Reklama

Reklama

Klasické spracovanie príbehu šerifa Wyatta Earpa, jeho priateľa Doca Hollidaya a ich legendárnej prestrelky s gangom Clantonovcov v meste Tombstone. Wyatt Earp (Burt Lancaster) je zástupca zákona, Doc Holliday (Kirk Douglas) je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Ich legendárna prestrelka bola predobrazom mnohých filmov, medzi nimi napríklad Wyatt Earp s Kevinom Costnerom v hlavne úlohe, či Tombstone, kde ústrednú dvojicu stvárnili Kurt Russell a Val Kilmer. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (118)

kitano 

všetky recenzie používateľa

Motív priateľstva medzi mužmi z ktorých každý stojí na opačnej strane zákona ma bude dostávať vždy a nieje lepší príklad ako práve príbeh Whyatta Earpa a Doca Hollidaya. A táto verzia príbehu z mestečka Tombstone je holt vinikajúca a zaslúžilo sa o to hlavné ústredné duo. Chémia medzi Lancasterom a Douglasom je nezabudnutelná a predovšetkým Douglasov desperát je vec, kôli ktorej na tento western nezabudnem. Nezabudnuteľná je aj ústredná melódia, ktorá sa nesie celým filmom a dodáva mu pôsobivú osudovú atmosféfu. (9/10) ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Pre mna sa z toho vyklul najlepsi western o prestrelke u O.K. Corrale. Burt Lancaster ako cestny Wyatt Earp je charizmaticky a Kirk Douglas ma nikdy doteraz tak nebavil ako v ulohe Doca Hollidaya. Takisto ma potesilo, ze zaverecna prestrelka netrva zlomky sekund ako je zvykom vo westernoch od Sergia Leoneho ale niekolko minut. (To ze v skutocnosti ta prestrelka trvala iba par sekund mi je u prdele). Akcne sceny su pôsobive. Dialogy vtipne. Proste som sa nenudil ani na chvilu. Postupne zistujem, ze predtym ako westerny so svojou rozvlacnou stylizaciou ovladol Leone, tak boli vtipne a zabavne s dostatkom dlhych akcnych scen. 8/10. ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Asi jediný film, ktorý si skutočné udalosti upravuje do menej dramatickej, epickej a osudovej podoby. Ale aspoň nemusíme stále pozerať na tú istú story. Wyatt Earp a Doc Holiday sú super postavy a potiahnu aj iný príbeh, než svoju legendu. Najmä ak majú tváre Lancastera a Douglasa, ktorý úplne žiari a kradne si film pre seba. Poctivý, kvalitný old school western. 8/10 ()

Tony.cs 

všetky recenzie používateľa

Každý film o legendě jménem Wyatt Earp si příběh poupravil, ale tento nejvíc a to se mi moc nelíbilo. Jamese Earpa zabili a využili jako spouštěč k přestřelce u O.K. Corral, a tam to také definitivně vyřešili. Ale po O.K. Corralu toho bylo ještě moc a rozhodně to tím neskončilo, takže je ta přestřelka vlastně totálně fiktivní stejně jako smrt Jamese Earpa. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Už třetí snímek, který jsem si dal v průběhu westernového opáčka, o Wyattu Earpovi. Tentokrát se na plátně sešli Douglas s Lancasterem. Kirk jako Doc Holliday je jedním slovem boží. Háže parádní hlášky, je správně nad věcí a funguje podstatně lépe než jeho přesný protipól Burt Lancaster. Wyatt Earp v jeho podání je neskutečná hrana, chlápek, který má na to, aby vymlátil celou hospodu. Škoda přesunu děje do Tombstone, protože v Dodge City celý film funguje skvěle. 65% ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (24)

  • Prestrelka bola natočená v Old Tucson. Ide o rovnaké miesto, aké bolo použité aj pri záverečnej prestrelke vo westerne Rio Bravo (1959). (westerns)
  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (viac)

Reklama

Reklama