Reklama

Reklama

Život je zázrak

  • Česko Život je zázrak (viac)

Obsahy(1)

Srbský inžinier Luka sa v roku 1992 so svojou ženou, opernou speváčkou Jadrankou, a synom Milošom usadí v zapadnutej dedine kdesi na pomedzí Srbska a Bosny. Pripravuje stavbu železnice, ktorá má prispieť k premene tohto zabudnutého kúta sveta na turistický raj. Ponorený do práce a plný optimizmu ani nevníma blížiacu sa vojnu - keď vypuknú boje, jeho život sa dramaticky zmení. Manželka sa mu stratí v objatí muzikanta a syna Miloša povolajú na frontu. Luka čaká na svoju rodinu, aby mohli odísť, ale Jadranka sa nevracia a Miloš padne do zajatia. A potom Luka stretne Sabahu...Film je typicky kusturicovskou oslavou ľudskosti a radosti zo života. (STV)

(viac)

Recenzie (192)

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

Docela sklamanie - nebral bych Kusturicovi za zlé, že sa v podstate v porovnaní so staršou tvorbou nikam neposúva, ale tento film mi pripadá ako naprosto premárnený pokus. Prvým problémom je pridlhá stopáž - úvodné exposé s predstavovaním postavičiek v období pre začiatkom vojny pôsobilo na mňa časom únavným dojmom a napriek zopár vychytaným gagom (vlakový šňup, nemecký satelitný sex), mi počas celého filmu bila do očí snaha o zapáčenie sa divákovi (najmä nefunčné groteskové gagy s neustálym padaním). Vadilo mi aj občasne zbytočné zahustenie priestoru vedľajšími figurkami (napr. starosta). Zaujalo ma ešte celkom pôsobivé finále, ale to už nedokázalo u mňa napraviť dojem únavnosti, ktorý u mňa po filme prevažoval. Kusturica celý film síce umne balancuje na tragikomickej hranici, ale žiaľ tentokrát nedokáže príbeh utiahnuť do nejakého uspokojivého tvaru (nie je to ani zbesilá jazda Čiernej mačky ani podobenstvo Undergroundu, je to niekde na pol cesty medzi nimi, čo by nevadilo, ak by to spolu fungovalo). Takto film zostáva zaujímavým pokusom, ktorý je zabitý snahou o obsiahnutie príliš širokého spektra žánrových prvkov, ktorým chýba silnejšie prepojenie. ()

Sheldra 

všetky recenzie používateľa

Mám velké dilema: líbila se mi víc Černá kočka, bílý kocour, nebo Život je zázrak? Nemám tuchu. Ale zato vím, že je Emir Kusturica režisér s velkým R. Je zázrak takhle dokonale skloubit humorný nadhled s tak neskutečně tragickým tématem, aniž by to vzbuzovalo pohoršení. Je zázrak, že se film ani přes nadměrné množství porthlosti neutápí sám v sobě. Je zázrak, že existují věci, které lidi dokážou spojit, i když vše ostatní mluví proti tomu. Život je zázrak a tenhle film taky. ()

Reklama

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Láska a válka si nevybírají místo, čas ani osoby, které zasáhnou. Život je zázrak i když může být pěkné trápení. Emir Nemanja Kusturica opět zaujmul sice jsem jednu hvězdičku možná trochu přidal, ale proč ne, když pán režisér má Čechy rád. Luka a Sabaha jsou absurdní dvojice v absurdní válce, ale absurdních postav je tu víc. Zajímavé je účinkování syna Kusturici Stibora v roli kapitána Alexiče. Když se vám trefí film Život je zázrak do nálady, tak je to film na nejen na nedělní zhlédnutí. ()

Jira K 

všetky recenzie používateľa

Výborný koktejl všech filmových žánrů! Plno absurdních momentů. Např fotbal a bitka na něm (obzvláště Milošův děda byl super) či erotický box... Vyvrcholení příběhu bylo opravdu skvěle vymyšleno.Kusturica prostě umí! Život je krásný! "Kamarád dělá v Rusku a jednou mi říkal, že omrdal tučňáka." "V Rusku nejsou tučňáci! " "Tak kde ho chytil? Koza nebo ovce utíká, ale tučňák stojí ani se nehne. To je paráda!" ()

Legas 

všetky recenzie používateľa

Pokud jste viděli předchozí Kusturicův film Černá kočka, bílý kocour, rychle se v Život je zázrak zorientujete. Pokud jste byli z Černé kočky nadšeni, budete i tentokrát. Kusturica opět maluje nádherné obrázky, pokud se postavy chovají značně potrhle, činí tak i zvířátka (a že jich je tu hodně) a vážné věci se berou poněkud s nadhledem a zvesela - opět v rytmu No Smoking Orchestra. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama