Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, keď Štěpán Šafránek nastúpil do ústavu pre mentálne postihnuté deti, uplynulo desať rokov. Ústav zrušili a Štěpán sa vracia do nemocnice ako lekár v záchranke. Stále žije s pragmatickou lekárničkou Ute. Navyše mu zomrela mamička a musí sa postarať o pohreb aj pozostalosť. V dispečingu záchranky počuje sestru Táničku rozprávať o riaditeľovi Sahulákovi, ktorý chcel skočiť z okna, a doma ho vyhľadá Kendy, ktorého vyhodila manželka. Keď sa zastaví za Ute, narazí na ryšavku Annu a ponúkne jej zvezenie. Majiteľ prosperujúceho autosalónu Karas prehovára Štěpána, aby sa prihlásil do konkurzu na nového riaditeľa nemocnice, ale on o tom nechce ani počuť. Poháda sa s Ute a potom opäť narazí na Annu. Napíše pre ňu básničku a ďalší deň Karasovi povie, že sa rozhodol kandidovať. Ďalej sa schádza s Annou. V konkurze vyhrá a stane sa novým riaditeľom nemocnice. Začiatky nie sú ľahké. Navyše príde o svoju novú lásku Aničku, ktorá zazrela Ute, ako prichádza ku Štěpánovi domov s kufrom. Márne ju hľadá, v nemocnici sa len dozvie, že otehotnela a odsťahovala sa. Štěpán sa odmietne zapliesť do podvodných machinácií a vráti sa k záchranke. O sedem mesiacov neskôr záchrannej službe nahlásia akútny pôrod. Štěpán ešte netuší, koho ide zachraňovať... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (376)

sharky 

všetky recenzie používateľa

70% je mi jasný, že ženám se tenhle film asi moc líbit nebude, ale i když já mám do středního věku ještě hodně daleko, přesto poznávám, že tenhle film je až zoufale pravdivý. Obzvlášť scénky spojené s ředitelováním nemocnice jsou jako vystřižiné z české politické reality: "levně nakoupit, draze prodat a otálet s placením." ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Cudzím nedávajú informácie.“ – „Ale ja nie som cudzí.“ Mám rád štvordielnu „básnickú“ sériu (1982 - 1993). Niektoré časti sa nevydarili tak, ako ďalšie, ale spoločnými silami to niekedy viac a niekedy menej dokopali do príjemnej, poetickej a hravej atmosféry, ktorá akoby mimochodom hovorila o dosť dôležitejších veciach. Najmä o dospievaní, medziľudských vzťahoch a o tom, ako starnúci človek vníma svet okolo seba. V roku 2004 sa básnici Štěpán (Pavel Kríž) a Kendy (David Matásek) vrátili. Zasa starší a ešte o čosi viac ubitejší životom a žitím. Ale stále nachádzajúci poéziu v každodennom priemernom živote. Zas a znova sa to okolo nich len tak hemží ženami všetkých vekových a farebných kategórií, nechýba ľahká erotika. Bohužiaľ, AKO BÁSNICI NESTRÁCAJÚ NÁDEJ sa nesie v pochybnom duchu fádneho scenára, slabších dialógov, trápne zbytočných figúrok (Mareš, Sklenaříková) a hercov, ktorí nemajú čo hrať (Zedníček, Somr). V takejto konkurencii sa ustavičná prítomnosť reklamy (pivovarnícky priemysel, farmaceutika) zrazu javí byť ešte tým najmenším problémom. Napriek tomu pokladám za dôležitejšie, že tvorcovia vôbec do päťky išli a že neskackajú na mieste: hrdinovia, ktorých dôverne poznáme a máme radi, zostarli a my s nimi, zmenili sa nielen ich názory a pohľady na svet, ale aj tie naše – v takejto spoločnosti sa vždy cítim dobre (viď. o tri roky mladší ROCKY BALBOA). Naprieč snímkou sa napriek množstvu záporov nesie akási „smutná dospelosť“ – a ja ju pod 60% spadnúť nenechám s tým, že dovidenia (dúfajme) o ďalších dvadsať rokov. ()

Reklama

Lennnnna 

všetky recenzie používateľa

Zase jeden film ke kterému jsem už od začátku přistupovala s velkou nedůvěrou, točit básníky po tolika letech mi přišlo jako nápad totálně praštěný, z něhož nemůže vzejít nic dobrého a nutno říct, že jsem se nespletla. Źádné kouzlo, podivný příběh. Z Popelky se najednou stala poněkud dračice a ač je Šafránek díky svým psím očím stále roztomilý, jeho verše už tady prostě nestačí. Důkaz toho, jak jde v jediném okamžiku zkazit iluzi veškerých předcházejících dílů. ...Navíc mi nejde na rozum jedna věc, proč vlastně ta Veverka tak hloupě utekla a před čím? Důvody uvedené ve filmu se mi zdají poněkud nelogické.A ten porod na konec?!Nemám slov..... ()

anais 

všetky recenzie používateľa

Nezasmál jsem se ani jednou, a dokonce mi ani nepřišlo, že by to ode mě (od diváka) tvůrci vyžadovali. A nebo mi unikl fakt, že tenhle film prostě není komedie. Ale není to ani drama, thriller, akční film, nic. Je to jen nemastný neslaný přírůstek do už tak nemastné neslavné rodiny přírůstků dřív (asi) zajímavé série. Možná až mi bude čtyřicet, tak si budu říkat - Dušan Klein skutečně vystihl mou situaci. Dnes si ale říkám, že by bylo hezké, kdyby Klein s Křížem natočili film o něčem úplně jiném, pokud možno s nějakým jiným hrdinou. Tohle nikam nevede. ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Nebýt příšerných reklamních vsuvek, které jsou neuvěřitelně nucené a nesourodé, jsou to Básníci kráčející v té nejlepší tradici celé série. Asi vůbec nejlépe z celé "ságy" vyšlo duo Štěpán-Kendy – jejich sarkastický kámo-homo-vztah mě opravdu upřímně rozesmál. A vůbec... je to prostě příjemně nahořklá podívaná a pevně doufám, že to tímhle končí a nezačíná. Jako básnické rekviem opravdu slušné. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (18)

  • Michaela Badinková (Veverka) bola do filmu vybratá v konkurze len týždeň pred natáčaním, na ktorý ešte prišla o hodinu neskôr, nakoľko sa zúčastnila aj iného konkurzu. A mohla vďačiť iba svojmu učiteľovi Borisovi Rössnerovi, ktorý ju režisérovi odporučil, že jej to komisia tolerovala. (Raccoon.city)
  • Film se natáčel v nemocnici na Kladně. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama