Reklama

Reklama

Cirkus

  • Česko Cirkus (viac)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Zbesilá nahánačka s policajtami zavedie tuláka Charlieho (Charlie Chaplin) do cirkusového šapitó zrovna počas predstavenia. Jeho nápaditý útek má u nič netušiacich divákov taký úspech, že si Charlie vyslúži okamžité angažmá. Jeho cirkusová kariéra sa ale zďaleka nevyvíja podľa predstáv prísneho principála. Všetko navyše skomplikuje Charlieho citové vzplanutie ku akrobatke Merne. Boj o svoje miesto na svete, v cirkuse a v srdci milovanej ženy ale tulák nikdy nevzdá! Nadčasová groteska Cirkus se radí medzi najúspešnejšie filmy nemej éry a klenoty kinematografie. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (106)

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Charlie Chaplin tímto snímkem opět dokazuje, jak obrovský talent mu byl nadělen ve všech oblastech kinematografie. Na perfektní herectví jsme u něj zvyklí, stejně jako na režisérské dovednosti, scénáristickou šikovnost či v neposlední řadě veliké nadání pro skládání filmové hudby. Cirkus ve mně z úplného počátku (podle fotografií či úvodní scény) vzbuzoval mírnou nedůvěřivost, ovšem jakmile přišla zápletka s peněženkou, zůstal jsem již pohlcen dějem, vtipem, ale také nápaditostí této grotesky, čemuž výrazně napomáhala krásná hudba. Scény v zrcadlovém bludišti, Charlie jako dřevěná, takřka "orlojová" loutka, ale také řada úžasných pasáží v cirkuse - naháněčka s policisty, bavení diváků svoji roztomilou nešikovností, provazochodec - to vše mě utvrdilo v plném počtu hvězdiček, nemluvě o poměrně smutném či ne příliš šťastném konci. Na závěr bych ještě jednou vyzdvihl hudbu, ale i samotný nápad. ()

Iggy 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že tenhle Chaplinův film není moc známý, protože mě se od něj libíl skoro nejvíc. Tulák Charlie se motá okolo cirkusu, jehož sláva upadá a nikdo se jeho představením už nesměje. Charlie se náhodou dostane do cirku a jeho běžné nešikovné chování vyvolá bouřlivý smích diváků. Ředitel cirkusu ho angažuje jako klauna, ale když se Charlie snaží být vtipný, nikomu se to nelíbí. Nakonec je angažován jako pomocník, který je na jeviště vždy vmanipulován náhodou a svým přirozeným chováním je vtipný. Památná je zejména scéna, v níž Charlie zaskakuje za provazochodce. ()

Reklama

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Film Cirkus bylo moje první setkání s Charliem Chaplinem jako hercem, a vlastně i jako režisérem. Nehledě na rok výroby, je tato komedie neskutečně vtipná a svižná, což mě nejednou přinutilo se pěkně od srdce zasmát. Nejvíce mě asi pobavily scény s tím koněm (nebo oslem, či co to bylo) a také Tulák vs. lev. Zkrátka moc dobře natočený snímek, který mě dokázal zaujmout a pobavit. ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát k Chaplinovi putují čtyři hvězdy za zvířata v cirkuse, protože konfrontace s nimi byla vážně zábavná. Jinak je to klasická groteska, která je docela vtipná tak možná napoprvé, ale opakovaně okamžitě ztrácí desítky procent. Musím ale ocenit invenci při vymýšlení fórů, která je vážně ohromná. 70% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Večný tulák náhodou, spojenou s nespravodlivým podozrením z krádeže peňaženky, dostane zamestnanie v cirkuse. Takisto náhodou sa stane hlavnou komickou hviezdou predstavení. No ako to tak býva, jeho postavenie sa nezlepšuje, pretože riaditeľ mu namiesto kráľovského honorára, za to, že opäť pritiahol davy divákov do upadajúcej , málo navštevovanej show, vypláca rovnakú almužnu, ako keď mu s ťažkosťami, po prvom vykopnutí, ponúkol miesto kulisáka.  A tak Tulák stráda. V práci i v citoch. Pretože, aj keď si získa kamarátstvo fešnej mladej cirkusantky, jej láskyplné srdce mu ostane uzamknuté. Skvele zrežírované cirkusové podobenstvo, s choreograficky takmer dokonale naservírovanými gagmi, premiešanými s melodramatickým príbehom nenaplnenej lásky by si hádam zaslúžilo aj hodnotiace asolutórium. Od neho ma však odrádza samotné prostredie cirkusu a všetkého čo za ním stojí. Pretože jednak toto umenie považujem hádam za najbiednejšie zo všetkých a za druhé: dodnes mám v pamäti početné detské návštevy cirkusových zvieracích zoo, ktoré z rôznych kútov republiky i krajín socialistického tábora navštevovali pomerne často moje rodné Piešťany. Takú koncentráciu smutnej úbohosti som odvtedy nezažil. Zámerne vyrazené zuby medveďov, minimálne klietky s výkalmi a močou na podlahe, chatrná podstielka v nich. Smútok v očiach takmer každého zvieraťa, kovové kruhy v nozdrách šeliem a spomenuté hororové chuťofky mi natrvalo odpudili cirkus ako taký. A tak ani ten Chaplinov, hoci výborný nemôže získať 100% - koniec koncov, spomeňte si v filme na malinké výbehy leva a tigra, ktoré radšej chrápali, aby sa v tak úbohom priestore pohybovali spôsobom štyri kroky tam- obrat- štyri kroky nazad. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (12)

  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama