Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Európe, začiatok 19. storočia. Bratia Grimmovci by hádam ani nemohli byť rozdielnejší – na jednej strane je mimoriadne cynický a občas príliš neomalený, no odvážny hazardér Wilhelm, ktorému ale nik nepovie inak ako Will (Matt Damon), na strane druhej milo naivný a večne zasnívaný romantik Jacob, ktorého zase prezývajú Jake (Heath Ledger). Čo ich však spája je slabosť pre strašidelné príbehy a legendy. Oficiálne sú totiž na cestách ako bojovníci proti strigám a démonom a na živobytie si zarábajú oslobodzovaním a zachraňovaním dediniek, ktorých obyvatelia práve na tieto bytosti temnoty veria - a ktorí sú presvedčení, že všetko nešťastie, čo ich v živote postretlo, majú na svedomí práve ony! „Tím Grimm“, ako bratov tiež zvyknú volať, tak má vďaka ľudskej naivite a poverčivosti zaistený „pravidelný príjem“ - no len do chvíle, keď ich francúzska armáda usvedčí z podvodu a odhalí ich ako hochštaplérov! Veliaci generál ich ušetrí len pod podmienkou, že odhalia tajomstvo prekliateho lesa, v ktorom znova a znova miznú dievčatká. Nuž a práve na tomto čudesnom mieste sa naši neslávni pseudoexorcisti po prvý raz stretnú zoči-voči s naozaj reálnou hrozbou: so zákernou prastarou kráľovnou, ktorá by urobila čokoľvek na svete, aby bola večne mladá a krásna (Monica Bellucci)... Mimochodom, jedno zo stratených dievčatiek nosí červenú pelerínu s kapucňou (Alena Jakobová) – a v lese narazia aj na istého Janka (Martin Světlík), ktorý zúfalo hľadá svoju sestričku Marienku (Denisa Vokurková)... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (648)

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

Zákazkové kšeftíky síce vydolujú z peňaženiek nejaký ten peniaz, ale v konečnom dôsledku autorom so singulárnym rukopisom väčšmi len uškodia. Vzorovým príkladom je napríklad Burton a jeho spotrebne zadaptovaná Alenka, ktorá na pozadí podivuhnodného upravenia predlohy obhájila rozkošne napísané postavičky pohybujúce sa v medziach infantility i nápaditosti, ale nebolo možné prehliadnuť to nevyhnutné ucuknutie pred producentskými plánmi zapríčiňujúce úbytok burtonovskej morbidity a šíriace symptómy priestorovej sterility. Giliam sa zas nechal (chcel) od kto-vie-akého chytrolína namočiť do sprčeného sfilmovania "Kliatby bratov Grimmovcov" a dopadlo to obdobne ako u Tima, dovolím si tvrdiť, že ešte horšie. Scénaristická haravara, ktorá absolútne nedrží pohromade, sympatické osôbky (Heady, Bellucci - nadštandard, Stormare, Pryce - vyšší štandard, Damon, Ledger - nižší štandard) v nej splašene pendlujú z bohatého panstva do chudobnej osady, z nej do začarovaného lesa a naspäť, pričom v tomto presúvaní nevidím takmer žiadny náznak sprostredkovania niečoho netypizovaného. Patrný pokus o vytvorenie gilliamovského prostredia so zástupom rozprávkových figúriek/príšer ujde, ale dopláca na nevydarené digi-triky a nedostatočnú porciu tej ujetej uštipačnosti, ktorou sa Terry v minulosti preslávil viac než dosť...a tých pár priemerných gagov hollywoodsky tŕn z päty nevytiahne. Pre mňa doposiaľ najslabší Terry. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Celkom milé a príjemné občerstvenie a osvieženie, popri ktorom som naplno vypol od trochu vážnejšieho obdobia filmov, do ktorého som sa pustil. Rozprávkový les sa podaril na jednotku. S dejom a pointou to bolo priemernejšie, rovnako ako aj s trošku natiahnutou dĺžkou, no komediálna stránka mi sem sadla jedinečne. Škoda, že som Stormarea nepočul v originále. 70%. ()

Reklama

monolog 

všetky recenzie používateľa

Je to taková zábavička, dalo by se říct až klasická hollywoodská polívka se šťastným koncem. Terry si odskočil pro jednou do lehčího žánru a místo světlometu myšlenek tu vypracoval jen relaxační lampičku. Výprava se jistě povedla, dá se říct, že každej záběr je přeplněn tím, co od Terryho všichni milujem. Jenže jak říkám, přeplněn. I záběry na krajinu nebo město vypadají, že jsou do posledního smítka načančané přesně na efekt. Příběh má spád a všechno vlastně odsejpá jak smyslů zbavený. Přirovnal bych to možná k Mizerům a podobnýmu typu filmů, kde nemusíte skoro nebo obvykle spíš vůbec přemýšlet. Docela mě taky bavilo hledat notoricky známý pohádkový motivy. Občas jsem je našel, občas ne. Je zvláštní, že Perníček se u nás nikdy moc neusadil, zatímco třeba vodníka máme z celýho světa jenom my a Slováci. Ale Jeníčka a Mařenku (Hans a Gretchen, Hanzel a Gretchel atp podle jazyka) máme všichni. Oproti jiným Gilliamovým filmům je tu málo humoru. Tedy takové té absurdní nadsázky a satiry. Vlastně je to až příliš vážný, než aby to byl opravdu zábavnej film. Ovšem jedno vím stoprocentně : Kdyby se režisér nejmenoval Terry Gilliam, mělo by to mnohem lepší hodnocení. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Grimmovcov Gilliam asi zobral naozaj len preto, aby ukázal, že i jeho filmy vedia zarobiť. I keď námet sa môže zdať rýdzo gilliamovsky absurdný a vizuálna stránka je takisto výrazne podpísaná režisérovým štýlom, čo vo filme zlyháva je scenár a postavy. Pokiaľ ide o scenár je ako celok nudný a hoci jednotlivé scény majú nápad, pokope nedržia. Čo sa týka postáv , už dávno som nezažil film, kde by mi boli všetky postavy tak ukradnuté ako práve tu. Výnimkou bol snáď len taliansky majster mučiteľ Peter Stormare a "civilnejšia menej božská verzia Keiry Knightley" Lena Headey. Monica je síce klenotom pre každý film, avšak jej kráľovná mi bola sympatická iba kým neprehovorila, potom to už bol prejav nadržanej mačičky s dialógmi ...nadržanej mačičky. Každopádne tento zvláštny film dokázal Gilliam ukočírovať tak, aby bol aspoň mierne nadpriemerný, i keď si z neho na druhý deň nebudete pamätať nič (až na Monicu). 7/10 ()

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Film obsahuje spoustu scén, které jsou samy o sobě velice působivé a zdařilé. Například děsivé zrození Perníčka - to je vyloženě hororová sekvence, podobně Karkulka v lese apod. Postavičky Jonathana Pryce a Petera Stormarea mě zase dobře bavily (viděl jsem s celkem povedeným dabingen). Vedle takových zdařilých scén je zde ovšem i mnoho scén nepovedených a nudných. Trikově dost nepovedený je například vlk, což překvapí při srovnání s ostatními trikově vizuálními lahůdkami. Hlavní problém je v tom, že film nefunguje jako celek. Dohromady to je žánrový mišmaš - pohádka, horor, komedie... Když někdo umí míchat žánr, nemám s tím problém, v tomto případě mě tento Gilliamův pokus příliš nezaujal. Jinak k povedeným složkám filmu bych ještě rozhodně připojil hudbu Daria Marianelliho. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (19)

  • Svérázný režisér Terry Gilliam dostal nejvyšší rozpočet ve své kariéře – 80 mil. dolarů, ale snímek vydělal během premiérového víkendu (26.-28. 8. 2005) v USA jen 15 milionů. Celkové tržby v domovině byly 37,9 milionu. (imro)
  • Film se částečně točil v Praze. Scény ze středověkého městečka pak byly natočeny na dolním nádvoří hradu Křivoklát. Štáb pracoval i na hradě v Ledči nad Sázavou a v jedné sekvenci můžeme vidět i hrad Kost. (HappySmile)
  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)

Súvisiace novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (viac)

Reklama

Reklama