Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (35)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Profesor Louis Pasteur bol jedným z najvýznamnejších vedcov devätnásteho storočia. Bol to biológ, lekár a chemik. Člen prestižnej Francúzskej akadémie prírodných a lekárskych vied. Slovenský režisér Igor Ciel natočil v roku 1977, podľa kvalitného scénara Jaroslava Dietla, životopistný film o tomto významnom francúzskom vedcovi. Trojdielná mini séria prehľadne vykresľuje nie len vedecký, profesionálny, ale i osobný život Louisa Pasteura. Titulnú postavu vynikajúcim spôsobom stvárnil herec Daniel Michaelli. **** ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Reklama

meave 

všetky recenzie používateľa

Náhoda praje iba tomu, kto je na ňu pripravený... Milujem tento seriál v jeho forme, ktorá s obyčajného života robí neobyčajný príbeh. Luisa Pasteura si už nikdy nebudem vedieť predstaviť inak ako Daniela Michaelliho a aj keď zabudnem na objaviteľov mnohých dôležitostí, na neho nie. Vyryl do mňa stopu. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Kovaja 

všetky recenzie používateľa

Hodně milé překvápko!!!!Seriál který mě dokonale vtáhnul do děje,určitě to bylo i osobou herce D.Michaelliho jakožto L.Pasteura.Ten na mě působil neuvěřitelně klidně a rozvážně.Moc dobře věděl čeho chce dosáhnout a za tím si stáll a nenechal se rozhodit nějakýma pisálkama a nevěřícími Tomáši.Opravdu moc hezkééé!!!! ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama