Reklama

Reklama

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (828)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

„Surface, surface, surface was all that anyone found meaning in... this was civilization as I saw it, colossal and jagged.“ Toto je citát z famóznej Ellisovej novely a vystihuje aj tento film. Kým kniha je postavená na monotónnom prijímaní akýchkoľvek zážitkov, či ide o mučenie alebo výber jedla v reštaurácií, Mary Harron vyberá situácie z knihy a skladá koláž. Na jej obranu treba povedať, že kniha je veľmi ťažko sfilmovateľná, no zameranie sa na "príbeh" je paradoxne to kĺzanie po povrchu, lebo sa zaoberá tým, ČO sa deje a nie AKO to Bateman vníma. Ide o sprostredkovanie "šoku" a "kontroverzie" na plátno, nie života yuppies, kde odtiene prejavov bohatstva a moci boli to jediné, čo ľudí odlišovalo. Mary Harron adaptovala to nepodstatné na American Psycho - príbeh. Mala zadaptovovať funguvanie mysle Patricka Batemana, čo je ale takmer nemožné. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Dlho som tejto jednohubke odolával, nakoniec mám zmiešane pocity. A očividne nie som sám. Diváci a dokonca aj tvorcovia filmu majú na Americké psycho rozštiepené názory. Niektorí tvrdia, že sa jedná o kultový horor, iní zase, že kniha nikdy nemala byť filmovo spracovaná a film tak stráca celú podstatu príbehu. To, ako ho vyhodnotíte vy, je už ale naozaj na vás. Odporučil by som vám však po zhliadnutí pobehať internet pre prípadné vysvetlenia a odpovede na otázky, ktoré vám film pravdepodobne prinesie. Jeho dej totiž vôbec nie je jednoduchý a priamočiary. Jedná sa o čiernu komédiu na rozhraní so zabijačským hororom a psychologickou drámou. Účinkuje v ňom mnoho svetoznámych hercov - medzi nimi Christian Bale, Jared Leto, Willem Dafoe a mnoho ďalších. (24.6.2022) ()

Reklama

Satan 

všetky recenzie používateľa

Sonda do choroboplodné mysli jednoho hudebního recenzenta v pláštěnce? Hell, beru všemi deseti! Zní to divně a napoprvé to i divné je, ale druhé zhlédnutí veškerá rozporuplná přijetí mažou. Břitká satira se sociologistickým podtextem ani nemohla mít černější a absurdnější humor. A vhodnějšího protagonistu. Máte rádi Dextera? Neváhejte. Máte rádi Balea? Neváhejte. Máte rádi satiru a nadhled? Neváhejte. Bat(e)man rocks! ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Patrick je mladý a bohatý finančník, ktorý na zdanie vonkajšieho sveta žije dokonalý život. Má však "maličký osobnostný" problém, ktorý je príliš silný nato aby ho dokázal ovládať. Psychologický thriller s prvkami hororu s výborným hereckým výkonom Bale-a. Jeho vnútorný boj so samým seba bolo pre tento film stropom. Tu však kvalita končí. Záver patetický. Bezhlavé vraždenie hlava nehlava, ( ktoré ani nie je vyobrazené - nechápem o akom pobúrení tu podaktorí píšu ) síce niekoho potešilo viac, ako by bolo treba, no nakoľko si myslím, že sa z tohoto snímku dalo vyťažiť rozhodne viac, nemôžem inak, ako ho "len" označiť za lepšie priemerné dielo s hodnotením silnej "trojky" - 65%. ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Christian Bale je prostě skvělej herec, jeho podání naprostýho psychopata je vynikající a ta arogance, kterou ve filmu předvádí z něj úplně sálá.V podstatě na něm stojí celej film, kterej je až na pár zaváhání dobrej . Sice film neni až zas tak drsný, jak jsem si myslel, ale provedení vražd je docela originální a několik scén ve kterých Bale běsní nemaj chybu. Jenže v ději a i v některých z těch vražd jsou občas docela velký nedomyšlenosti a některý scény jsou až přehnaný a konečná pointa je nějaká divná. Taky je škoda, že nedostal víc prostoru William Dafoe, kterej je v roli vyšetřovatele dobrej, ale vůbec svoje pátrání nemohl rozvinout, možná se taky ještě dalo rozvést proč je Bale tak úchylnej, ale jinak jsem se bavil výborně ()

Galéria (108)

Zaujímavosti (55)

  • Detektiv Donald Kimball (Willem Dafoe) se před odchodem z kanceláře Patricka Batemana (Christian Bale) zmíní o tom, že si právě koupil nové CD Huey Lewis & The News. Cédéčko přitom vytahuje ze svého kufříku, aby se jím jakoby pochlubil. Na první pohled to může vypadat, že je detektiv Kimball nekoncentrovaný na svou práci a uhýbá ze své profesionality. On přitom použije velmi rafinovaný způsob, aby si zběžně ověřil, zdali je Patrick Bateman psychopat. Využije totiž odrazu světla od obalu CD, aby pustil do tváře Batemana „prasátko“, posvítil mu do očí a ověřil si tak jeho reakce. Normálnímu člověku by to bylo nepříjemné, okamžitě by hlavou ucuknul. Patrick Bateman se však ani nepohne a Kimball si tak potvrdí, že má Bateman autonomní hyporeaktivitu v odezvě na averzivní podněty, že se tím pádem velmi pravděpodobně jedná o psychicky silně narušeného jedince. (JsemPohodlny)
  • Na motívy tohto filmu zložila horror-punková skupina The Misfits skladbu s rovnomenným názvom na albume "American Psycho", vrátane jeho názvu. (Krasko666)

Reklama

Reklama