Reklama

Reklama

Hráč so smrťou

  • Česko Final Cut (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v době, ve které je možné celý život nahrávat pomocí speciálního očního implantátu. Po smrti se tyto údaje sestříhají a vzniká tak záznam o životě každého člověka. Alan Hakman pracuje právě jako takový "střihač životů", práce ho nesmírně baví a ve svém oboru je opravdový odborník, neboť dokáže i z toho největšího zločince pomocí správného sestřihu udělat nejčistšího světce. Všechno jde hladce, dokud Alan ve své další zakázce neobjeví člověka z vlastních chmurných vzpomínek, který měl být dávno mrtvý... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

mirecl

mirecl (hodnotenie, recenzie)

Pre Kleopatru: Kleopatra podľa mňa preto sú "ležérne naznačené a nedotažené" motivácie odporcov systému v príbehu tohto filmu jeho scénáristom, lebo po prvé film nemôže trvať 10 hodín - nie to bola hlavná téma - a po druhé a najdôležitejšie: z deja sa jednoznančne dá usúdiť, že tvorcovia filmu pokladajú za správne to, čo tvorí spoločenskú normu.Takýto príbeh, takýto geniálny myšlienkový obsah by sa do hlavy nášho (slov., česk,. maď,. ..belgického) scenáristu možno nikdy nedostal, ale faktom je, že rešpektuje sa vždy spoločnosťou uznávaná norma (niekedy Bohu žiaľ), a v tomto prípade to nie je ináč. Hrdina Robina Williamsa robil legálnu, spočnosťou uznávanú činnosť a za deti zhruba do tých 15 - 18 rokov všade vo svete rozhodujú rodičia. Navyše tu ide zrejme aj o akúsi sociálnu kontrolu, ktorá existuje od vzniku najjednoduchších spoločností až po tie najvyspelejšie a scenárista si je toho vedomý. To že sa všetko dá zmanipulovať a zneužiť (a to aj ten najušľachtilejší objav) to je druhá vec - ľudia sú stále len ľudia, čím inteligentnejší, mnohokrát tým horšie. To ako sa rozhodnú rodičia ohľadom svojich detí, do toho nikoho nič nie je. Ani odporcov, ani aktivistov. Možno by sa dalo polemizovať jedine nad tým, prečo nebola naznačená aspoň možnosť legálneho odstránenia čipu. Ale zrejme zase len kvôli spoločenskej kontrole a psychologickému efektu, ktorý by eventuelne mohol zabrániť ako-tak normálnym jedincom vykonávaniu nekalej činnosti. Podľa mňa nikdy nemôžeme úplne pochopiť motiváciu tvorcov nejakého diela, filmu.... Je to ich myseľ, ich duša ktorá sa podieľa na vzniku diela. Preto pokladám za zbytočnú i takúto polemiku čo malo a čo nemalo vo filme byť a ako. Tie komentáre ku filmom, to je hlúposť. Diskusia, to je niečo iné. Nikto nemá patent na rozum a aj odborné kritiky si často protirečia aj z uvedených dôvodov.

mirecl

mirecl (hodnotenie, recenzie)

Film je geniálny čoby ukážka procesu absolútneho vyliečenia detskej traumy, čo sa asi žiadnemu psychoterapeutovi doteraz - a  pravdepodobne ani terapeutompracujúcim svojho času s LSD (neskôr prešli na absolútne neúčinné a organizmu fyziologicky dosť škodlivé holotropné dýchanie) úplne nepodarilo. Avšak v sci-fi príbehu je všetko. Dokonca aj to, že celé nakoniec nemá žiadny zmysel a hrdina si dlho psychické zdravie neužije,  pretože na záver  príbehu je spáchaný ťažký zločin. Niekto si osobuje právo zahrať sa na Boha a rozhodnúť, čo je správne a čo nie, napriek tomu, že hlavný hrdina robil legálnu prácu. Do tohto záverečného momentu, ktorý nezanechá v mnohých podľa mňa iné, len trpkú príchuť, je pre mňa film geniálny. Navyše tento záver nebol potrebný, pretože proti tomuto systému sa má vo filme možnosť každý obrániť ochranným tetovaním, a to vtedy, keď o ňom už nerozhodujú rodičia. Zdá sa, že toto je len európska verzia, lebo neverím, že Američania znesú neblahý koniec filmu (a to dokonca ani v historických filmoch nie, kde sú udalosti dané). Tento svet nie je veľmi šťastné miesto pre život (možno tu naozaj  chodíme prijímať len nejaké "lekcie"), preto happyandy potrebujeme ako soľ. Európania majú však zvláštny zmysel pre sebatýranie a masochizmus, predsudky a intoleranciu, chcú "reálne" filmy preto "nám" (v úvodzovkách, lebo ja nepatrím v tomto medzi typických Európanov, pretože verím, že predstavami a myšlienkami si postupne vytvárame realitu, svet).  Takže Američania  "nám" často servírujú inú verziu toho istého filmu. Peniaze na to majú a asi sa im to aj darí. Nakoniec, im je to jedno. Keď sa niekto chce umárať smútkom, predsudkami, nenávisťou (proti rasám, proti sexuálnym menšinám,...) tak nech to robí, myslia si. Málokto si uvedomuje, že európske filmy však nie sú o nič reálnejšie, aj keď sa tak tvária, a preto pôsobia mnohokrát hrozne pritiahnuté za vlasy. Nakoniec, pokiaľ ide o tento príbeh, ani nie je úplne zlý nápad naočkovať ľuďom takéto čipy, čoby kontrolný mechanizmus proti zločinnosti (aj keď by zrejme nefungoval pri anetickom type psychopatie - tým by to bolo jedno). Totiž toto je presne tá istá otázka ako pri treste smrti: vieme len koľkých skutočnosť takéhoto trestu neodradí, ale nevieme koľkých odradí.
PS: Golfista ty si bol zase "múdry"

Radous04

Radous04 (hodnotenie, recenzie)

ach jo, to fakt nevim co s tim s timhle. i když je to téma zajímavý a mělo by mě to lákat. už asi po čtvrtý sem to jenom rozkoukal a vypnul. zatím tedy hodnotím na dvě hvězdy, protože jsem se nedočkal konce...

Ondriss

Ondriss (hodnotenie, recenzie)

Všechno negativní hodnocení zde směřuje k "nenaplněnému potenciálu" (galadriel), "scénaristově plochosti" (renton), popřípadě "chybějící gradaci" (golfista). Tento nedostatek však dělá atmosféru, umocňuje kvalitu hraní role střihače, ba samotnou postavu obestírá uhlazenou nevšímavostí a povrchností. Ne všechno můžeme přenést na diváka skrze hudbu, kameru, herecké výkony,.. - filmům, jako je tento, se daří vyvážit náladu do té míry, že doplňuje ostatní prvky v krásný celek. Nenaplněné? Povrchní? Ano, jako celý Alanův život.

MRmic

MRmic (hodnotenie, recenzie)

Nudný film ,moc mě sklamal.Tomuhle filmu se propůjčil tak dobrý herec jako je Rob Williams.Čekal jsem dobrý film-nic s toho ,ale nepřišlo!

Jolinar

Jolinar (hodnotenie, recenzie)

pro mě nudný film bez zápletky, emotivních scén a výrazných herců .. vlastně mi bylo uplně jedno, jak to dobpadne, hlavně, že to už skončí :) tehhle rádoby napínavej thriller měl mnohem větší potenciál, který mu nabízelo téma inplanátů Zoi .. jednu hvězdičku za tenhle nápad a druhou za Jamese Caviezele - jeho postava byla aspoň drobátko živá ;) jo jinak jsem nechápala spojení Williamse a Sorvinové - myslela jsem že je to jeho dcera.....

Reklama

Reklama