Reklama

Reklama

Na nože

(relácia)
Reality-TV
Slovensko, 2023, 60 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Na obrazovky TV Markíza prichádza ďalšia celosvetovo úspešná šou Na nože, ktorú v Česku aj na Slovensku pod názvom Áno, šéfe! výrazne spopularizoval šéfkuchár Zdeněk Pohlreich. V slovenskej verzii gastronomickej reality šou sa divákom predstaví renomovaný a viacerými prestížnymi oceneniami ovenčený šéfkuchár Martin Novák, ktorý si taktiež nekladie servítku pred ústa a vie byť poriadne prísnym kritikom. Za prítomnosti televíznych kamier sa bude snažiť vytiahnuť z problémov reštaurácie, ktoré sa z najrôznejších dôvodov ocitli v kríze, alebo dokonca na hranici krachu. Budú ich majitelia počúvať dobre mienené rady skúseného odborníka, alebo si naďalej budú všetko robiť po svojom? Po nejakom čase sa do každej reštaurácie vráti so skrytou kamerou, aby preveril, či naozaj došlo k zlepšeniu. Na nože je formát plný emócií, pri ktorého sledovaní sa diváci TV Markíza rozhodne nebudú nudiť! (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (18)

Spevo 

všetky recenzie používateľa

Dosť verná kópia Kitchen Nightmares, za mňa veľmi fajn. Dobrý strih a réžia, niekedy vybafulované a vyfabrikované dramatické scény, dialógy a napätie, ale je to reality show po vzore hlavne tej z USA, a je to urobené dosť uveritelne. Martin ako chef v pohode, hodí sa do toho konceptu, dobré nápady na vylepšenie reštaurácii. Nato,  že to je slovenská produkcia a zo Slovenska, kde ľudia nie su takí prirodzení pred kamerou a podobne, si myslím že v rámci tohto druhu reality show produkcia uplietla kvalitný bič. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Tento overený formát relácie á la Kitchen Nightmares je sám o sebe výborný, takže k tomu námietky rozhodne nemám a podobný typ TV programov si pozriem celkom rád. Slovenská verzia s poetickým názvom "Na nože" ma však svojim prevedením moc nepotešila. Problémom je pre mňa už samotný kuchár, hlavná "hviezda" show, Martin Novák. Príliš sa mi do tejto role nehodí, aj keď oceňujem to, že dokáže nielen kritizovať, ale sem tam aj niečo pochváliť. No až príliš sa snaží napodobňovať svojich slávnejších kolegov, a to mu akosi nejde. Navyše, tých zopár reštaurácií, ktoré "zachránil", som si pozeral na nete, a to ich menu bolo často skôr snobské (nielen jedlo, ale aj ceny), a pre priemerného Slováka to asi nebude zrovna ideálna voľba. 2* ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nevadí mi ten formát, vadí mi tá čistá kopírka. Pohlreich prišiel, povedal stokrát Ty vole a vložil do toho niečo svojho. No tento štvormetrový pán Novák, kvôli ktorému museli aj v katedrále zvyšovať stropy, pôsobí tak, ako keby si pozrel pár častí Gordona a povedal si: No a teraz budem robiť presne to isté a bude z toho zaručený úspech. No nebude. Pretože nemá ten štýl ani vyžarovanie a už vôbec nie humor. Martin Novák robí do bodky to isté, čo robil Gordon vo svojich reláciách: Vypľuje jedlo do servítky, znižuje položky v menu, nič mu nechutí a potom po zmene mu chutiť odrazu začne všetko, zasahuje do vzťahov v rodine, aby jedného dal hore a iného dole, skritizuje sklad a nechá ho celý vybrať, aby povedal koľko sa zbytočne utráca a mnoho, mnoho ďalšieho. A veľa z týchto rád je dobrých, ale prečo to robí presne tak ako keby som videl Gordona? Prečo sa nesnaží obohatiť scenár o seba, svoje nápady, niečo nové? ()

argus123 

všetky recenzie používateľa

Takže hned na začiatku zbytočne dlhe intro, po ktorom prakticky je už zbytočne pozerať celu relaciu ked vám Markíza urobila 5 minutovy zostrih, kde ukazali scenu ktorá nakoniec ani nebola v deji zahrnutá. Na môj vkus sa kuchár prezentuje príliš pompézne, nieje tam žiadna skromnosť. Neustále kecy, kecy, kecy, vzdychanie a dalšie kecy. Doslova zo šou o varení spravili telenovelu typu Rodinné prípady, to zaklincoval aj ten nabožensky príbeh o tom ako majitel počul hlasy. Chytám sa za hlavu ale nikde nepovedali ich profesionalnu/amatersku minulosť s varením, ale kecy o modlení to nesmie chýbať ! Totalne chýba ukažka kucharskej profesionality v praxi od kuchára Nováka, a po dlhom mučivom nudnom deji kde sa len kecá, som sa dočkal.......ničoho proste fotky toho čo kupil nove do kuchyne, žiadne take že Novák pride po 3 mesiacoch otestovaťa zhodnotiť a dať nalepku s hviezdičkou, nič z toho ! :D Takže na záver české Ano šéfe je dynamické, energické, jednoduché. Na nože je nudné, pomalé, zbytočne zložité s iritujúcou hudbou piana a huslí  pozadí (do prdele Markíza mi znechutila klasicku hudbu) a miesto dôležitých scén o varení vidíme to ako otec a syn sledujú futbal ! Markíza sa snaži proste byť originálna ale výsledok stojí za hovno. Z peknej myšlienky o zlepšovani gastronomie spravili Rodinné prípady. A za to si zaslužia podpriemerne hodnotenie. Dalšie zbytočne vyhodene peniaze. Chcelo by to relaciu kde by miesto jedál takto kritizovali režisérov a scenáristov či jednotlivé televízne spoločnosti. Lebo toto je na úrovni vysmažaneho syru s rajčinovošalatovou oblohou a s hranolkami TESCOidného typu. :D ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Vidím, že sa tu opäť vyrojilo plno expertov. Tak si najskôr upracme. Asi by som sa vyhol kvázi vtipným hláškam „kto je Martin Novák, ja ho nepoznám“. Ak sa človek bežne nepohybuje v gastrobiznise, podobné vety majú asi takú výpovednú lehotu, že to o dotyčnom vypovie, že pozná max. Gordona Ramsayho. Čo je dnes, v r. 2024, fakt dosť smutné a mimo. Rovnako by som si odpustil podje*ávačky typu „prepadák“; Na Nože bolo v jarnej sezóne 2024 jedným z najväčších trhákov na slovenskom televíznom trhu. Ale chápem, suché čísla podobným machrom nič nehovoria, oni majú svet s vlastnými faktami a číselnými hodnotami. Rovnako hlášky „kopírka, to nedokážeme vymyslieť nič vlastné?“. Neuveríte, ale predstavte si, že to nielenže existuje na celom svete, ale dokonca desaťročia a je to asi ako vyčítať remaku, že je remake. Proste klišé. Zaujímavé sú i ponosy typu „jasné, prvé, čo urobí, je, že zoškrtá menu zo 100 položiek na 25“. Hej, je to tak, reštaurácia so 100 položkami nie je dlhodobo udržateľná, zákonite si to odnesie kvalita jedla, permanentne naštvaný personál a v konečnom efekte majiteľova peňaženka a zákazník. Škrtanie je absolútny základ, ku ktorému by mal pristúpiť každý majiteľ so sebareflexiou. Tú ale mnohí nemajú a tak musí prísť niekto zvonka, kto ich na to explicitne upozorní. Vyčítať toto profesionálnemu kuchárovi je ako vyčítať stavbárovi, že pri stavbe domu chce postaviť najskôr základy. Mohol by som pokračovať, ale myslím, že hádžem hrach na stenu. Čo sa mňa týka, pôvodne som Martinovi Novákovi neveril, ale s pribúdajúcimi dielmi/sériami sa do toho hodil čoraz lepšie. Je zaujímavé sledovať, ako si z podobných relácií vzal to najlepšie nielen on, ale i tvorcovia relácie. O Pohlreichovom Ano, šéfe! sa vždy zvyklo hovoriť, že je inšpirované Kitchen Nightmares Gordona Ramsey, jedna pomerne zásadná vec u „Zděndu“ (sorry, Zdeněk, musel som) ale absentovala: prestavba reštaurácie. U Martina Nováka táto finančne akiste náročná sranda je. Samotný Martin sa snaží byť síce relatívne ostrý ako svojho času Pohlreich, ale zároveň do toho dáva feel good, čím naopak môže pripomínať skôr Jaroslava Žídeka. Ten síce účinkoval aj v jojkárskej verzii Áno, šéfe!, kde z princípu mal byť „zlý“, ale nebol to jeho štýl a nemal na to povahu a tak následne radšej prešiel do verejnoprávnej televízie s pozitívnym bedekrom Nebíčko v papuľke. Občas je to na efekt (Martin v epizóde so školskými zájazdmi kritizuje vydávanie jedla spojené s utieraním nosa a v rámci danej časti to sám robí), niekedy vidno, že Martinovi možno potreboval ešte pár rokov dozrieť, takže ho niektoré otázky vyvedú z miery a namiesto odpovede reaguje typom „proste to tak je a bodka“. ()

Galéria (15)

Reklama

Reklama