Reklama

Reklama

Tajný spravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pre CIA a operuje na Blízkom východe. Po tom, čo zlyhal a jeho krytie bolo odhalené, uviazne na nepriateľskom území v Afganistane. Teraz musí využiť svoje skúsenosti a pokúsiť sa o útek so svojím tlmočníkom Mohammadom "Mo" Doudom (Navid Negahban) utiecť. Prenasledujú ho najlepší žoldnieri sveta a elitné špeciálne jednotky nepriateľa. Dostať sa do Kandaháru je jediná šanca na záchranu. Na určenom mieste budú na Harrisa čakať buď spojenecké vrtuľníky, alebo guľka s jeho menom. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 6

Recenzie (73)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát Žérard nemal šťastnú ruku na projekt. Akcie je málo a dramatická stránka strašne nudí. Postavy sú fádne, Žérard pôsobí celý čas tak unavene, že nie je problém mu veriť, že by tam najradšej nebol a samotná zápletka proste ničím nestrhne. Rovnako ako akcia. Zopár prestreliek ani nič, čo by som si chcel pustiť znova. Tentokrát to proste nevyšlo a nestojí to ani za jedno pozretie. 4/10. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Gerard Butler jako agent CIA jehož identita je prozrazena uprostřed mise a on musí v Afganistánu se svým tlumočníkem prchat 400km před talibanem, islámským státem, milicemi, iránskou jednotkou a jedním pakistánským Jamesem Bondem na motorce. Nějaký nápad to mělo, lokace krásný, ale scénáristicky a režijně to je kapku děravé, přičemž to občas kombinuje nudné pasáže s hloupými, takže jenom proto, že jsem toho drsňáka Butlerovi věřil jako vždy, tak dám tři hvězdy. PS: Vlastně to je naprostá kopie o pár měsíců staršího The Covenant od Ritchieho, což je podstatně dokonalejší záležitost. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Ric Roman Waugh mi nepríde ako zlý režisér a jeho filmy sú celkom dobre, no Kandahar je asi jeho najslabší kúsok. Príbeh nie je zlý a ďalšia spolupráca s Butlerom sa tiež podarila, ale prečo to je kurnik tak nezáživné, pomalé a natiahnuté na dve hodiny ? Čakal som viac od tohto overeného dua. Sklamanie, no na jedno pozretie to ušlo. 60% - 3* ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

sedm.1 

všetky recenzie používateľa

Ric Roman Waugh i Gerard Butler si v tomto případě vybrali vážně slabší chvilku a já tedy z Kandaharu nejsem rozhodně nadšený. Za nejzásadnější negativa tohoto filmu každopádně považuji za prvé naprosto zbytečně překombinovaný a natahovaný půlhodinový úvod, tedy doba, než se Butler dostane na svou misi, kdy se tu nacpe do diváků xy absolutně zbytečných informací a dějových odboček, které pro zbytek filmu nemají zcela žádný význam, což vyjde najevo právě v následujícím ději, který už je jen ryzí, přímočarou, nenáročnou akční jízdou, která ten zmiňovaný chaotický úvod vůbec nepotřebovala a v podstatě nejednomu by vzala i chuť do zbytku snímku. A za druhé musím bohužel vytknout i zpracování oné akčnější a přímočařejší části filmu, která je tedy rozhodně již daleko zábavnější a svižnější, ovšem já se nemohu zbavit dojmu, že z toho šlo vytěžit zatraceně víc, než se to nakonec povedlo tvůrcům, jelikož daná naháněčka v Afghánistánu nabízela neomezené akční orgie, ale nevím, jestli to bylo způsobeno třeba jen nedostatkem financí, nebo ten poklidnější styl byl opravdu cílený, nicméně mě ten samotný útěk prostě příliš nestrhnul, a to především kvůli nedostatku akce, která navíc není ani nikterak výrazná, a tak díky alespoň za lehce vygradovaný závěr, kterému lze ale zas vytknout až moc happyendové vyznění. Zajímavě tu jinak nepůsobí ani veškeré postavy, postavené na tuctových charakterech, a i ten Butler tu není tentokrát až tak nekompromisní, jak jsme od něj jinak zvyklí, nicméně ten jeho drsnej nasranej ksicht mu tu funguje znovu spolehlivě. Abych ale jen nekritizoval, tak určitě za povedenou musím zmínit atmosféru, párkrát došlo na působivé emoce, spád ke konci lze pak také jistě vyzdvihnout a stylově to celé Waugh zvládnul zpracovat asi také docela přesvědčivě. S hodně odřenýma ušima tak Kandaharu ty 3* dám, ale abych to doporučoval kudy bych chodil, tak to fakt ne. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (10)

  • V íránské televizi se titulky zpráv zobrazují v obráceném pořadí, perština se však píše zprava doleva. (Johnny.ARN)
  • Scenár vychádza z reálnych skúseností z terénu, ktoré Mitchell LaFortune zažil v službách Defence Intelligence Agency, pri jeho nasadení v Afganistane v roku 2013 a počas kauzy Snowden. (Arsenal83)
  • Film bol kompletne celý natočený v Saudskej Arábii, prevažne vo veľkomeste Džidda a neďaleko starovekého mesta Al-'Ula. Obdobie natáčania trvalo od 2. decembra 2021 do 28. januára 2022. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama