Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (viac)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Epizódy(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (9)

Kenpú denki Berserk (1997) 

Večne naštvaný Guts a ambiciózny Griffith charakterovo bavia, no nie všetky súboje majú top dynamiku, niekedy tvorcovia len zvoľnia a ponúknu inteligentný príbeh, inokedy ale ide o jedny z najlepších fight anime scén ever. Čo sa týka vojnovej taktiky, je to tiež poučné. Ale Kenpú denki Berserk nie je len o akcii. Je aj o vysvetlení základnej manažérskej poučky - o plnení snov svojich a plnení snov niekoho iného. Jednoducho má všetko, čo by malo nejaké dielo mať, pútavé umelecké obrazy, silné postavy (Guts, Griffith, Casca), inteligentný príbeh, aj ponaučenie prostredníctvom analyzovania prežitého. ()

Kuroi kenši (1997) (E01) 

Temnota, drsnosť, súboje, krv, epické obrazy, keď sa už tvorcovia do akcie nepúšťali. Animačne na úrovni. Úvodná epizóda vydarená, na plný počet málo, ale zaručene navnadí. ()

Taka no dan (1997) (E02) 

Počiatok Gutsových dobrodružstiev. Zaujme klasické striedanie statickej a dynamickej animácie v tomto seriáli, kde tá statická ponúka väčší šok a atmosféru, tu pri dobýjaní brány mesta. Pred mocným obraom v brnení so sekerou, sivým rytierom Bazusom, padajú nepriatelia ako muchy. Jediný, kto sa mu odváži postaviť, je práve Guts. V epizóde sa nedeje všetko na jednom mieste. Mesiac, krv, obleihacie stroje, ranení a mŕtvi, to je atmosféra ďalšej statickej animácie. Guts nechce pokračovať v armáde, lebo boj skončil a opúšťa žoldnierov. Griffithova armáda síce ustúpila, ale utáborila sa neďaleko dobytého hradu. Tam Gutsa prepadáva Corkus, no po strate mužov musí nastúpiť Casca a dokonca Griffith. Súboje sú zaujímavé, napínavé a akčné, vždy podľa schopností bojovníka, väčšina je ale krvavých. Jediná slabšia vec v epizóde je Gutsov sen, keď ako malý bojuje s veľkým mečom v hmle proti démonovej ruke, poteší ale, keď neskôr bojuje aj proti démonovi. V tejto časti ale zaujme strih animácie, ktorá znázorňuje pohyb démonovej ruky. Keď vidí, že je boj márny, žiada o pomoc Gambina, ktorý ho učil boju, no nakoniec ho zabil. Môžeme si domýšľať, či dôvodom nebolo zneužívanie, keďže Guts bol extrémne agresívny po chytení za ruku od veliteľa žoldnierov. Po prebudení mu Griffith vraví, ako ho hodnotí, čo sa horkokrvnému, drsnému hrdinovi nepáči. Epizóda končí v najlepšom, v druhom súboji Gutsa a Griffitha, rozumu proti hrubej, riskujúcej sile. Výborný, akčný, atmosférický začiatok. ()

Uidžin (1997) (E03) 

Súboj Griffitha a Gutsa je opäť napínavý, Guts dokonca okrem guráže, čo ide cez vlastnú krv, využíva aj zákernú taktiku – šplechnutie zeme mečom do očí protivníka. Griffith sa ale nedá zlomiť kvôli svojim schopnostiam a fight IQ, aj keď skočenie na meč vyzerá nereálne a nie je zobrazené. Dočkáme sa aj vykĺbenia ramena. Zbrane rinčia aj nad rámec svojho pohybu, ale v podstate tak dotvárajú atmosféru. Počas dialógov súboja tu máme meditačno-napínavú hudbu. Po Casciných slovách Gutsovi zasa zaznie dramaticky moderná hudba ranených citov, ktorá ale zároveň uvoľňuje. Pri nočnom prepade zásobovacieho tábora hrá hrdinsko-romantická hudba. Od dupotu koní útočníkov sa trasie pomyslená kamera. Poteší celková vojenská taktika nad jednotlivé súboje, ktoré v bitke nie sú výrazné. Opäť výborná epizóda. ()

Kami no te (1997) (E04) 

Judoau vedie priateľský rozhovor s Griffithom, v ktorom mu vysvetľuje, ako as veci majú. Epizóda má aj voľnejšie scény. Griffith s Gutsom sa oblievajú kýbľami vody, ale Griffith Gutsovi povie o svojom beherite a keď mu ho hodí, ožije. Epizóda vysvetľuje vzťah Gutsa a Gambina a prečo ho Guts musel zabiť. Tento flashback je najlepšia časť epizódy. Griffith Gutsovi vysvetľuje svoje videnie sveta a dej končí bitkou jazdy. Mali sme tu aj intenzívnejšie epizódy. ()

Kenpú (1997) (E05) 

Casca vyčíta Gutsovi jeho nezodpovedné správanie v bitke. Grifftih mu vraví, že plány si vystaval aj podľa toho. Grffithovi je pridelené územie – kráľovstvo – za zásluhy v bitke. Jeho plán sa plní tak, ako si to vysníval. Guts odhaľuje pascu a zachraňuje veľa vojakov, aj Griffitha. Epizóde chýba poriadna bitka, ale nie všetko vo vojne je zase extrémne napíanavé. Kráľ Midlandu má za stolom nespokojných podriadených s Griffithovou bandou, ktorá získala významné postavenie. V závere sa Grifftih chytá za beherit a môžeme sa tešiť na Zodda. ()

Fuši no Zodd (1997) (E06) 

Nádherná statická animácia na obliehaný hrad a Grifftih dostáva správu, že nepriateľ odoláva v podzemí proti Gutsovi. Epizóda by sa mohla pokojne volať Gutsovo prvé peklo, lebo to v podzemí zažije. Vydesené pohľady krvavých mŕtvol svojich vojakov posilnia jeho túžbu po pomste. Striedanie typu animácie z bežnej seriálovej a absurdnejšiu, v ktorej viac vynikajú vydesené tváre mŕtvol, poteší. To, čo uvidí, ale predčilo jeho očakávania. Zodd the Immortal, nesmrteľný bojovník, o ktorom sa tradujú bojové príbehy aspoň 100 rokov. Nie človek, ale démon. Guts teda začína svoj najnevyrovnanejší súboj a dokáže netvora poraniť. Toto ho ale nezastaví. Griffth Gutsovi beží na pomoc s kušištníkmi, no tí sú démonovi málo platní. S dvoma hlavnými postavami sa Zodd v bitke dokáže hrať ako s handrovými bábikami, no krvavý koniec preruší ešte niečo oveľa desivejšie – predpoveď nenaplnených ambícií a snaha ísť si za svojím cieľom ešte ďalej, ako cez mŕtvoly. Skvelý depresívny zážitok vie byť zosilnený klipom z epizódy s hudbou $uicideboy$. ()

Tótoki mono (1997) (E10) 

Bezmyšlienkovitá vražda, pocit viny aj vzácne, vznešené a zároveň nemilosrdné idey. Epizóda krvavá aj filozofická, so zameraním na premýšľanie postáv. Nie je čo vyčítať. ()

Eikó no šunkan (1998) (E17) 

Účasť na dvorných intrigách a spoločenská etiketa postavám nepristanú, ale pre fanúšika uspokojivá epizóda. ()

Reklama

Reklama