Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Apríl, píše sa rok 1912. Na palube luxusného zaoceánskeho parníka Titanic, smerujúceho z anglického Southamptonu do amerického New Yorku, to nie bezdôvodne vyzerá ako prehliadka horných desaťtisíc starého kontinentu. Každý, kto niečo znamená a môže si to dovoliť, sa totiž chce zúčastniť nesporne najdôležitejšej spoločenskej udalosti roka, ktorou plánované prekonanie Atlantiku v rekordnom čase určite je. Každý z pasažierov si so sebou okrem klasickej batožiny prináša na loď i svoje vlastné, viac či menej odvážne túžby - a samozrejme i nejaké tie starosti a trápenia. Tak napríklad prekrásna Isabella (Catherine Zeta-Jones), ktorá sa nalodí bez svojho o poznanie staršieho manžela a osud jej práve tu, na Titanicu, do cesty opäť privedie jej dávnu lásku Wynna (Peter Gallagher), čo ju vystaví obrovskému pokušeniu. Alebo pôvabná Madeleine (Janne Mortil), čerstvo vydatá za multimilionára Johna Jakoba Astora (Scott Hylands), ktorú kvária obavy, že ju newyorská smotánka medzi seba neprijme, či zúfalý vreckár Jamie Perse (Mike Doyle), ktorý sa zaľúbi do naivnej imigrantky Aase (Sonsee Neu) a rád by uveril, že v Novom svete ich čaká špoločná budúcnosť a lepší život... A na palube sa nachádza i J. Bruce Ismay (Roger Rees), šéf lodnej spoločnosti, ktorej Titanic patrí. Podľa neho je totiž loď, na ktorú je naozaj veľmi hrdý a ktorej premiérovú plavbu by si preto nenechal ujsť za žiadnu cenu, zosobnením absolútnej technickej dokonalosti – a keďže ju považuje za nepotopiteľnú, verí, považuje záchranné člny za zbytočnosť... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (46)

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Kdyby se vzalo něco z Cameronova Titanicu a něco by se vzalo tady, dal by se z toho uplácat docela slušnej film. Tady se příběh jakoby drobí mezi větší množství postav, takže část před katastrofou neni takovej romantickej kýč jako v Cameronově verzi. Navíc Catherine Zeta-Jones aspoň neni taková strašná afektovaná kráva jako Kate Winslet. Katastrofická část je ovšem laciná, až z toho bolej oči. Oba filmy hodnotim stejně. ()

Nach 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že se ve své době jednalo o můj vůbec první, viděný film o Titanicu (alespoň si to tak pamatuji). Tehdy na mě ono vykreslení tragédie velice zapůsobilo. Jenže pak přišel James Cameron a laťku kvality nasadil velice vysoko. To jsem ale stále ještě byl malé pivo, a tak až později, kdy jsem se setkal s jinými filmy popisující onu tragédii - hlavně myslím snímek Zkáza Titaniku z roku 1958 - došlo mi, že toto televizní drama je bohužel kvalitně podprůměrné. 50% ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,BOH PREDSA LEN EXISTUJE.“ ,,ÁNO, A CHCE, ABY SI VYPILA POLIEVKU!“ __  ,,Titanic“ Roberta Liebermana som prvý krát videl v marci 1998 na Nove – ako podotýka Lima -, teda v čase, kedy Cameronov opus magnum dobýval kiná. Aj dôvod vzniku tohto filmu preto možno hľadať najmä v podobe ,,predfilmu“ , akejsi ochutnávky pre nedočkavých divákov, ktorý na druhej strane mohol u menej skúsených divákov  vtedy ozaj vyvolať dojem, že sa dívajú na trojhodinový oscarový veľkofilm, rozseknutý pre potreby televízie do dvoch častí. Užívatelia a diváci môžu oba filmy porovnávať iba z dôvodu rovnakej doby ich vzniku, avšak aj to končí keď sa pozrú na diametrálne rozdielne rozpočty oboch projektov. V tomto smere si tvorcovia TV verzie zaslúžia istý obdiv za to, že boli schopný nakrútiť celý film za sumu, ktorá v hollywoodskej verzii išla iba do reklamy. Technické spracovanie je nutné brať s ohľadmi na dané možnosti a potopenie Titanicu je tu znázornené   v ,,tradičných, dramatickosť  vyvolávajúcich“ spomalených záberoch a prekrývačkách. Obsadenie je bez jednoznačných hlavných hrdinov a ľúbostnú líniu medzi – ešte neobjavenou hviezdou – Catherine Zeta-Jones a vtedy obľúbenou televíznou star Petrom Gallagherom , označovanú za červenú knižnicu, si scenáristi vypožičali z novely Morgana Robertsona Márnivosť, pojednávajúcej o fiktívnej skaze lode Titan, ktorá o 14 rokov vopred predpovedala celú katastrofu. Vzhľadom na všetko uvedené ide o absolútne čisté 3*. (1800. hodnotenie, 47. komentár k filmu) ()

fiLLthe3DD 

všetky recenzie používateľa

Pro tento televizní snímek mám vcelku slabost - byť (logicky) ani zdaleka nedosahuje velkoleposti Titanicu od Camerona (oproti Oscarovémo trháku za 200 mega měl tento film rozpočet jen 13 miliónů USD). Milostná zápletka mezi Isabellou a Wynnem sice něměla takovou chemii, jako mezi sebou měli Jack a Rose, překosnout se ale dala a potěšilo i obsazení tehdy mladé Catherine Zeta-Jones (ta mimochodem získala roli Eleny ve snímku Zorro: Tajemná tvář poté, co jí producent Spielberg uviděl v tomto tv filmu). Mnohem víc mně zaujala zápletka s „vražedkyní" Alice Cleaver, která tomuto počinu jen dodávala na ponurosti a znepokojivé atmosféře, která k tématu tragického ztroskotání Titanicu perfektně sedla. Výpravou ani efekty film vyloženě neoslní, ale ani extra neurazí -  na lacinou televizní produkci to vypadá docela dobře, a takové kostýmy a kulisy též nebyly z nejhorších. Naprosto vynikajicí je ovšem opening theme a hudba celkově - opět to skvěle podtrhuje onen depresivní tón a onu beznaděj, kterou si prošli pasažeři nechvalně proslulého „nepotopitelného" parníku... 65% ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Z celého dvojdielneho filmu cítiť silnú televíznosť. A nemôžu ju z nej vytrhnúť ani také známe mená ako G.C. Scott či krásna Zeta-Jonesová. Každých 10 minút niekto spomína veľkoleposť, majestátnosť a hlavne nepotopiteľnosť lode, aby tak lacno umocnil jej neslávne známy koniec. Je to tak klišovité a neoriginálne, rovnako ako osudy hlavných či vedľajších protagonistov. Na druhej strane, od televízneho filmu to asi ale aj každý očakáva. Prvý diel je o užívaní si na luxusnej lodi a predstavení postáv, a celý druhý diel sa venuje katastrofe lode a následnej záchrane jej preživších pasažierov. Priestor na to je až neprimerane veľký. Pokojne išlo spraviť z toho jeden 90-minútový film. Katastrofa lode je z dnešného pohľadu málo epická, spomalené zábery na rôzne prestrihy a časté vykrikovanie nie je niečo, čo by zaujalo. Aspoň že sa na konci nerozdeľujú pri stratách svojich blízkych postavy na tie sympatické a na záporácke a ujmy sú na oboch stranách. Taký typický televízny film, ktorý síce neurazí, ale ani výraznejšie nezaujme. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (8)

  • V dobe, keď mieril do kín Cameronov Titanic (1997) odvysielala TV Nova tento film a pri upútavke použila slávnu pesničku od Celine Dion. Mnoho ľudí si vtedy myslelo, že v TV pôjde práve Cameronová verzia. (Jello Biafra)
  • Herci Tim Curry (Simon Doonan) a Sonsee Neu (Aase Ludvigsen) prý později litovali natočení scény, v niž je Aase znásilněna Simonem ve sprše. Dle jejich vyjádření především proto, že scéna nikterak nepřispěla k ději a měla pouze za cíl diváky šokovat. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama