Reklama

Reklama

1670

(seriál)
Trailer
Poľsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scenár:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrajú:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (8)

1670 (2023) 

"Ani mne nikto nič nedal zadarmo. Všetko som musel zdediť sám." Je to ako mockumentárny poľský Borat zmiešaný s Monthy Pythonom, no hláškuje sa hlavne v prvých častiach. A výrazne. Potom seriál upadá do príbehovej línie a tiež dodáva netflixovské nutné vsuvky. No vtipným spôsobom a trefné poznámky ostávajú. A tak napriek tomu, že seriál odporúča aj progresívna stoka z Denníka N, tak sa nedá hodnotiť inak ako pozitívne. Lebo srandu si treba robiť zo všetkého, aj z tradícii a konzervatívnych tém, navyše sebairónia tu bola umiestnená aj na green témy ako "klimatické zmeny", na ktoré sa čaká už skoro 400 rokov. A históriu Poľska ani netreba poznať, pretože fór typu „Zúčastnil som sa všetkých najdôležitejších porážok našej armády." pochopí naozaj každý. ()

Sněmík (2023) (E01) 

Hláška za hláškou, perfektná historická satira a netreba ani dokonale poznať poľské dejiny. Ani sa nedá vybrať, čo bolo najvtipnejšie, ale aký to bol kedysi Sejmik najlepšie opisuje hláška: "Sejmik. Oslava demokracie, všetci môžu voliť... Teda okrem roľníkov, oni nemôžu. Svojim sedliakom ale často hovorím - ak nevolíte, nemáte právo sa sťažovať." 😆 ()

Folwark (2023) (E02) 

"Čo začína na "ž" a tajne ovláda Poľsko?" "Židia." "Je to žito, Andrzeje!" Druhá časť nie je úplne dokonale úderná ako prvá, ale určite má zaujímavú netflixovskú vsuvku s klimatickými zmenami, ktoré sú napodiv, z môjho pohľadu, zosmiešnené. Slečna ohlasuje ako planéta čoskoro skončí - za 30 rokov bude už neskoro! Avšak píše sa rok 1670, že? 👀 Ale aj vtedy už šípili prichádzajúcu apokalypsu: "Tak čo bude s tými klimatickými zmenami?L, hovorí nervózna aktivistka, "Včera zase snežilo tak ako bežne..." 😅 ()

Wiosna (2023) (E03) 

Žeby len prechodná časť? Vtip sa akosi vytratil. Veľa hudby a tanca, to si ale môžem pustiť aj Kapuru na RTVS. ()

Marsz równości (2023) (E04) 

"Aký je rozdiel medzi židom a pravoslávnym? Obaja síce žijú v lži, ale rozdiel je v obočí." "Dúfam, že Tatári nie sú tak zlí, ako sa píše na latrínach." ()

Dżuma (2023) (E05) 

"V Londýne bol mor." "Strašné, boli medzi obeťami aj Poliaci?" Inak výrazne menej vtipná časť. ()

Pojedynek (2023) (E06) 

"Nevoľník a žid v jednej miestnosti. Vy tu niečo kujete." "To je antisemitizmus!" Seriál obsahuje ešte nejaké frky, ale sústredením sa na nejaký hlbší dej stráca na čare. Nikomu tu o príbeh predsa nejde, ale o (ne)historickú monty-pythonovskú zábavu. ()

Wesele (2023) (E08) 

"Za vraždu šľachtica sa trestá doživotným väzením alebo lámaním v kolese, a ak ju spáchal duchovný, tak... kľudne aj preložením na inú faru!" 🤣 ()

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Reklama

Reklama