Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tri mladé priateľky - Terry, Nancy a Gloria majú počas cesty na hudobný festival v lese autonehodu, po ktorej upadnú do bezvedomia. Keď precitnú zisťujú, že sa nachádzajú v prepychovom osamelom sídle, obývanom starou dievkou Marion a jej panovačnou matkou pani Penroseovou, pripútanou na invalidný vozík. Medzi oboma ženami vládne napätý vzťah a dievčatá sú svedkami toho, ako stará dáma potrpiaca si na spôsoby a noblesu svoju dcéru hrubo karhá za rôzne vymyslené prehrešky. Najmä Terry začne mať z tohto zvláštneho miesta zlý pocit, navyše sa nemôže zbaviť dojmu, že ju ktosi neustále sleduje. (Karamanlis)

(viac)

Recenzie (22)

Bloody13 

všetky recenzie používateľa

Tomuhle slasheru nechybí dobrý základ. A tím je skupinka dívek, ponurý dům v odlehlých lesích a tajemný zabiják. A na těchto pevných základech se dá postavit celkem slušný horor, jak se na osmdesátá léta patří. Houstnoucí napětí a strach z něčeho zlého jak venku, tak uvnitř v domě, je slušné. Pak perverzní psychopat, co sleduje děvčata na každém kroku, dokonce i ve sprše, takže nejsme ochuzeni ani o kozy a bobry. Podivná hudba dotváří chvílemi nepříjemnou atmosféru jak z nějakého raného exploitationu. Do toho trocha mírného gore, zajímavé konečné vyvrcholení a jsme na poctivém oldschool hororu. ()

bierce 

všetky recenzie používateľa

Na tenhle vcelku neznámý slasher jsem narazil náhodou díky tomu, že byl na seznamu v Británii zakázaných filmů, tzv. ''video nasty''. Film se na rozdíl od jiných příspěvků tohoto žánru snaží budovat znepokojivou atmosféru, což se mu docela nečekaně i daří. Velmi k tomu přispívá i laciná, nicméně působivá syntetizátorová hudba. Jedinou výtkou tak může být snad jen nízký bodycount (pouhé 3 vraždy), ovšem tento drobný nedostatek je bohatě vynahrazen poměrně častou nahotou (přičemž hlavní protagonistka fakt nevypadá zle) a především závěrečnou POINTOU, která je vpravdě šokující a nečekaná. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Tři dívky, bouračka, okázalé sídlo na samotě u lesa, arogantní stařena, šmírující úchyl... Na poměry amerických slasherů 80. let je tohle docela slušný příspěvek, vyjímající se hlavně solidní atmosférou (soundtrack+prostředí). Nádech to mělo spíš takový exploitační. Na zabíjení ani vraha si moc nepřijdete, jinak pointa dobře provedená, ale s tou nečekaností bych to zase nijak nepřeháněl. Jako celek ale docela dobrý, dnes už hodně zapadlý kousek. Jen to bylo takový to.... Prostě těžko teď říct, jestli ve mně něco z toho zůstane delší dobu, nebo se to do měsíce úplně vypaří z mozku:) P.S. vypařilo.. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Obrovské guilty pleasure. Unhinged má jeden zásadný problém a to sú amatérske herecké výkony ústredných dievčat. Problém tak viditeľný, až film miestami pôsobí ako trash, ktorým ale rozhodne nie je, pretože natočené je to výborne; atmosféra je parádna a až dokonca vlastne nevieme čoho sa máme báť. Iba niečo (vražda) nám hovorí, že sa báť musíme, zo skrz naskrz divných postáv sú podozriví asi všetci, z neustálej tmy môže každú chvíľu niečo vyskočiť a ukončuje to pointa, ktorú som teda neodhadol. Veľmi príjemné osemdesiatkové zimomriavky ()

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Umiernený PSYCHO slasher, ktorého sila prioritne nestojí na brutalitách, ale na postupnom odkrývaní a stupňovaní niečoho zlého. Tri mladé bezbranné slečny cestujúce spolu autom za kultúrou - jazzovým koncertom, ani len netušia, na akú cestu života vstúpili to pokojné slnečné ráno. Nešťastná náhoda ich zavedie až do honosného sídla na samote u lesa, kde dievčatá spamätávajúce sa z nehody začne istá osoba s maniakálnymi sklonmi sledovať a uspokojovať sa pri pohľade na ne. Luxusné sídlo však skrýva ďalšie prekvapenia, ktoré ohromným a nečakaným spôsobom vyvrcholia v brutálnom až elektrizujúcom finále, z ktorého hudobnú tému (mimochodom kvalitný zvukový doprovod sa prelína celým filmom) si požičala napríklad aj americká brutal death metalová/grindcoreová skupina “Mortician“ pri tvorbe albumu “Hacked Up For Barbecue“. Cesta do pekla sa môže tak bez zbytočných odbočiek začať. ### Zaujímavosťou hororu Dona Gronquista je, že okrem zásahov do vhodnosti a nevhodnosti jednotlivých scénok, cenzori zasiahli aj rovno proti filmu ako celku – zabanovali ho úplne. Vo Veľkej Británii sa síce v čase svojho vzniku dostáva do miestnych kín – jedná sa ale o Cut verziu označenú obmedzujúcim certifikátom Rated:X. Po neskoršom VHS vydaní filmu sa cenzorom z BBFC “Unhinged“ až tak znepáčil, že nariadili jeho úplné stiahnutie z distribúcie zásluhou umiestnenia filmu na tzv. zozname Video nasties. Stalo sa tak v roku 1983. Oficiálne šírenie, publikovanie, požičiavanie a predávanie filmu sa stalo trestným. Na britskom trhu nesmela figurovať žiadna verzia “Unhinged“. Svoju unáhlenosť a striktnosť si cenzori neskôr uvedomili a film zo zoznamu vyradili. K re-releasu sa pristúpilo v roku 2004 zásluhou distribučného štúdia “Platinum Media Distribution“, ktoré vydáva “Unhinged“ v remasterovanej Uncut podobe na DVD (Rated:18). ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (10)

  • 100-tisícový rozpočet film pokryli miestni investori, vrátane podnikateľky v oblasti helikoptér a letectva Betsy Johnsonovej, ktorá bola Gronquistovou priateľkou a neskôr sa stala senátorkou štátu Oregon. (Arsenal83)
  • Gronquist uviedol, že scenár bol napísaný ešte v roku 1977 a že príbeh vymysleli spolu s Ramseym, keď spolu popíjali v miestnych baroch: „Sedeli sme spolu a hovorili sme o tom, ako lacno by sme dokázali urobiť film? Ako lacno by sme mohli urobiť komerčne životaschopný 35 mm film?" (Arsenal83)

Reklama

Reklama