Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henrich VIII. bol významný anglický kráľ, ktorý dôsledne upevnil moc Tudorovcov a dal Anglicku okúsiť tvrdý absolutizmus. Po stáročia bolo všeobecne uznávanou prvou povinnosťou kráľa zabezpečiť následníctvo svojho rodu najlepšie mužského pohlavia. Vytrvalé úsilie Henricha VIII. (Ray Winstone) zabezpečiť udržanie kráľovského trónu pre rod Tudorovcov viedlo Anglicko v 16. storočí k roztržke s Rímom a k založeniu anglikánskej cirkvi. V roku 1509 nastúpil Henrich po otcovi na trón a oženil sa s vdovou po bratovi Katarínou Aragónskou (Assumpta Sernaová). Po tom, čo sa ich 4 deti narodili mŕtve alebo zomreli v útlom veku, porodila Katarína dcéru Máriu. To Henrichovi nestačilo a za ďalšiu manželku si vybral Annu Boleyovú (Helena Bonham Carterová). Kráľ presvedčil sám seba, že zväzkom s Katarínou porušil biblický zákaz manželstva s vdovou po bratovi, a požiadal pápeža o zrušenie manželstva. Keď to pápež odmietol urobiť, obrátil sa Henrich na arcibiskupa z Canterbury, ktorý poslušne vyhlásil zväzok Henricha a Kataríny za neplatný. Medzitým sa Henrich tajne oženil s Annou Boleyonovou a ich dcéra Alžbeta sa narodila v septembri. Keď sa Anne potom už nepodarilo dať kráľovi syna, Henrich ju dal odsúdiť a popraviť na základe vymysleného obvinenia z cudzoložstva... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (73)

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Další atraktivní pohled na život Jindřicha VIII., přičemž se jedná o více než tříhodinový sestřih Tudorovců (samozřejmě to tak není, ale úplně klidně se to tak dá brát) a asi nepřekvapí, když řeknu, že stopáž ani v nejmenším nenudí. Jednak je to dáno samotnou historickou látkou, jednak vynikajícím scénářem tvůrce Koruny Petera Morgana a jednak fenomenálním hereckým koncertem všech zúčastněných - mohou mít jen naprosto mrňavou roli, přesto zanechají dojem - taky aby ne, jsou tu David Suchet, Charles Dance, Derek Jacobi, Sean Bean nebo Emily Blunt a samozřejmě taky úžasná HBC a naprosto typově přesný Ray Winstone jako Jindřich VIII. Parádní historická záležitost, která se neplácá jen ve strhujících dialozích - občas tady teče i krev. Výsledek je opravdu skvělý a do těch tří hodin se vešlo skutečně opravdu vše podstatné, není si tedy nač stěžovat. 80 %. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Je pozitívom filmu, že nerieši len vzťah Henricha s Annou Boleynovou a necháva tomu priestor len v prvej časti. Tvorcovia sa snažili dobre pokryť jeho vládu, nesnažia sa o nejaké obhajoby ani neromantizujú, bez škrupúľ ukazujú Henricha ako absolutistického vládcu, ktorý neváhala odpravovať tisíce ľudí pre upevnenie swojej autority. Pre Raya Winstona bola tato úloha priam stvorená, svojimi rysmi kráľa pripomína. Helena Bonham Carter je taktiež v úlohe Anny Boleynovej prínosom, kto by jej uhádol 37 rokov v čase natáčania? Film na konci navádza atmosféru, že Henrich na smrteľnej oľutoval svoje činy slovami o ľudskosti, ktoré smeroval na svojho syna. Tieto slová, zdá sa, nikdy nepadli, ale že si bol Henrich VIII. vedomý svojich činov, o tom svedčí nasledovné. Keď mu jeho dôverník Anthony Denny v posledných chvíľach povedal, že by si ako každý dobrý kresťan v týchto chvíľach mal spomenúť na svoje hriechy, Henrich odpovedal: „Verím, že Kristus vo svojej milosti mi ospravedlní všetky moje hriechy, hoci boli väčšie než museli byť.” ()

Reklama

tahit 

všetky recenzie používateľa

Filmový obraz o Jindřichu VIII. již popsalo hodně filmů a nelze nepřivítat pokus o reálný pohled na tvrdošíjného a rozporuplného panovníka, který se do značné míry povedl. Nechybí tu nejzávažnější momenty jeho života, ale možná, že příběh mohl více vniknout do charakteru postavy Jindřicha VIII. a jeho psychologie. Takhle zůstalo jen u okázalé podívané. Ale jedno srovnání se přece nabízí: se seriálem Tudorovci, který si našel také cestu k divákům. Dalo by se říci, že tento seriál má svojí výhodu v dějovém prostoru, ale s přibývající kvantitou ztratil mírně na kvalitě. Soudě podle toho se mi jeví tento televizní film zatím o něco věrohodnější. Nicméně nezbývá, než počkat úsudkem až uvidím další pokračování Tudorovců, jehož určité kvality ztvárnění nelze také přehlédnout. ()

Smok 

všetky recenzie používateľa

V historických životopisných filmoch vidím jeden problém. A to, že pre priemerne vzdelaného diváka bude celý film spoilerom a bude sa nudiť. Tvorcom sa však podarilo ma zaujať na plný úväzok obsadením kvalitných anglických hercov, (bravo Mr. Winstone, ako sa vysporiadal s postavou Henricha až do staroby je obdivuhodné) a samotným výberom historického obdobia a života Henricha VIII, ktorého životopis neprestáva šokovať až dodnes. Vo všeobecnosti za jeho vlády platilo, že za status kráľovnej sa kľudne mohli brať rizikové príplatky, keďže mnohé manželky z Henricha doslovne "strácali hlavu". Tento muž celý život zasvätil tvorbe potomstva (hlavne mužského rodu, čo sa mu ale moc nedarilo) či už s manželkami, alebo milenkami a balansovaniu od ľudom zbožňovaného panovníka až k nenávidenému despotovi, ktorého rozhodnutia sa riadili hlavne orgánom od pol pása nižšie. Vynikajúca dvojdielna historická miniséria z Anglicka po roku 1500. ()

Faidra 

všetky recenzie používateľa

Černým koněm britské historické podívané je herecké obsazení. Helen Bonham-Carterová v roli Anny Boleynové, David "Poirot" Suchet coby kardinál Wolsey nebo Sean Bean (Robert Aske) zaručují solidní podívanou, nad nimi všemi se ale vpravdě královsky tyčí Ray Winstone. Nejenže odpovídá i typově (dost vzácný jev), ale podává všechny stránky Jindřichovy nejednoduché osobnosti - mocného krále, ctižádostivého muže, pozorného milence, bezohledného manžela, stárnoucího paranoidního tyrana - s přesvědčivostí, jež bere divákům dech, většině jeho manželek srdce a dvěma z nich hlavu. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama