Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Za druhé světové války si dva mladí policisté z Antverp musí vybrat, jestli budou nacistickým okupantům pomáhat, nebo se jim postaví. (Netflix)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (20)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Zámer a myšlienka sú dobré, čo ešte môžem vyzdvihnúť, je kamera a dosiahnutý farebný kontrast: odtiene zlato - žltej v kombinácii s tmavo-modrou alebo hnedou. Všetko ostatné pokazilo myšlienku. Príbehu chýba napätie a po desiatich minútach vystrieda zvedavosť už len nuda a príbeh je tak čitateľný, do konca vás ničím neprekvapí. Tragický je výber hercov, Wil je také milé mačiatko bez pazúrikov. Nedokáže meniť výraz, jeho široko otvorené oči majú rovnaký pohľad, či sa deje tragédia, premáha ho strach, či vo chvíľach mileneckých nežností. Na túto úlohu bolo treba nájsť charakterovú postavu. Pozeráte na slabocha, ktorý len túži prežiť vojnu, hoci nesúhlasí s počínaním nacistov a s tým, čo sa od neho, ako od policajta, očakáva. Lenže s nimi popíja, keď sa má tváriť sebaisto, je ustrašený a navyše príliš veľa rozpráva. Autori sa snažili podať nám nešťastie tej doby aj obrazmi mučenia, ale aj tie sa míňajú účinkom, ak ich je priveľa. Dostali sme len ďalší príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý nemá v sebe náboj vyvolať hlboké a dlhotrvajúce pocity. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Za mňa príliš pomalé, byť o to o dvacku kratšie, zrejme by aj podstata či pointa snímku dosiahla ďaleko väčšiu váhu. Niektoré pasáže mi prišli vyslovene zbytočné, pričom do bodky súhlasím s názorom užívateľa "Arsenal83". Zaujímalo by ma len, či sa človek s hodnotami rodí, alebo ich v sebe postupne dokáže vypestovať. ()

Reklama

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Učebnicová ukázka dobrých záměrů, ze kterých přílišná modelovost, scenáristická jalovost a režijní / výtvarná přepjatost udělala dokonalý exploaťák. Ústřední situace a pavouk morálních zkoušek jsou vystavěny tak okázale kostrbatě, že postava Wila působí spíš jako prázdná schránka procházející modelovými volbami a dilematy, kterými tvůrci demonstrují složitost situace okupovaného národa. Figura protagonisty není konzistentní, tím pádem není uvěřitelná, podobně jako není uvěřitelné režijní pojetí, které nejasně lavíruje mezi naturalismem a přehnanou výtvarnou stylizací. Doba i postavy tak skutečně působí jen jako přeludy průměrného scenáristy a jejich trajektorie jako pimprlové divadlo nevalného režiséra. Černá kniha, ze které někdo vytrhal všechny dobré kapitoly, Saulův syn, kterého někdo připravil o veškerou znepokojivou energii. Zbývá děravý morální thriller, jehož naléhavost je tvořená samými vykřičníky a žádným významem. ()

xxmurphyxx 

všetky recenzie používateľa

Miestami tu kolíše logika v chovaní postáv, no na druhej strane, kto vie, ako by sa zachoval v takých situáciach o akých sa mu ani len nesnívalo. Atmosféra, výber hercov a ich výkony na jednotku, ale jedna vec ma občas srala. Zas boli náckovia vykreslení, ako banda vymastených, hysterických, preafektovaných hrdlorezov, ktorí zabíjajú podľa toho, aké je vonku počasie. Hlavne ten hlavný esesák bol tak neskutočne hysterický, až to začalo skĺzavať do nechcenej paródie a to si tento žáner a námet fakt nezaslúžia. Ale mimo to sa jedná o fakt parádny film s pekne hutnou atmosférou, silným námetom a myšlienkou na zamyslenie. Určite odporúčam pozrieť každému. ()

lubosco 

všetky recenzie používateľa

Ťažký film. Asi ako tá doba v ktorej sa odohráva, táto bola vykreslená parádne, čo sa týka scenérií (exteriéry, interiéry) ako aj správaním sa ľudí (protižidovské nálady, odboj). Policajti, ku ktorým Wil patrí, to mali ťažké. Nemeckí okupanti si v podstate mohli robiť čo chceli, a prizerať sa tomu mali príkazom. Bolo na každého svedomí, na ktorú stranu sa pridá, Wil akoby lavíroval niekde uprostred, čo bolo samozrejme neudržateľné a dostávalo ho to (a jeho okolie) do problémov. Nie som si istý, či by to takto reálne fungovalo, ale vo filme prechádza celou sériou ťažkých situácií a volieb, je to obohatené naturalistickými scénami, ktoré podčiarkujú zložitosť tej doby. Zamňa výborné herecké výkony. Škoda obrazového formátu, potešil by aspoň 16:9. ()

Zaujímavosti (5)

  • Jeroen Olyslaegers, ktorý napísal knihu, podľa ktorej je tento film založený, sa objaví ako osoba, ktorá číta noviny v zadnej časti električky asi v 20. minúte filmu. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa od mája do júna 2022 v Belgicku a Poľsku. Natáčanie v Belgicku prebiehalo na hlavnej železničnej stanici v Antverpách, Mechelen Stadsschouwburg, radnici Charleroi, Café Des Sports v Groot-Bijgaarden a sklade a starom mäsiarstve v Zamanstraat v Sint-Niklaas. (Arsenal83)
  • Film získal finančnú podporu od Flámskeho audiovizuálneho fondu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama