Reklama

Reklama

Zabudnuté diktatúry Európy

(seriál)
  • Česko Zapomenuté evropské diktatury (viac)

Obsahy(1)

Zabudnuté diktatúry Európy - tento dvojdielny dokument ponúka pohľad na diktatúry, ktoré panovali v Európe ešte aj po Druhej svetovej vojne - dnes sa už o nich nehovorí a mnohí na ne zabudli. V prvej časti sa budeme venovať diktatúre plukovníkov v Grécku. Pod zámienkou boja s komunizmom uskutočnili  v r. 1967 grécki dôstojníci puč a nastolili prísnu diktatúru – a to s podporou najvyšších generálov. A pod nátlakom s ňou súhlasil aj vtedajší grécky kráľ Konštantín... demokraciu nastolili v Grécku až roku 1974. V druhej časti sa budeme venovať Portugalsku - krajine, kde vládla diktatúra už od 30tych rokov 20. storočia. Bývalý minister financií Antonio Salazar sa stal diktátorom – a to v reakcii na chaotický vývoj prvej portugalskej republiky, ktorá vznikla po zvrhnutí monarchie - s cieľom zabrániť komunistom získať nadvládu v krajine. Salazar si chcel zároveň udržať všetky zámorské kolónie. Vládol až do roku 1968, roku 1970 zomrel. Až od r. 1974 zavládla v Portugalsku opäť demokracia. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Grécko ako kolíska demokracie si odžilo rôzne režimy. Vlastne aj tá ospevovaná klasická demokracia bola demokracia otrokárskou. V 20. storočí sa južným štátom vrátane Grécka nevyhli vlády tvrdej ruky. Podobné režimy vládli aj v Španielsku a Portugalsku. Zatváranie ľudí a stanné právo, v uliciach sem tam revolta, bitky. V 60-70. rokoch to neboli tie pravé turistické destinácie, hoci zahraniční návštevníci chodili na ich pláže stále. Dnes po rokoch však stále môžeme konštatovať, že napriek tomu, že sa tieto krajiny vymanili spod vojenskej diktatúry, hospodársky sú všetky na tom veľmi biedne. Komu by sa pod krásnym slnkom chcelo pracovať :) ()

ghatos 

všetky recenzie používateľa

Řecko (plukovníci), kód Prometheus - země křesťanských Řeků. Převrat vojenské junty v roce 1967. Komunisté, král, nacionalisté...mix různých politických proudů a geopolitika. Je zajímavé se podívat na Řecko z perspektivy budoucího vývoje v dalších dekádách (Papandreu, státní bankrot, SYRIZA). Kvalitní dokument, ve kterém je spousta informací a souvislostí (za junty boom turismu, ale i půjčky a inflace, Kypr). 84%. Portugalsko - 79%. ()

Reklama

Galéria (4)

Reklama

Reklama