Reklama

Reklama

Irský zázrak

  • USA The Wonder (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdravotní sestra, kterou trápí bolestné vzpomínky, odjede v roce 1862 z Anglie do odlehlé irské vesnice, kde se pustí do vyšetřování údajně zázračného půstu jedné holky. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (83)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film chce poukázať na náboženské šialenstvo, wow, aké revolučné, v dnešnej dobre fakt až nenormálne odvážne, keď viete, že aj toto je cesta k cenám. Možno by nebolo zlé už poukázať aj na fanatizmus napríklad u uctievačov istého jediného a pravého duševne narušeného proroka, ale to by sa už asi tvorcovia tých cien nedožili. V každom prípade, téma môže byť na dobrý film, no pre mňa toto prevedenie bola obrovská nuda a írsky zázrak by nastal len vtedy, ak by sa ten ostrov konečne spojil. A to sa nestalo a nestane, lebo kolonizátori a vynálezcovia koncentrákov sú predsa tí najväčší demokrati, v Írsku napríklad šírili hladomor tiež demokraticky, každému rovnako. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ťažko popísateľný a ťažko hodnotiteľný art film, ktorý môže pre každého diváka znamenať niečo iné. Referencie na hladomor v Írsku môžu byť nápomocné, ale príbeh môžete chápať aj ako ukážku pevnej vôle obetovania sa pre vlastné presvedčenie, ako aj všeobecnú túžbu ľudstva po existencii zázraku, či otázke rodičovstva. Prípadne aj ako ukážku toho, že Angličania a Íri sú skrátka odlišné národy. Ako sa veci majú, sa síce dozvieme, ale ak budete chcieť dať prednosť inej interpretácii, tvorcovia vám ju nevyhovárajú. Našťastie je tretí akt nakrútený v rovnako pomalom a meditatívnom tempe ako predchádzajúce minúty, pretože nechýbalo veľa a film mohol skĺznuť do trilerového gýču. ()

Reklama

italka63 

všetky recenzie používateľa

Já zkrátka vím, proč tyhle zeměpisné šířky bytostně nesnáším. Tmářství, pokrytectví, fanatismus i černé svědomí, na oltář toho všeho dáme vlastní dcerku. Tma, ošklivo, ponuro, venkov na úrovni počátku středověku. Vítejte v Irsku! Jinak skvělá Florence Pugh v roli zdravotní sestry a nepěkná hudba, co spíše evokovala vyvolávání duchů. Jenže oni byli živí. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

It works until it doesn´t. Lelio ide na istotu. Má výborne sychravé Írske prostredie. Osamotenú chalupu. Mystickú zápletku a uveriteľnú hrdinku. V rámci nastavených kauzalít a logickostí ten film nevybočuje a napĺňa s istotou a bez výraznejších zakopnutí základnú premisu. V rámci logiky deja a atmosféry tak nie je viac menej nič, čo by sa dalo filmu vytknúť. O to viac zamrzí vzťahový chlad medzi postavami, ktoré nielenže za celý film nevedia vytvoriť zmysluplnú emóciu ( aj keby sa jednalo o negatívnu emóciu), ale zároveň film ochudobňujú o niečo pamätné, čo si divák vie v sebe ešte chvíľu po dopozeraní ( myslím tým pár dní) v sebe niesť. Je to bezchybný chlad, ktorý v konečnom dôsledku sklame svojou nepriestrelnou logikou. Pugh ako obvykle skvelá. ()

hazaba 

všetky recenzie používateľa

Popravdě mi to přišlo zbytečně dlouhé, některé záběry a chování postav nedávaly vůbec smysl. Navíc úvodní záběry a promluvy postav přímo do kamery, i když jich bylo jen pár, úplně zrušily potenciální sílu vtažení do děje. Pár hezkých záběrů na krajinu a občasné dobré a dramatické výjevy celkový dojem z filmu nespraví. Nic moc. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (5)

  • V domácnosti O'Donnellových je príklad posmrtného fotografovania, ktoré bolo v danom čase bežné. Fotografie boli v danom časovom období drahé a bežná rodina si mohla zaplatiť fotografa len na svadbu a potom po smrti, keď zosnulého podopreli a urobili rodinnú fotografiu, aby si na túto osobu navždy zapamätali. (Arsenal83)
  • Jednou zo svätých, o ktorých Anna (Kila Lord Cassidy) diskutuje s Lib (Florence Pugh), je svätá Katarína Sienská (1347-1380). Bola známa extrémnym pôstom, ktorý pravdepodobne urýchlil jej smrť. (Arsenal83)

Reklama

Reklama