Reklama

Reklama

Veľký kaňon

  • angličtina Grand Canyon
Trailer

Obsahy(1)

Veľký kaňon je spomienkou režiséra na Jožka Černého, vodáka, ktorý si zamiloval perejnatú slovinskú rieku Soču. Priviedol k nej tisíce ľudí. V tábore často rozprával o veľkých riekach, ktoré by chcel vidieť, ako napríklad Brahmaputra. Nakoniec vymyslel expedíciu do Nepálu na týždňový splav himalájskej Karnali. Ani on nečakal, čo všetko dokážu jej obrovské divoké pereje. Jeho veľkým snom však bola iná rieka – Colorado. Bohužiaľ sa jej splavu nedožil. O pár rokov neskôr sa partia, v ktorej boli i jeho dvaja synovia, rozhodla zrealizovať jeho sen. Bol tu ale jeden háčik – museli vyhrať v lotérii! Kvôli ochrane národného parku Grand Canyon sa na rieku púšťa len jedna expedícia denne a oficiálne povolenia sú vypredané na najbližších 25 rokov. Existuje však možnosť vyhrať v lotérii, ktorú losuje národný park. Po mnohoročných pokusoch sa im to podarilo. Po splnení všetkých náročných predpisov sa konečne nalodili a podplávali most Navajo.
Bolo ich 15. Mali tri klasické rafty s pádlami a dva zásobovacie rafty ovládané drevenými veslami. Čakalo ich 460 kilometrov v perejách rieky Colorado. Tri týždne plavby bez možnosti úniku, bez signálu, bez dát, bez kontaktu s civilizovaným svetom. Mohli sa spoliehať len na seba a na priateľov v raftoch. Po troch nádherných týždňoch výprava naplnila krásny sen Jožka Černého a odišla z Grand Canyonu so silnými dojmami a túžbou vrátiť sa tam. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (4)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nie je to také nebezpečné ako vrcholové horolezectvo, ale pri detailných záberoch na prejazdy perejí som mal zimomriavky. Obrovská rieka, obrovské kaňony, obrovské skaly, Grand Canyon je iba jeden na svete. Okrem adrenalínu sa objavuje aj geologické okienko, kde sa vek počíta na miliardy rokov a obdobie dinosaurov je len malá epizóda v skalnej učebnici. Zaujalo ma aj udržiavanie poriadku, ktoré bolo pre všetkých úplne samozrejmé, a to vrátane odnesenie si vlastnych výkalov, hoci celá príroda tam pozostávala iba z vody a holých skál. Možno na začiatku filmu trochu veľa rečí, ale dobrý zážitok. –––– Musí si to vyglgať, vytopiť, vyplaviť. ()

ursinko 

všetky recenzie používateľa

Prvý film čo som videl na Cinematiku 2023. Fantastické a dychberúce zábery! Na Pavlovi Barabášovi obdivujem, že ma každým jeho filmom prekvapí, kam sa odhodlá ísť a zakaždým sa prekoná. Tie peripetie pri vybavovaní povolenia (1,2 percentná šanca že ho dostanú) na splav rieky Colorado mi zavarili hlavu. Plánovanie takejto "výpravy", prepravu niekoľko ton materiálu, prísne predpisy (ale naozaj fungujúce a zmysluplné) si vôbec neviem predstaviť. Museli si priniesť vlastné drevo na kúrenie, nádoby na vlastné "kako", ktoré celý čas viezli so sebou na  "cargo" člnoch vážiacich tonu a viac! A popritom z celej partie priateľov  "vodákov" išla krásna ľudská energia a vzdanie pocty a pamiatky tatkovi dvoch z nich. Nechcel by som to zažiť, nie som srdcom "vodák ", ale bolo krásne to vidieť vo filme. ()

Reklama

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Barabáš je taký náš Attenborough. Úchvatné zábery, skvelá partia, má to príbeh a hudobne presne doplnené. Z tých ľudí sála pohoda a dobro. Aspoň takto sa virtuálne zúčastním tých dobrodružstiev, za čo mu veľmi ďakujem.. ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama