Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (652)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Predovšetkým zaujímave a napínavé prostredie, príbeh filmu, skvelá atmosféra, herci (perfektný Ed Harris) hudba od Silvestriho, výborné spracovanie vrtnej veže Deepcore od Rona Cobba (Alien, Aliens), či ostatných vecičiek, skvelá podvodná kamera, akcie a super nápady. To všetko je v ďalšom mega filme od Jima Camerona. Môj obľúbenec Michael Biehn sa mi na zápornú rolu moc nehodil a viac som si obľúbil Eda Harrisa. A čo sa týka predĺženej verzie, tak je to ucelenejšie a v samotnom závere až prekvapujúce. Jedna s najlepších predĺžených verzii! Takže ak vám môžem poradiť a máte na výber, tak rozhodne Special Edition. Pridané scény v SE ... keď sa dlho pozeráš do priepasti, priepasť sa tiež pozerá do teba. Obľúbený soundtrack: End credits. Kino verzia 95% - 5* / Predlžená verzia 100% - 5* ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím SE verzi (2 hodiny 43 minut). Film, který se podobně jako legendární Ponorka z roku 1981 odehrává valnou většinu pod vodou. Nemáme sice o potapěče takový strach, ovšem to nebrání tomu, abychom zažili neobyčejný filmový zážitek. Cameron prostě umí a triky jsou na tehdejší dobu dokonalé. Vidím v Propasti i některé věci z o 20 let mladšího Avataru (např. Bublina). ()

Reklama

sheen 

všetky recenzie používateľa

Kdysi dávno jsem na VHS viděl klasickou verzi a když jsem měl možnost shlédnutí prodloužené verze sice s anglickýma titulkama, což mě vůbec nevadilo, ba naopak, tak jsem ani na vteřinu nezaváhal. Je to povinnost každého sci-fi fandy. Cameron je prostě režisér, kterého my fandové sci-fi žánru zbožňujeme, ten člověk má nekonečnou představivost. Je to výborná sci-fárna každým coulem, i dnes mě přisly triky pořád nadčasové, krása pohledět na Harrise v této klaustrofobické sci-fi. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„When you look into an abyss, the abyss also looks into you..“ (Nietzsche). Propracovaná sci-fi z Cameronova oblíbeného podmořského světa, v Director´s cut obohacena o poselství lidstvu mířícímu k sebezničení. Napětí z neznámého v hlubinách navozuje Silvestriho výborná hudba, byť místy vykrádající bezostyšně sebe sama (Predátor). Závěrečný Harrisův sestup - výstup nedbající pravidel dekomprese vás donutí (nejen v rámci šetření O2 pro hlavního hrdinu) nedýchat. „Have some new friends down here..“ ()

Shadwell 

všetky recenzie používateľa

Propast je filmem sakra hollywoodským, a to tím, jak neustále nabourává vážný koncept různými vtípky a odlehčováním. Jak na jedny znaky neustále používá dvojí kódování – vážné a komediální – a námořníky profiluje buď jako kamarády od vedle, anebo jako ostré hochy, se kterými nechcete nic mít. Tohle je posílený i rozvracením norem, kdy vědátoři nejsou zas tak vědečtí a nechají klidně uvolněné koleso. S tím souvisí binární opozice aktivní-pasivní, dominantní-submisivní, smělý-zdrženlivá, kdy si svoje můžou takzvaně vyhmátnout ženy i muži. V neposlední řadě Propast umožňuje čtení politické, protože potápěčské obleky vypadají stejně jako skafandry a klima ruský ofenzivy není než otevřená aluze na studenou válku a závody v dobývání vesmíru. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (51)

  • Potkan, ktorý si nakoniec z piatich vybraných zahral vo filme, zomrel (nie kvôli fluorkarbonu) krátko pred premiérou. (POMO)
  • Když Bud (Ed Harris) stříhá kabely u bomby, je jasně vidět, že v přilbě žádnou tekutinu nemá, na rozdíl od příprav ponoru. (pjotri)
  • Ve scéně s potopením myši do fluorkarbonu bylo použito pět myší - všechny přežily. (CliffLee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené