Reklama

Reklama

Odvážna dievčina Mattie Rossová sa vydá do drsného sveta kovbojov, aby sa uistila, že bývalý spoločník jej otca, ktorý ho na ceste za obchodom zastrelil a okradol, bude spravodlivo potrestaný. Klasický western s Johnom Waynom v hlavnej úlohe sa v roku 2010 dočkal aj rovnomenného remaku v réžii bratov Joela a Ethana Coenovcov. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (94)

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Henry Hathaway se na konci kariéry teda hodně pochlapil a natočil jeden ze svých nejlepších snímků. Chlastající a mazácky hrající John Wayne (čím starší, tím lepší) ovládá plátno a je tím nejlepším co film nabídne. Zápletka sice je klasická, ale s mnoha osvěžujícími netypickými scénami, stejně tak sentiment se tu mísí s nekompromisním cynismem, až jsem z toho valil bulvy. Jako by se tu starý Hollywood mísil s tím novým, nastupujícím. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Absolvované kvôli pripravovanému remakeu bratov Coenovcov. Napriek mojej averzii voči Johnovi Wayneovi sa mi to pozeralo pohodlne, dokonca nechýbali ani veľmi príjemne prekvapenia. Žiaden pátos, dievčina v hlavnej úlohe čarovná (ale za sestru či nedajbože frajerku by som ju nechcel), potešili Duvall a Hopper v epizódnych rolách. Zároveň mám však pocit, že z nostalgicky ladeného westernového road-movie šlo vyťažiť oveľa viac. Až na pár scén True Grit ako celok neponúka nič, čo by stálo za zapamätanie (pritom názov naznačuje, že by mohol) i keď nevylučujem, že si to o pár rokov v nejaké iné nedeľné popoludnie zopakujem... na relaxatívne podriemkávanie ideálny materiál. Hlavne som teraz zvedavý, čo vykrešú Coen bros. ()

Reklama

špaček421 

všetky recenzie používateľa

V remaku byl Jeff Bridges výborný, ale to neznamená, že by John Wayne byl nějaký ořezávátko. Tohle je jeho asi nejlepší role, taky za ní dostal Oscara. Drsný opilec, trousící skvělé hlášky, který si strčí uzdu do pusy, z jedné ruky střílí koltem a ze druhé puškou. Akorát ta holka je chvílemi otravná. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Najprv som videl remake od bratov Coenovcov a priznávam, že je mi bližší, ale tento originál kvalitu taktiež má. Vedľa ostrieľaného westernového veterána J. Wayna sa výborne presadilo práve to ukecané dievča, aj keď neviem z akého dôvodu má krátke vlasy. V prvých záberoch som bol presvedčený, že ide o chlapca. Príbeh sa od nového remaku naozaj v mnohom nelíši a bol som až prekvapený aká zhoda sa v mnohých scénach našla. Výborne do filmu zapadol i R. Duvall v úlohe "šťastlivca", ale najviac som bol zvedavý na záver a ruku uhryznutú hadom. No, Coenovci na to išli rozhodne drsnejšie...70%. ()

Javert 

všetky recenzie používateľa

Více Cogburnova cynismu a alkoholických žvástů a méně některých přežitků z doby klasických westernů (občasná přílišná naivita a klišovitost - převážně však jen v první půlce). Pak by to byl dokonalý film. Takhle je "pouze" skvělý. ... Jsem zvědav co s totožnou látkou provedli bratři Coenové, kteří se, jak známo, umí v tomto směru odvázat. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (20)

  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • John Wayne zemřel na den přesně deset let po premiéře tohoto filmu. Maršál byl uveden do kin 11. června roku 1969, herec zemřel 11. června roku 1979. (-bad-mad-wolf-)

Súvisiace novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (viac)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (viac)

Reklama

Reklama