Reklama

Reklama

Búrlivé výšiny

(TV film)
  • Česko Bouřlivé výšiny (viac)

Obsahy(1)

Filmový prepis známeho prelomového diela Emily Brontëovej. Ponorme sa do jedinečného príbehu plného lásky a nenávisti, v ktorom jedného dňa privedie dobrotivý otec domov sirotu Heathcliffa, ktorý vyrastá so súrodencami Cathy a Hindleym. Zatiaľ čo starší brat Heathcliffa neznáša, mladšia Cathy si ho mimoriadne obľúbi. Sú ako dve srdcia jednej duše. Ale skôr, ako stihne rozhorieť láska, ich spoločný život nie je možný. Odmietnutie lásky však prinesie na Výšiny prekliatie... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

davidosik

davidosik (hodnotenie, recenzie)

Teraz v Utorok 17.11.2020 bude tento film vysielať STV Jednotka o 15.15 hod.  a opakovať ho bude 20.11.2020.o 00:15 v noci.  Takže si ho môžeš nahrať, ak sa ti dá. Dúfam, že po tohtoročnom odvysielaní to už bude dostupné aj niekde na internete.

 

Ináč, táto verzia Búrlivých výšin je jednou z najvernejších adaptácií Bronteovej románu, a to naplno! Obsahuje kompletný príbeh z knihy (čo sa v porovnaní s niektorými ostatnými verziami - napr. s  Lawrencovou z roku 1939 či s Daltonovou z roku 1970 - povedať nedá). Vystihuje tú správnu ponuro ---strašidelnú atmosféru, hýri vernými kostýmami 19.storočia a vyniká aj nádhernou hudbou. Len sa akosi zatiaľ neviem rozhodnúť, ktorá adaptácia z 90.rokov je reálne lepšia. Či táto, alebo jej predchodkyňa - v rámci SR a ČR asi najznámejšie Búrlivé výšiny - z roku 1992, v Kosminského réžií. Vo filme z roku 1992 mi veľmi zarezonovali herecké výkony hercov vrátane ich výberu na dané postavy. Finnesovho Heatcliffa len ťažko prekoná iný herecký kolega (konkurent)---zatiaľ ma presvedčil iba Tom Hardy z mojej najobľúbenejšej verzie z roku 2009, ale ten film ma uchvátil ďaleko inými vecami než castingom, i keď aj ten tam, samozrejme, zohral veľkú rolu---a ostatné postavy vo verzii z 1992 boli tiež zvládnuté bravúrne. V tomto televíznom filme z roku 1998 na mňa postavy hercov--hlavne hl. protagonisti (Cathy a Heatcliff)-- pôsobili staro a trochu neatraktívne, vzhľadom na vek, ktorý im pripísala Emily Bronteová vo svojom diele. Avšak oproti filmu z r.1992, táto adaptácia apeluje drsnejšími a dosť dôležitými scénami, ktoré boli v predchádzajúcej verzii zmiernené alebo aj vynechané. A to sa mi na tomto filme veľmi páči. Svedčí o tom napr. aj dĺžka oboch filmov---tento z r.1998 je trošku dlhší. Napriek týmto drobným rozdielom, majú oba filmy veľmi vhodnú, veľkolepú výpravu a dobrú atmosféru---akurát že Kosminského film je vystavaný skôr na sychravom počasí, do šedo-sivej farby, plnej vetra a rozfúkaných vlasov a táto Skynnerova verzia, je zase stavaná viac do farebna---upršané počasie, krása slatín (zeleň), no strašidelná atmosféra a ponurosť všade navôkol. Ešte som neprišiel na to, ktorá z týchto dvoch nápodobných verzií mi rezonuje viac a ktorá z nich je reálne naozaj lepšia. A vôbec nerozumiem tomuto nízkemu hodnoteniu na tento film, nakoľko v skutočnosti si ho zaslúži mať oveľa vyššie.

 

Tí, čo milujú román Emily Bronteovaj, určite doporučujem siahnut po mojej najobľúbenejšej verzii, o ktorej som sa zmienil o niekoľko riadkov vyššie. Áno, jedná sa o dvojdielny televízny počin z roku 2009, ktorého dĺžka umožnila film tak dokonale vypracovať do všetkých detailov, že u mňa predčila aj spomínané verzie z 90.rokov (a to som ich samozrejme videl skôr než Búrlivé výšiny 2009), ktoré tu analyzujem. 

Mimoriadne famózne prepracovaný dej, výkony hercov a hlavne ich výber---bravúrnosť sama o sebe! To zmodernizované poňatie sa vo filme s Tomom Hardom samozrejme nezaprie, rovnako aj kostýmy sú na tú dobu celkom moderné, a nie veľmi verné pôvodnej predlohe a taktiež aj atmosféra---ktorá bola možno ešte horrorovejšia, než mala. Okrem týchto menších odchýliek (keď ešte vezmeme do úvahy fakt, že tam bola vynechaná aj postava pána Lockwooda), vidíme alternatívy vo všetkom ostatnom---tom najdôležitejšom z knihy. Príbeh - kapitola po kapitole, búrlivosť aj citlivosť hl.postáv, bohatá výprava, epickosť, dokonalá hudba a hlavne horrorová atmosféra, ktorá z diela Emily Bronteovej konečne robí to čo má - výbornú, horrorovú, romanticko-mystickú drámu, a nie len strašidelný, rozprávkový slaďák z 19.storočia, aký nám predstavovali väčšinou všetky doterajšie adaptácie.

 

Ja som vždy vravel, že košatým románom od svetových klasikov, akým je napr.tento, pomáhajú určite TELEVÍZNE SPRACOVANIE, nie filmové :-)   

https://www.csfd.cz/film/259366-emily-bronteova-bourlive-vysiny/prehled/

Rina

Rina (hodnotenie, recenzie)

Prosím vás nevíte kde by se tenhle film dal sehnat? Shánim ho po všech čertech a nikde nic. Poraďte prosím.

Reklama

Reklama