Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Európe, začiatok 19. storočia. Bratia Grimmovci by hádam ani nemohli byť rozdielnejší – na jednej strane je mimoriadne cynický a občas príliš neomalený, no odvážny hazardér Wilhelm, ktorému ale nik nepovie inak ako Will (Matt Damon), na strane druhej milo naivný a večne zasnívaný romantik Jacob, ktorého zase prezývajú Jake (Heath Ledger). Čo ich však spája je slabosť pre strašidelné príbehy a legendy. Oficiálne sú totiž na cestách ako bojovníci proti strigám a démonom a na živobytie si zarábajú oslobodzovaním a zachraňovaním dediniek, ktorých obyvatelia práve na tieto bytosti temnoty veria - a ktorí sú presvedčení, že všetko nešťastie, čo ich v živote postretlo, majú na svedomí práve ony! „Tím Grimm“, ako bratov tiež zvyknú volať, tak má vďaka ľudskej naivite a poverčivosti zaistený „pravidelný príjem“ - no len do chvíle, keď ich francúzska armáda usvedčí z podvodu a odhalí ich ako hochštaplérov! Veliaci generál ich ušetrí len pod podmienkou, že odhalia tajomstvo prekliateho lesa, v ktorom znova a znova miznú dievčatká. Nuž a práve na tomto čudesnom mieste sa naši neslávni pseudoexorcisti po prvý raz stretnú zoči-voči s naozaj reálnou hrozbou: so zákernou prastarou kráľovnou, ktorá by urobila čokoľvek na svete, aby bola večne mladá a krásna (Monica Bellucci)... Mimochodom, jedno zo stratených dievčatiek nosí červenú pelerínu s kapucňou (Alena Jakobová) – a v lese narazia aj na istého Janka (Martin Světlík), ktorý zúfalo hľadá svoju sestričku Marienku (Denisa Vokurková)... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (648)

novoten 

všetky recenzie používateľa

Vizuální stránka je dokonalá, Gilliam umí s rozpočtem pracovat rozumně, ale jestli jsem někdy věřil tvůrčím neshodám při natáčení, je to právě v případě Grimmovic bratři. Kletba je totiž neskutečný dějový maglajz, kde občas fatálně nestíhám počítat, kolika odbočkami už se příběh vydal. Když ale zhruba po hodině přijde nečekaná akční jízda, stojí to za to až do samého závěru, oběma bratrům fandím a při napínavých scénách nedýchám. V kombinaci s dokonalou postavou zlotřilého generála jsem se nakonec nechal usmířit, ale jinak proběhla tahle lesní anabáze značně rozporuplně. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na slabšie očakávania som bola celkom spokojná. Videla som, že reakcie divákov nie sú príliš nadšené a s tým som si zapla bratov Grimmovcov ako strašidelnú oddychovku. V tomto ohľade som nebola sklamaná. Áno, porovnanie s Ospalou dierou je skutočne po ruke. Aj keď je Ospalá diera určite lepší film a bez debaty na vyššej úrovni, jednu vec jej bratia Grimmovci závidieť nemusia - a tou je atmosféra. Hustá, strašidelná, kulisy sú nádherné ako z rozprávkových knižiek. Ako ľahko parodická, ľahko ironická a jemne strašidelná rozprávka pre dospelých to funguje. Scenár á la "zmixujme to všetko dohromady a zasmejme sa pri tom" je síce výsmechom histórii a polopatistický humor zase výsmechom divákovmu vkusu, ale z môjho pohľadu spĺňa tento film moje požiadavky na neškodný strašidelný príbeh, ktorý predsa len nebol taký prvoplánový a priamočiary ako gýčovité rozprávky pre deti, ktoré mňa (až na výnimky) nebavili ani v detstve. A nech si tvrdí kritici hovoria čo chcú - ja v pozadí Grimmovcov Terryho cítim. Vzhľadom na jeho profil je to vydarená snaha o spracovanie komercie. Aj herci odviedli dobrú prácu, Heath je sladký a Monica... tá je jednoducho "fairest of them all". ()

Reklama

Marius 

všetky recenzie používateľa

Grimmovcov Gilliam asi zobral naozaj len preto, aby ukázal, že i jeho filmy vedia zarobiť. I keď námet sa môže zdať rýdzo gilliamovsky absurdný a vizuálna stránka je takisto výrazne podpísaná režisérovým štýlom, čo vo filme zlyháva je scenár a postavy. Pokiaľ ide o scenár je ako celok nudný a hoci jednotlivé scény majú nápad, pokope nedržia. Čo sa týka postáv , už dávno som nezažil film, kde by mi boli všetky postavy tak ukradnuté ako práve tu. Výnimkou bol snáď len taliansky majster mučiteľ Peter Stormare a "civilnejšia menej božská verzia Keiry Knightley" Lena Headey. Monica je síce klenotom pre každý film, avšak jej kráľovná mi bola sympatická iba kým neprehovorila, potom to už bol prejav nadržanej mačičky s dialógmi ...nadržanej mačičky. Každopádne tento zvláštny film dokázal Gilliam ukočírovať tak, aby bol aspoň mierne nadpriemerný, i keď si z neho na druhý deň nebudete pamätať nič (až na Monicu). 7/10 ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Skrz-naskr rutinná historická rozprávka, ktorá nemá čím prekvapiť a nadchnúť. Temný tón, podčiarknutý gotickou výpravou a rozbehanou kamerou je tu prítomný, no koncepčne ostáva v tieni Burtonovej Sleepy Hollow. Postavy a príbeh priemerné, bez vyšších ambícií. Keby šlo o rýdzo český film, povedal by som si, že sa s Hollywoodom vieme pomerať. Ale v rámci vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie a navyše pod taktovkou ináč vždy inovatívneho a osobitého Terryho Gilliama... no way. ()

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Velmi chaoticky vehementně podaný příběh bratří Grimmů, jež si člověk spíše představí jako pilné moudré zapisovatele, než jako dva mladé, neklidné a lehce psychicky nedozrálé jedince. Mnoho ostatních postav (jako např. Peter Stormare nebo Jonathan Pryce) jsou tu úplně zbyteční a kdyby tu nebyli, filmu to jenom prospěje. Děj je totiž zbytečně natahovaný a přítomnost francouzských vojáku tu nic neřeší. Zcela jsem nepochopil přehršel digitálních triků, jako např. bláto, které se promění v jakéhosi blátivého skřítka. Film je plný věcí, kterým by se dalo vytknout cokoli, ale jeden klad přece jen má, a to je výborně vizuálně postavený kouzelný les, který místy skutečně nahání hrůzu. Potěší účast Tomáše Hanáka, který si ale moc nezahraje a jeho příběh se jaksi ztrácí a nakonec vyzní naprázdno. Celkově jde o zklamání, film by mohl vypadat úplně jinak a místo ukodrcaného vozíku by se mohlo jednat o rozjetý vlak...škoda. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (19)

  • Tomáš Hanák (otec Angeliky) svou účast komentoval: "Američané potřebovali výrazné oči. A ty já mám. Hned dvě, navíc kousek od sebe, čímž se ušetří za dopravu, protože se moc nenajezdí. Na casting jsem moc nechtěl, byl slunný den. Ale jako vždy jsem změkl a nakonec pár neotřelých kukučů do kamery udělal. Z castingu Jessicy Horváthové mi zavolali, že to vypadá nadějně, že to má být nějaká pohádka a že to točí nějaký... snad... Gilliam či tak nějak. Bum! A zem se zachvěla. Terryho film Brazil je pro mě jeden z absolutních vrcholů, vzorů a met jakbysmet. Takže mě příliš nezajímal ani scénář ani to, zda budu mít dvaceti nebo jen třicetimetrový karavan. A už první setkání s Terrym bylo tak zábavné, že jsem se hlavně těšil... ale zároveň se i bál abych mu film nezpackal." (NIRO)
  • Když Will (Matt Damon) a Jacob (Heath Ledger) přemlouvají Angeliku (Lena Headey), aby s nimi šla do lesa, její vlasy se neustále mění. Jednou má pramen vepředu na pravé straně, pak na levé, pak oba vepředu apod. (Fevas)
  • Matt Damon (Wilhelm Grimm) se kvůli filmu musel naučit tango. (imro)

Súvisiace novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (viac)

Reklama

Reklama