Reklama

Reklama

Dnes v jednom domě

(seriál)
Československo, 1980, 12 h 39 min (Minutáž: 79–85 min)

Réžia:

František Filip

Hrajú:

Martin Růžek, Dana Medřická, Vladimír Menšík, Jana Hlaváčová, Václav Postránecký, Hana Maciuchová, Josef Vinklář, Libuše Švormová, Radovan Lukavský, Josef Abrhám, Marie Rosůlková (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(9)

Obsahy(1)

Zatím co se v seriálu Oldřicha Daňka a Jana Otčenáška "Byl jednou jeden dům" diváci seznámili s osudy lidiček žijících v domě špeditéra Nerudného na sklonku třicátých let, zavede nás další devítidílný seriál stejných autorů do doby podstatně novější. Jak už říká název seriálu, hrdiny příběhů budou lidé, kteří našli domov v jednom ze sídlištních bloků. Tomuto nenápadnému a na pohled nezajímavému místu se říká Sojčí vrch. Zpočátku se tu budoucí nájemníci potkávají při obhlídkách vytouženého domova to ještě nevědí, že jednou spolu budou bydlet. Přicházejí sem s různými pocity:mladý dělník Krejza a jeho žena Jarka sem chodí snít o vlastním bytě, Zdena Pilichová, takto pedikérka, už na holém prostranství vidí nejen dům, ale i vzorné středisko služeb, stavbyvedoucí Panc tu na sídlišti pracuje a dům staví i pro sebe ale například důchodce Petrbok se vší mocí vzpírá opustit půvabnou Kampu a se svou ženou sem přijde jen z donucení. Tato část končí v předvečer všeobecného stěhování. Dům číslo 78, zatím bez dějin a bez paměti, čeká už netrpělivě na lidi, kteří zítra začnou psát jeho historii. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (10)

Dnes v jednom domě (1980) 

Ako panelákové dieťa mám na v nich sa odohrávajúce filmy a seriály z obdobia socializmu veľkú slabosť. Tuná máme jeden novopostavený a pohotovo zaľudnený rôznorodými nájomníkmi, potýkajúcimi sa s technickými problémami novostavieb aj klasickými ľudskými trápeniami. Niektorí dostanú v seriáli viac priestoru, niektorí menej, niektorí sa len v každej epizóde mihnú na pár momentov, ale v drvivej väčšine sú skvele zahratí. Jedná sa samozrejme o na zákazku vytvorený produkt s cieľom propagácie štátnej bytovej politiky, napriek tomu ma zobrazenie nového života v novom prostredí zaujalo a aktuálne repete po skoro desaťročí utvrdilo v jeho kvalitách. ()

Dobytí kóty 78 (1980) (E01) 

"Umakart ti učaroval!" Na zelenej lúke vyrastá panelákové sídlisko a budúci obyvatelia okukujú "piksly na lidi" a tešia sa na nové bývanie. "Holt, baroko to není." Výnimkou je dôchodca Růžek, držiaci sa zubami nechtami malostranskej pavlače, neváhajúci kvôli potenciálnej výnimke z budúceho sťahovania navštevovať obvodnú lekársku ambulanciu alebo Obvodný výbor KSČ. "V kriminále mají taky ústřední topení!" Naproti tomu nedočkaví mladí manželia Postránecký a Maciuchová sa nezdráhajú squatovať v neskolaudovanom byte a ustlať si v spacáku na linoleu. "Milenci neexistujou, existuje jen botanika a občanská výchova." Ďalej sa nám zatiaľ len úchytkom predstavujú ďalší hrdinovia, z ktorých asi najviac vynikne sukničkár Hanzlík a svojská babka Rosůlková. "Teda řeknu ti, ty zezadu vypadáš líp než zepředu." Veľmi dobrý rozbiehací diel "románu pro obrazovku", duo Růžek/Medřická predvádza herecký koncert. Štyria milenci v almare. ()

Loď vyplouvá (1980) (E02) 

Najprv sťahovanie, potom silvestrovanie, miestami celkom bujaré. "Vyhýbejte se intelektuálům, takhle to pak končívá, hovory o nádorech nad arménským koňakem." Manželské etudy tentoraz prehrávajú infantilne mladomanželsky Maciuchová s Postráneckým a zahorklo rozkladne a miestami hystericky Vránová s Cupákom. "Ty jseš holt uvědomělá, to je ten fór." Ostatní sa v krátkosti mihajú, Menšík je zametač/intelektuál, Munzar otravný opilec/umelec, Hrušínský nespoločenský, Jirásková silvestruje na linke dôvery, Somr nedôveryhodný dôverník, Pántik zvíře s klarinetom, Vinklář dojatý stavbyvedúci a Kolářová zväzáčka. "Já vím, že moje dcera není žádná Afrodita, no konečně taky je po matce, že." Trošku slabšie ako prvá časť. Traja opití sťahováci. ()

Archa Noemova (1980) (E03) 

"Musíš fandit někomu, kdo to umí!" Stavbyvedúcemu Vinklářovi ide stavba napriek všetkým komplikáciám tak od ruky, až mu z toho prechádza zrak. Murár na dôchodku Sovák popri čakaní na zbúranie vlastného domu spomína na staré predpotopné časy. Pántik s Hanzlíkom džemujú o dušu a ich hudobná produkcia (bicie a klarinet) zaiste teší všetkých susedov. Maciuchová hromadí kraviny a Kolářová sa pozvoľna zmieruje s osudom starej dievky. Všetci sú bez vody a schôdzujú kvôli tomu, ale nepreháňajú to, lebo večer sa hrá hokej. Tri góly od Švédov. ()

Jízdenka do Bagdádu (1980) (E04) 

"Hrbatej nejsem, příspěvky mám zaplacený." Stredobodom sú tentoraz zamestnanci metra Hanzlík s Kolářovou, ktorí sa najprv kontaktujú zo zištných dôvodov vylepšovania kádrových profilov a svedčenia pred komisiami. "To tě celý napadlo jako organizaci nebo jako ženskou?" V slnečný prvomájový deň hneď po sprievode, do ktorého sa radostne vyberie celý panelák, to medzi nimi nad špekáčkom na stojáka začne iskriť. "To chceš do čtyřiceti bejt svazáckou funkcionářkou?!" Čo sa ostatných susedov týče, tak staviteľovi Vinklářovi idú rezať oči, zametačovi Menšíkovi sa nechce do televizie, mladomanželka Maciuchová si zašla na pedikúru, Šulcová ma nedoriešené veci s umelcom Munzarom a dôchodci Růžek a Filipovský chytajú presťahovalecký lokálpatriotizmus. "Přece si nenechám vod takovýdleho vejtahy s andulkama prskat do píva?!" Vtipná a jarne farebná epizóda. Štyri mávatká za svetový mier. ()

Radostné zlézání katedrály (1980) (E05) 

Vinklář si konečne ľahol pod nôž. Maciuchová to preháňa s kompenzovaním si nešťastného detstva hmotnými statkami. Menšík sa účastní vedomostnej súťaže v televízii, čo v tej dobe rozhodne neznamenalo "písmenko...písmenko...písmenko". Šulcová s Munzarom nasadzujú Adamírovi parohy, ten ide do seba, vedie a počúva filozofické reči. Kolářová prichádza o vienok zelený hneď vedľa bicej súpravy a Hanzlík zvažuje montáž v Sudáne. Motorizované hordy odchádzajú na chalupu pod ďalekohladným dohľadom Amortovej alebo Hajskej. Hrušínský sa naďalej úspešne zatajuje. Príjemný diel, ale poriadna hláška žiadna. Tri anonymy. ()

Holka do deště (1980) (E06) 

Dôchodca Sovák vyráža s Čedokom za hranice všedných dní, pred odchodom stihne zlomiť Zázvorkovej srdce. "Bodejť by se třásla, když už to má dávno za sebou." Menšík súťaží o dušu, postupuje na vyššie stupne, celý panelák je naňho hrdý, susedia gratulujú a prinášajú dary. "Jak ti přinese domů cihlu, tak jí žeň!" Hanzlík s Kolářovou sa idú brať, Vinklář znovunastupuje do pracovného procesu, Cupák ozlomkrky randí a Hrušínský sa tentoraz nezatajil. "Já jsem myslel, že mluvím se soudruhem, promiň." Hlavný priestor si ale uzurpujú manželia Krejzovi, Postránecký sa vo fabrike háda na schôdzach a doma s Maciuchovou, no a tá, keď už si s ním nevie rady, si zavolá na pomoc tatíka Brodského, ktorý excelentne zahviezdi ako abstinujúca ľudská troska. "V týdle zemi je práce, tady může pracovat každý jelito, natož kvalifikovanej nástrojář!" Vynikajúca epizóda, štyri elektromotory s dlhšou životnosťou. ()

Chybujícím neodpouštěti (1980) (E07) 

Hanzlík buduje trvalý vzťah, ale osvedčené vzorce chovania z predošlej promiskuitnej éry sa ťažko opúšťajú. "Svatbu budeme mít šestýho listopadu, aby sme vo každým výročí měli zaručenej ohňostroj!" Z Menšíka sa stala regulérna mediálna hviezda, čo si užíva hlavne manželka Hlaváčová a jemu osobne to čím  ďalej tým viac lezie na nervy. "Kluci neblbněte, copak jsem Gott nebo Pilarová?!" Nakoniec volí vycúvanie zo súťaže, čím urobí škrt cez rozpočet všetkým okrem Fondu solidarity (nie tej z Poľska). "To bude něco ruskýho, je tam vodka." Inak sa na Cupáka chystá nejaká habaďúra, deti korčuľujú v daždi a v Austrálii sa niekomu zacnelo za rodnou hrudou. "No jo, ale kluci říkali, že jseš starej šprt..." Opäť solídna epizóda, najviac ma dostala scéna, kedy zamĺknuté osadenstvo krčmy s pivami v hrsti napäto sleduje vedomostnú súťaž venovanú divadlu. Štyri frťany pre pána Pilicha. ()

Obtíže sicilské obrany (1980) (E08) 

"Je chyba, že ty děláš čerta a já, neznaboh, dělám světce." Menšíkova rezignácia na desiaty stupeň je veľkou udalosťou, manželka Hlaváčová to len ťažko predýchava, deti sa uchyľujú k násiliu a jeho samotného si vedenie verejnoprospešného podniku predvolá na koberček. Pántik sa sťahuje aj s klarinetom a Hanzlík s Kolářovou prichádzajú o šmajchelkabinet. Nachytaný Cupák sa spamätá s vážnej hudby aj hôrlezenia a vracia úder. Dôverník Somr inkasuje jednu ranu za druhou a prepadá alkoholu. Růžek s Filipovským aj v paneláku udržujú kresťanské tradície. "Tady už v ničem není žádnej pořádek, všichni táhnete na a5!" Štyri strhnuté vyhlášky o domovej schôdzi. ()

Domov jménem Praha (1980) (E09) 

Nejaký pôrod, nejaký pohreb, nejaká svatba, nejaké služobné cestovanie, zopár psov a inej zveri, odhalí sa tajomstvo zapieraného Hrušínskeho aj jeho podozrivých návštevníkov a celkovo sa všetko tak nejako dôstojne uzavrie, ukončí a dokonca aj zopár sĺz sa uroní. Milé. Traja neprispôsobiví recidivisti pred dverami. ()

Reklama

Reklama