Reklama

Reklama

Arashi ga oka

Obsahy(1)

Mladou Kinu Yamabe (Yûko Tanaka) přitahuje Onimaru (Yûsaku Matsuda), který je vitální a charismatický, ale jeho otec ho považuje za démona. Po první menstruaci postihne Kinu osud všech žen narozených v blízkosti Posvátné hory: musí ji opustit a sloužit v chrámu jako kněžka. Gotický román Emily Brontë je přenesen do feudálního Japonska, kde se odehrává velmi drsný a surový příběh. (mac000)

(viac)

Recenzie (7)

pm 

všetky recenzie používateľa

Kombinace Bouřlivých výšin Emily Brönteové, Shakespeara, zajímavého náhledu na ženy, parádní kamery, vše navrch ve stylu japonského filmu. Jednoduše zážitek. ()

Reklama

stub 

všetky recenzie používateľa

Psychologické pseudohistorické drama s prvky kaidanu, jehož ústředním tématem je mýtus a jeho potenciální síla. Dočkáme se yoshidovsky neotřelé práce s filmovým časem, jinak jde však o dílo pro režiséra značně netypické. Potěší přítomnost Rentara Mikuniho, špičkového veterána japonského filmu. Pokud jde o děj, nastíním jen, že se příběh odehrává v prostředí kraje, kde rod místních pánů sídlí v horách a tradice mu zakazuje, kvůli (údajnému) prokletí, scházet do vesnice. Jednoho dne však do rodiny přibude Onimaru... ()

ad142 

všetky recenzie používateľa

Arashi ga oka je svojráznou a vizuálne podmanivou adaptáciou slávneho románu Búrlivé výšiny od anglickej spisovateľky Emily Brontëovej. Veľká väčšina románových postáv tu totiž nachádza svoju presnú analógiu, napríklad Katarína Earnshawová v postave Kinu, Heathcliff v Onimarovi atď... No i napriek tomu nejde len o ďalšiu z rady bežných a ničím nevybočujúcich adaptácii klasickej románovej zápletky: Arashi ga oka sa totiž neskrývane inšpiruje filozofiou Georgesa Batailla (čo je zrejmé najmä z tých scén, kde sa ustanovuje jasný vzťah medzi erotikou a smrťou), ktorej východiská takpovediac zasadzuje do mýtického priestoru tradičných japonských náboženských predstáv. Legendy a mýty tvoria pozadie celého príbehu a zvýrazňujú črty už tak zreteľnej a navyše pôsobivej atmosféry nehostinného, vyprahnutého a izolovaného kamenistého pohoria, na ktorom podla legendy sídli ohnivé hadie božstvo. Toto zakomponovanie archaického mýtického rozmeru predstavuje asi najvýraznejšiu odklonu od predlohy. Po naratívnej stránke vôbec nejde o statické dielo, práve naopak, veľkú úlohu tu zohráva časovosť: snímok nielenže pokrýva niekoľko desiatok rokov, i samotné postavy realisticky prechádzajú vývojom. No nie len samotné postavy, dokonca i interpretácia úloh postáv. V tejto súvislosti je nanajvýš pozoruhodné, že Onimaru (Heathcliff) spočiatku predstavuje " bezbožného rúhača" (napr. začiatkom filmu, kedy sa mu podarilo narušiť tradičnú náboženský rituál, smerovaný k božstvu z hory, alebo neskôr, kedy bude hádzať pokryteckým dedinčanom mince so slovami "Peniaze si kupujú Buddhu aj bohov"), alebo dokonca démona (slovami Kinu/Kataríny: "Je to zlý muž, démon") no neskôr, najmä ku koncu filmu, akoby sa jeho rola prevrátila a on začal stelesňovať samotné Hadie božstvo! Filmová dynamika sa tu proste predstavuje v celej svojej kráse. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama