Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (141)

janeke 

všetky recenzie používateľa

Harris to urobil parádne. Vynechal patetické ospevovanie Pollockovej údajnej geniality a pekne ukázal, že celý vynález abstraktného expresionizmu bola vlastne len maliarova neuróza výdatne nalievaná alkoholom a výborný nápad ako zaujať Peggy a vopchať sa tak do jej zbierky abstrakcionistických podivínov. Výborná bola Marcia Gay Harden (ako vlastne vo všetkých jej rolách) a skladby Jeffa Beala miestami spôsobovali náhlu chuť ísť niečo namaľovať... Miestami bol film strašne pomalý, tak preto "iba" štyri hviezdičky. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Snězte osm syrových vajec, půl kila třešní, misku teplých škvarků, 6 tatranek, kostku másla a zapijte to litrem zkyslého mléka. Poté uchopte husí brk, otevřete ústa a skloňte se nad malířské plátno. Možná to pírko ani nebudete potřebovat a za chvíli i z vás bude Jackson Pollock a pokud by něco, dej Bože, vyšlo i z druhé strany, klidně to pojmenujte „Brown Rhapsody No. 1“.. V životopisném snímku o snad nejznámějším představiteli malířského konceptu zvaného Action painting mírně pokulhává režisér Harris za Harrisem hercem (ten je, věren svých tradic, bezchybný). Kdo by řekl, že za ty nevzhledné cákance na plátno je někdo vůbec ochoten zaplatit - naposledy „No. 5, 1948“ za hubičku 140 miliónů dolarů.. ()

Reklama

Nick Tow 

všetky recenzie používateľa

Na rozdiel od iných "maliarskych" filmov z poslednej doby (Frida, Modigliani) tento nekĺže po povrchu, ani sa nespolieha na vonkajškovú atraktívnosť. Naopak, režisér a hlavný protagonista v jednej osobe sa rozhodol pre menej okázalé, introspektívnejšie rozprávanie, ktoré miestami ohromí svojou hĺbkou a silou, inokedy len tak bezradne a akoby neopodstatnene preletí okolo vás. Keby skrátka Ed Harris aj režijnú stránku svojho filmu zvládol tak bravúrne, ako sa herecky vysporiadal so svojou postavou, vzniklo by dielo porovnateľné s genialitou Pollockových obrazov. Takto je to lepší priemer a musíte buď "ujíždět" na Pollockovi alebo Harrisovi, aby ste mali dôvod vyhlásiť tento film za svojho najlepšieho kamaráta. Lepšieho než váš obľúbený plyšový macík... ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Podobně, jako ve filmu Bird je vidět, že někteří umělci nebyli rozhodně jednoduché osobnosti. Co dokázal Forest Whitaker v prvně jmenovaném, to Ed Harris posunul ještě o jeden stupínek výš a to ještě tenhle film sám režíroval, před čímž smekám. Spolu se svou filmovou ženou, Marcií Gay Hardenovou, jsou nepochybně hlavními tahouny snímku o světoznámém malíři, jehož cesta na vrchol nebyla rozhodně předem nějak vydlážděna. Velmi dobré filmové dílo, bez ohledu na to, že nějaký Polockův obraz by u mě asi skončil v kamnech. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Naozaj výborný režisérsky počin, v tomto prípade režiséra aj herca v jednej osobe, a to E. Harrisa. V podobných príbehoch sa väčšinou vsádza na herecké výkony a ani tento nie je výnimkou. Herecké výkony sú špičkové, hudba výborne dokresľuje dej a preto aj scény maľovania obrazov nedokážu nudiť. Obrazy, či technika maľovania tohto maliara, nemusí sadnúť každému, ale určite je to zaujímavé, rovnako ako scéna s náhodne rozliatou farbou a následného "maľovania". Ako bonus beriem scénu na bicykly, kde sa Ed Harris vysype aj s bedňou piva. Dobre som sa na tom pobavil. Samotný záver už taký srandovný nie je. Z filmov o maliaroch, ktoré som doposiaľ videl, je Pollock zatiaľ najlepší. 80%. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama