Reklama

Reklama

Partička B. D.

  • Slovensko I'm Not There (festivalový názov) (viac)
Trailer 1
Dráma / Hudobný / Životopisný
USA / Nemecko / Kanada, 2007, 135 min (Alternatívna 130 min)

Bob Dylan, tak ako väčšina z nás, nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených rôznymi hercami (Christian Bale, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw) a dokonca aj herečkou (Cate Blanchettová). Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60-tych rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folkrockovému „Judášovi“. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vyrovnávajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. (TV JOJ)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (274)

maddy 

všetky recenzie používateľa

Najoriginálnejšia biografia ako som mal možnosť doteraz vidieť! Napriek veľkému množstvu výčitiek, ktoré k filmu mám sa mi svojim spôsobom veľmi páčil. Ale od začiatku ... Haynes sa pokúsil spracovať komplikovanú biografiu Boba Dylana (najväčšia legenda amerického folku) skutočne experimentálny spôsobom. Šesť príbehov, ktoré stvárňujú šiesti odlišní herci. Každý príbeh je iný, každý má inú atmosféru, každý pôsobí ako samostatný segment a pritom spoločne tvoria jeden celok. Komplikovaný, veľmi komplikovaný film, hlavne pre divákov, ktorí vôbec nepoznajú Dylanov životopis, čo je aj presne môj prípad. Režisér totiž neponúka vôbec žiadne vodítko, pevnú dejovú kostru, ktorej by sa divák mohol chytiť, dostať do príbehu, vžiť sa s osudom postáv a pochopiť jednotlivé súvislosti. Film je tak pre nezainteresovaných (ba priam by som povedal až pre tých ktorí nie sú oddanými fanúšikmi) nepochopiteľný, extrémne chaotický a takmer po celú dobu divácky neprístupný. Na druhej strane však má neuveriteľný vizuál, kde sa s každým príbehom mení celkový feeling, paleta farieb v obraze, snímanie kamery a po celý čas hrajú neuveriteľne silné Dylanov piesne na pozadí. Zároveň sa pre mňa až nepochopiteľných spôsobom podarilo režisérovi doslovne znovu zrodiť atmosféru „beat generation“. Samotným plusom, na ktorých snímok silne stojí sú aj priam dokonalé herecké výkony. Cate Blanchett dokazuje, že sa dokáže doslovne prevteliť do postavy (a je úplne jedno, či je to chlap!), jej pohybov, mimiky, aj celkového vyžarovania. Tú správnu dobovú atmosféru dodáva ešte čiernobiely obraz a filozofické múdra pretavené do scenára. Nezaostávajú však ani, prekvapivo aj vokálne skvelý Christian Bale, výborný Heather Ledger v jednej z jeho posledných úloh alebo vedľajšie postavy ako Julianne Moore alebo Charlotte Gainsbourg. Richard Gere svoju westernovú časť síce zvládol bez problémov, ale tento záverečný segment je už nadbytočný, nečakane brzdí tempo a len zbytočne naťahuje stopáž na 135 minút. Vo výsledku tak síce jedna z najoriginálnejších biografií, ale inak veľmi komplikovaný oriešok (a to som s podobnými viacvrstvovými filmami ako Mr. Nobody, Cloud Atlas a pod. nemal nikdy problém, a predsa som I'm Not There, vďaka mojej neznalosti látky - Dylanovho životopisu, na prvý krát plne nepochopil), no aj napriek tomuto hendikep ma atmosféra vtiahla, jednotlivé dejové segmenty bavili, scenár zapôsobil a problémov dokázal odprezentovať Dylanove myšlienky tak aby nepôsobili gýčovito, rovnako ako do detailov prepracovaný vizuál. Nebyť naťahovaného záveru s Richardom Gereom o štyroch hviezdach by som snáď ani neváhal. Takto CELKOVO: 3,5* ale za famóznu Cate Blanchett a skvelú hudbu (kde sú tie časy, keď hudba nebola len o obohraných electro-dance hitoch, ale mala vo svojej podstate aj kultúrny, politický, sociálny odkaz) musím zaokrúhliť predsa len na tie štyri! Avšak POZOR toto vážne neskúsne každý, fanúšikov nevynímajúc (a v podstate ich aj chápem)! Priveľmi nemainstreamový film. ()

Satan 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý experiment. Haynes si na tomhle snímku dal asi dost záležet a pojal příběh o Bobu Dylanovi hodně novátorsky, až klasická biografická dramata vedle tohoto svěžího vánku blednou závistí. Střídání barvy obrazu, kamerové hrátky, zajímavý střih, různá směsice zvuků a hlavně rozštěpený děj na několik osobností točený napolo dokumentárním stylem. Trio Bale-Ledger-Blanchett si zaslouží ovace. Bohužel je snímek tak netradiční, až vám bude trvat než všechny ty vlny režisérských nápadů, které na vás útočí, vstřebáte a dozvíte se krutou pravdu: tohle není životopisný film o Bobu Dylanovi, tohle je studnice mysli Todda Haynese o něm, který se nechal strhnout formou a zahleděn sám do sebe přestal vyprávět a jen na diváka ušil nic nevypovídající audiovizuální lahůdku. Proto ti, jež se chtějí o Dylanovi něco dozvědět víc, ať to proboha nečekají od tohoto filmu. Šeredně by narazili. [Přesná stopáž: 136 min] ()

Reklama

Jordan 

všetky recenzie používateľa

oveľa lepšie ako "velvet goldmine" nielen preto, že rozoberaný žáner je mi tuto oveľa bližší. dokonalý casting, výborná muzika, šialene prepracovaná forma, úplne vymydlený koncept. najlepšia bola podľa mňa blanchett a hneď po nej ledger, ale všetky tváre a podoby jednej a tej istej osoby - provokatéra, revolucionára, básnika, pesničkára, tuláka, rebela, mesiáša a génia boli podané tak po stránke obsahovej aj formálnej nesmierne kvalitne. ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

Po vynikajícím Velvet Goldmine si Todd Haynes vzal na paškál dalšího hudebního velikána. Jenomže tentokrát je to ještě dvakrát odvážnější a dvakrát originálnější. Absolutní demontáž provedená pomocí krásných hereckých výkonů. Jeden Dylan je lepší jak druhý, protože každý má v sobě něco zajímavého. Po celou dobu z filmu dýchá nostalgie, za což může hlavně vynikající výběr hudby a nápaditá vizuální stránka. Všechny hlášky a narážky pochopí asi jen Dylanův opravdový znalec, to mi ale nezabránilo abych celý tenhle experiment sežrala i s navijákem. Má to nápad, má to originalitu, vynikající herecké výkony a navíc poutavý příběh(y), pořád to ale nebude stravitelné pro každého. ()

Bakllazaan 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý pohled na osobnost skvělého trubadůra. O jeho životě vám prakticky nic neřekene. Jde spíše o pokus rozebrat a přiblížit , poznat osobnost velkého člověka. A protože to je muž tolika tváří, je skvělý nápad ho ztvárnit několika herci. Četl jsem výhrady k westernové části, že je skoro zbytečná. Já bych to netvrdil, je jen vemi vyčnívající svým pojetím, mezi ostatníma, které jsou více střízlivé. Tento film dá asi mnohem více lidem, kterří jsou již obeznámeni se životem Dylana, a jelikož já nejsem - nebylo to proto tolik šokující. 60% ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (17)

  • Ze všech šesti "Dylanů" na plátně ve své roli skutečně zpívá pouze Marcus Carl Franklin, který hraje mladého Woodyho. (Morien)
  • Cate Blanchett nosila během natáčení v kalhotách srolovanou ponožku. Vyjádřila se k tomu tak, že jí to "pomáhalo chodit jako chlap". (Morien)

Súvisiace novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (viac)

Reklama

Reklama