Reklama

Reklama

Čiernočierna tma

  • Česko Černočerná tma (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Kozmická loď, prevážajúca štyridsať pasažierov v stave hibernácie, sa neďaleko neznámej planéty dostane do vážnych problémov. Aby zabránila najhoršiemu, musí pilotka Carolyn Fryová (Radha Mitchell) obetovať celý náklad. Dokonca uvažuje i o tom, že odpojí modul s hibernátormi - nakoniec to však nespraví a núdzovo pristane na povrchu vyprahnutej planéty... Pristátie, ktoré je skôr riadenou haváriou, prežije okrem Carolyn iba niekoľko cestujúcich - Arabs Abu Imam al-Walid (Keith David) s troma synmi, mladík Jack (Rhiana Griffith), geológovia Sharon Shazza Montgomeryová (Claudia Black) a John Zeke Ezekiel (John Moore), starožitník Paris P. Ogilvie (Lewis Fitz-Gerald) a zatknutý nebezpečný zločinec Richard B. Riddick (Vin Diesel) so svojím strážcom Williamom J. Johnsom (Cole Hauser). Keď sa Riddickovi podarí ujsť do púšte, ostatní sa ho vydajú hľadať a súčasne sa snažia nájsť vodu. Cestou objavia kostry obrovských zvierat a starú opustenú stanicu s takmer nepoškodeným záchranným modulom. Medzitým Zeke, strážiaci pri troskách kozmickej lode, omylom zastrelí jedného z pasažierov v domnienke, že je to utekajúci väzeň. Keď ho chce pochovať, narazí na hlbokú dieru, do ktorej ho vtiahnu podivné tvory... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (736)

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Pitch Black je film, který mě baví. Navzdory tomu, že scénář, herecké výkony i triky indikují béčko jako prase, Twohyho interesantní režijní ztvárnění a jistá řemeslná rutina v práci se střihem a barevnými filtry tuhle podívanou zajímavě posouvá. Atmosféru má snímek taktéž velice slušnou a chemie skupinky "přežívajících a umírajících" je nad úrovní většiny survival horrorů. Navíc Vin Diesel je coby "hrdina" Riddick sympaticky nevypočitatelný a bezskrupulózní, i jeho chladnokrevné skutky spíše svědčí o choré mysli než pravé heroické podstatě. Trochu paradoxně tak Černočerná tma navzdory vstupnímu potenciálu vychází áčkověji než kdejaké žánrově spřízněné áčko... Výtvarné řešení je pěkné, tempo dobře stupňované a závěr trefený bez zbytečného patosu. Důkaz toho, že i pitomoučký scénář může při troše zručnosti poskytnout základ pro slušné horrové sci-fi. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to skvelý dobrodružný sci-fi horor. Má perfektný príbeh o osádke jednej vesmírnej lode, ktorá je kvôli nečakaným problémom nútená núdzovo pristáť na neznámej planéte, kde dlhý čas nezapadá slnko, ale už čoskoro zisťujú, že v podzemí žije veľmi nebezpečný mimozemský druh, ktorý sa bojí jedine svetla. Lenže dlhé zatmenie sa blíži a tak musí osádka urobiť všetko preto aby sa im podarilo uniknúť skôr, kým bude neskoro a minú sa všetky zdroje svetla. Sprcovanie sa mi páči, už od samotného začiatku je to skutočne prvotriedna filmová zábava, po rýchlom úvode je už osádka na neznámej planéte a toto sa skutočne vydarilo, skvelo podané postavy a vzťahy medzi nimi, zaujímavé skúmanie planéty, ale najlepšie je samozrejme aj tak postupné odhaľovanie celej nepríjemnej pravdy o blížiacom sa nebezpečenstve, takže prvú polovicu tu nemám absolútne čo vytknúť, všetko je úplne ideálne. Ale druhá polovica sa už predsa len o niečo zhorší, ale za to môže prakticky len to, že divák už vie úplne všetko a tak už začne ísť len o prežitie postáv v pomerne priamočiarom podaní, no aj toto je stále vydarená zábava s dostatkom výborných situácií. Čo sa týka tých akčnejších scén, tak som dosť spokojný, ale treba to vnímať skôr, ako taký akčnejší dobrodružný sci-fi film a nie ako horor. Hororová atmosféra tu nie je, napätie funguje skôr len tú prvú polovicu a navyše ani tie mimozemské tvory sami o sebe nevyvolávajú až taký rešpekt, keďže pre postavy je problémom hlavne ich množstvo. Ale aj tak sú jednotlivé výraznejšie situácie vydarené, obzvlášť celá situácia po samotnom zatmení. Herecké obsadenie je skvelé, Vin Diesel vo svojej životnej úlohe, celkovo ho až tak moc nemusím, ale tu je perfektný po všetkých stránkach, má zaujímavú postavu, celý čas sa tvári nad vecou a navyše má skvelé hlášky. K tomu výborná Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David, ale všetky postavy sa vydarili. Réžia a technická stránka nie sú dokonalé, niektoré detaily by sa ešte dali doladiť, ale aj tak som nadmieru spokojný. Čiernočierna tma je jeden z najlepších predstaviteľov tohto žánru, rád si ho občas pozriem a aj po viacerých pozretiach je to stále skvelá zábava. 86% ()

Reklama

Divočák 

všetky recenzie používateľa

Na tenhle film jsem se opravdu tešil a o to víc mě pak zamrzela ta studená sprcha, která přišla po jeho závěrečných titulcích. I když nepostrádá slušnou atmosféru a charismatického Diesela, strašně ho táhne dolů slaboučký scénář. Nijak zvlášť mě neuchvátil ani design "vetřelců", kteří mi připadli trochu jako kříženci rejnoků a pterodaktylů a navíc při záběrech z blízka vypadali nechutně uměle. ()

juta 

všetky recenzie používateľa

Zajimavé prostředí, ale chyběla mi tam nějaká ta krev. Ukázka rozkuchaného těla pouhé dvě vteřiny opravdu nestačí. Z lítajících vetřelců strach taky moc nešel, když tam ani pořádně nebyly ukázány. Takže s napětím jsem se taky musel rozloučit. Z Coleho Hausera se snažili udělat parchanta, ale já jsem mu fandil, protože mě připomínal Thoma Mathewse z Návratu oživlých mrtvol. Pak jsem taky fandil Vinu Dieselovi a pak už tam byli nevýrazní herci, u kterých mi bylo jedno, jestli tuto noční můru přežijí či nikoliv. Je to takový průměr. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Pitch Black je zasrané béčko a v niektorých fázach sa za to ani nehanbí. Hlavne Vin Diesel pochopil, v čom to vlastne hrá a postavu Riddicka si užíva, ako sa patrí. Hláškuje a je vynikajúci. Ostatní herci zväčša také šťastie s pochopením scenára nemali. A to nehovorím o režisérovi! Ten aj napriek dobrému námetu na lacný, ale kvalitný horor, vsadil na povrchnú akciu a strašne zlé triky. Mohol to byť komorný horor ako Alien, ktorý by ťažil z depresívnej klaustrofobickej atmosféry, ale zbytočná akcia a to, že sme mimozemské šmejdy videli už po pár minútach filmu, mu na kvalite nedodáva. Vin to zachránil. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (28)

  • Vin Diesel (Riddick) prezradil, že pri natáčaní musel nosiť špeciálne kontaktné šošovky, ktoré však nikdy predtým neboli skúšané. V púštnom teple sa mu však pripiekli k očiam a museli mu ich vyberať v nemocnici. (Jello Biafra)
  • Vin Diesel (Riddick) prozradil, že při točení jedné ze scén dostal klaustrofobický záchvat a musel na chvíli opustit natáčení. (Karlos80)
  • Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (viac)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (viac)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (viac)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (viac)

Reklama

Reklama