Reklama

Reklama

Oddiel 10 z Navarone

  • Česko Oddíl 10 z Navarone (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Major Mallory a seržant Miller, jediní dvaja členovia jednotky, ktorí prežili misiu na ostrove Navarone, sú vyslaní do Juhoslávie, aby zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta, ktorý pôsobí medzi partizánmi. V rámci cesty sú pridelení k jednotke plukovníka Barnsbyho, ktorá má za úlohu vyhodiť do vzduchu strategicky dôležitý most... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (147)

Petrus1 

všetky recenzie používateľa

Já zírám. Nikdy by mě nenapadlo, že budu sledovat válečné filmy! Jenže po registraci na ČSFD (ve snaze vše dohnat), konzumuji jakékoliv žánry a jsem mile, nejen těmi válečnými, překvapena. Bohužel jsem neviděla „první“ část Děla z Navarone, ale jak k tomu budu mít příležitost, určitě to napravím. A ten Nero, to je ale hajz, co? Ještěže tam byl Indi, aby mu ukázal, na které straně stojí ti správní lidé. Myslím, že to nebyl úplně typický případ válečného filmu, ale přesto se mi líbil a už se těším na další (jednička jich teď bude dávat požehnaně, tak mě snad nějakým špatným od tohoto žánru neodradí :-)) ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Štědrou dávkou humoru odlehčená dobrodružná válečná podívaná s výbornými herci (Harrison Ford po prvních Star Wars, před prvním Indianou Jonesem a už v tak typické roli), zručně natočenými akčními scénami a nerušivými triky (zničení přehrady či mostu na použití miniatur vůbec nevypadá). Děla z Navarone jsou opravdu trochu vyšší liga, ale Oddíl 10 je přesto více než příjemná záležitost.___P.S. Ta moderní červená lokomotiva je ovšem vážně zlo. ()

Reklama

MATADOR 

všetky recenzie používateľa

Po sedmnácti letech přišlo pokračování, i když s bratříčkem z jednašedesátého má pramálo společného. Hlavní postavy se změnily, ale opět tu je jednu z nebezpečných misí, kterou musí splnit. Začátek je poutavý a o zvraty také není nouze, z toho vyplývá jediné - pokračování s některými nedodělky se povedlo. ()

AdamesWWE 

všetky recenzie používateľa

[8/10] Milé prekvapenie. Vojenská tematika šlape na plné obrátky, perfektná výprava filmu, zábery na prírodu ktoré zlepšuje dobrá vizuálna stránka, zaujímavý príbeh ktorý má mnohé zvraty(prehľadné) a k tomu výborné herecké obsadenie. Harrison Ford, Robert Shaw, Barbara Bach, Edward Fox alebo Carl Weather, všetky úlohe sú veľmi zaujímavé, každý si nájde svoj priestor. Oddiel 10 z Navarone je veľmi dobrou ukážkou toho, ako má vyzerať vojnový film. Má to hlavu aj pätu, vojenských prvkov tu je pomerne dosť, veľa nemeckých vojakov, ambasády, akčná línia sa v tomto filme drží na veľkej úrovni (veľkolepé výbuchy, prestrelky), k tomu aj veľmi dobrý výber hudby. Film bez výhrad. ()

El Loco 

všetky recenzie používateľa

Po úspechu románu „The Guns of Navarone“ (úspešne sfilmovaný J. Lee Thompsonom v roku 1961) sa Alistair MacLean rozhodol nevzdať sa obľúbených hrdinov Malloryho a Millera a napísal tak pokračovanie, tentokrát s titulom „Force 10 From Navarone“. Filmárske supy tentokrát na seba nechali čakať trochu dlhšie ako pri Delách z Navarone a román sa dočkal spracovania na plátne „až“ s desaťročnou odmlkou, konkrétne v roku 1978. Síce od nakrútenia prvého filmu uplynulo asi 17 rokov, príbeh pokračuje prakticky tam, kde skončili Delá z Navarone. Hlavnými postavami sú opäť americký dôstojník Keith Mallory a britský „Mr. Dynamite“ John Anthony Miller, no oproti „Delám“ prešli značnou reštrukturalizáciou, keďže sa obmenilo herecké obsadenie, kde Gregoryho Pecka vystriedal v úlohe Malloryho Robert Shaw a Davida Nivena (aka Millera) vymenil Edward Fox. To, že táto zmena filmu príliš neprospela, pochopí každý divák už po desiatich minútach, pretože duo Shaw+Fox premenilo týchto pôvodne ultra sympatických hrdinov na totálnych „mumákov“. Rovnako chýba aj charizma Anthony Quinna, ktorého čiastočne nahrádzajú Franco Nero a mladý Harrison Ford, ktorého postava Barnsbyho je tým akurátnym mixom Han Sola, Jacka Ryana a Indianu Jonesa...Dej sa opäť odohráva počas WWII, no tentokrát sa presúva do inej časti Európy, a to do Juhoslávie. To, že réžie sa ujal bondovský režisér (Guy Hamilton) bolo patrné v momentoch, kedy si nedal veľmi záležať na prirodzenosti a reálnosti (i keď Mallory bol oproti Delám z Navarone „pozbavený“ svojich superhero vlastností). V konečnom dôsledku sa však jedná o vcelku kvalitnú (aj keď menej zásadnú) snímku, ktorej treba uznať, že pomáhala spolutvoriť žáner vojnových filmov, no a veľkolepé finále s odpálením priehradnej hrádze si zaslúži úctu už len preto, akou významnou inšpiráciou sa stalo pre niekoľko first-person 3D akčných strieľačiek z obdobia druhej svetovej vojny. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (20)

  • Děj se odehrává v okolí města Mostar (dnešní Bosna a Hercegovina) na řece Neretvě. Most, který se spojenci snaží ve filmu zničit, je ve skutečnosti Djurdjevićův most na řece Taře (dnešní Černá Hora), tedy zhruba 120 km vzdálený od místa děje. V roce 1942 byl most obsazen italskými fašisty a četníky. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup protivníků skutečně zničili jeden z jeho oblouků, a to na základě informací a pomoci přímo od inženýra Mijata Trojanoviće, autora původního projektu. Inženýr byl později zajat a popraven Italy. (M_J_Adler)
  • Vo filme je vidieť lokomotívu, ktorá sa vyrábala až v 60-tych rokoch a je elektrická. Elektrické vlaky v Juhoslávii existovali najskôr o 10 rokov. (martincba)

Súvisiace novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (viac)

Reklama

Reklama