Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Akcia Kameň (E02)

(epizóda)
  • Česko Akce Kámen
Slovensko, 2022, 27 min

Réžia:

Michael Kaboš

Obsahy(1)

Jednou z najzákernejších provokačných akcií ŠtB bola Akcia Kameň realizovaná po komunistickom politickom puči vo februári 1948. ŠtB v bezpečnej vzdialenosti od nemeckých hraníc vytvorila uprostred lesov "predsunutú" štátnu hranicu, za ktorou boli utečenci vo falošných nemeckých colniciach a „úradovňach“ CIC vypočúvaní a následne ako nedôveryhodní, vracaní späť do Československa, kde boli zadržaní. Historička a bádateľka Václava Jandečková odkrýva príbeh svojho starého otca Ota Tulačku, ktorý riadil ilegálnu prevádzačskú sieť. Jedným z falošných prevádzačov bol príslušník Zboru národnej bezpečnosti Stanislav Liška, ktorý sa spolu s ním objaví v unikátnych, nepublikovaných filmových archívoch natočených v obci Kdyně pred a po oslobodení americkou armádou. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Keby to nebolo obludné, tak by sa dalo povedať, že majstrovsky prefíkané, premakané. Komunisti fiktívne posunuli hranicu dopredu, posadili tam akože Nemčúrov a už len čakali, ako sa ľudia chytia do pasce. A tí sa už nadýchavali čerstvého západného vzduchu, keď v tom ten vzduch sa zmenil na prašivý dych eštebáka. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

....ďalší slabý diel....nikto z obetí nemenovaný-jeho osudy....nikto z druhej strany nebol extra identifikovaný-ani jeho osudy.....len nejaké mená typu Jano Mrkvička....hrozne neadresné.....v každom prípade Akcia Kámen bola sofistikovaná....neschvaľujem-neobdivujem, ale nepovedal by som to na nich, že niečo sú   schopní niečo také vymyslieť/okopírovať/...... (štb-áci)..... ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama