Reklama

Reklama

1670

(seriál)
Trailer
Poľsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scenár:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrajú:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Zaujímavosti (12)

  • V seriáli sa herecky objavujú aj členovia štábu. V ôsmej epizóde hrá režisér Maciej Buchwald sedliaka s nožom v chrbte a druhý režisér Kordian Kądziela hrá sedliaka, ktorého Aniela učí o segregácii odpadu. Producent Ivo Krankowski sa objavil v úlohe člena divadelného súboru oblečeného ako žena – Bogdan (Dobromir Dymecki) si od neho vzal halucinogénne huby a povedal: „Milujem jesť jedlé veci“. Hosťoval aj kameraman Nils Cronè, ktorý hrá maliara v scéne duelu. Producent Jan Kwieciński hrá maliara v poslednom zábere seriálu a scenárista Jakub Rużyłło, zodpovedný za všetky vtipy a celý koncept, sa zhostil úlohy pisára na sejmiku. (Arsenal83)
  • Jakub Ruzyłło, pôvodca a scenárista o seriáli: "Šľachta bola vždy prítomná v textoch našej kultúry, ale nikto o nej nikdy nehovoril jazykom modernej komédie. Predstavujeme teda hrdinu, ktorý je uviaznutý v neotrasiteľnom sebauspokojení a nezdá sa, že by si všimol, že sa všetko okolo neho rúca. Je to tragická, ale aj... veľmi zábavná postava." (Arsenal83)
  • Poľskí kritici porovnali seriál s kultovou záležitosťou režiséra Stanislawa Bareju Maskot (1980), pričom niektoré hlášky majú podľa nich potenciál podobným spôsobom sa zapísať do histórie. (Arsenal83)
  • Bartłomiej Topa (Jan) v rozhovore s Kingou Burzyńskou na AnywhereTV prezradil, že vo filme boli scény, ktoré hercov rozosmiali natoľko, že ich nedokázali zahrať: "Ak sa niekto vžije do postavy a hovorí absurdné repliky a potom je konfrontovaný s postavou, ktorá hovorí to isté a snaží sa udržať si odstup, začne to byť také vtipné, že nakoniec vybuchneme od smiechu." (Arsenal83)
  • Prírodné múzeum ako scéna natáčania sa hercovi Dymeckému (Bogdan) veľmi pozdávala: "Až keď som vstúpil na scénu, uvedomil som si, ako citlivo a precízne bol tento svet vytvorený. V Kolbuszowej sme mali skanzen, ku ktorému pribudlo niekoľko stavieb, čím vznikla naša obec Adamczycha. Vyzeralo to tak autenticky, že ste v podstate museli len vojsť do toho priestoru a mohli ste hrať." (Arsenal83)
  • Poľskí kritici vo všeobecnosti reagovali na seriál priaznivo, čo prekvapilo režiséra Kordiana Kądzielu, pretože očakával opak s ohľadom na jeho útok na poľskú šľachtu, tradície a históriu Poľska. (Arsenal83)
  • V rámci marketingu boli využití aj poľskí influenceri, ktorí propagovali vrecúška s logom 1670 na svojich profiloch. (Arsenal83)
  • Ako dejisko seriálu bola vybraná Adamczycha, čo je náhodne vybraný názov reálnej obce, ktorú režisér Kordian Kądziela náhodou uvidel na mape a zapáčil sa mu jej názov. Seriál však nebol natočený tam, ale v Múzeu ľudovej kultúry v prírode v Kolbuszowej. (Arsenal83)
  • Scenárista Jakub Rużyłło sa inšpiroval k napísaniu série po prečítaní diela "Fantomowe ciało króla: Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą" od sociológa Jana Sowu, ktoré si dalo za úlohu prepísať poľskú históriu. (Arsenal83)

1670 - Sněmík (2023) (epizóda) (E01)

  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)

1670 - Sněmík (2023) (epizóda) (E01)

  • Miestne zhromaždenie (Sejmík) sa natáčalo v meste Radruż, obec Horyniec Zdrój, v areáli kostola. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Reklama

Reklama