Reklama

Reklama

Vraždy v Midsomeri

(seriál)
  • Česko Vraždy v Midsomeru (viac)
TV spot
Krimi / Dráma / Mysteriózny
Veľká Británia, (1997–2023), 217 h (Minutáž: 88–120 min)

Predloha:

Caroline Graham (kniha)

Hrajú:

John Nettles, Jason Hughes, Daniel Casey, Jane Wymark, Rowena Cooper, Phyllida Law, Nick Moran, Emily Mortimer, Laura Howard, Julian Glover, Trudie Styler (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(24) / Epizódy(140)

Šéfinspektor Barnaby a seržant Nelson vyšetřují smrt ženy, která byla zavražděna během dobročinné akce ve venkovském kostele. Nebyla to ledajaká akce, ale kouzelnická show iluzionisty Gedeona Latimera. A oběť, bytná Hannah Altman, mu během jeho představení asistovala. Byla Hannah tím pravým terčem, nebo si vrah vybral iluzionistu a jen mu to nevyšlo? Indicií k plánované vraždě kouzelníka by mohly být výhrůžné dopisy, které dostával a které ho vinily ze satanismu. Nehlasitějším kritikem, byl vikář Andrew Maplin. Motiv by se zdál jednoduchý, kdyby nebyl vikář nalezen mrtvý na kamenném pohanském oltáři. Navíc se ukáže se, že jeho manželka Lorna Soane je potomek satanistů z 18. století. (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa vecnaAmbra k tomuto seriálu (17)

Smrt staré dámy (1997) (S01E01) 

Barnaby má svojskú charizmu od prvej vety. K recenzi Grogan- myslím že to bolo vysvetlené, vydávať za nešťastnú náhodu zastrelenie tej ženy v deň lovu chceli tak švagriná, ako aj vraždiace duo, vzájomne o sebe nevedeli, len švagriná si myslela, že ju zabila ona. Mierne nechutná záležitosť, vyšetrovanie zaujímavé. ()

Psáno krví (1998) (S01E02) 

Aj keď som ťažký detektívny klasik a modernejšie zápletky s transvestitmi ma moc neberú, milujem napínavé príbehy kde sa dá troška ponamáhať mozgové závity a kde jednotlivé kúsky skladačky postupne zapadnú do skvelého celku. Zaujímalo by ma kde Briti chodia na také údesné herecké ksichty ako bola tá stará Onoria. Fakt strašidlo na pohľadanie. Človeka zamrazilo aj z toho nechutného učiteľa drámy, ale teda zahral to fakt dobre. ()

Věrnost až za hrob (1998) (S01E04) 

Áno, začiatok divný, ale inak super diel, len keď stále nemohla byť vina spravodlivo potrestaná, hovorila som si no teda... Columbovi stačili aj omnoho chatrnejšie dôkazy na obvinenie a páchatelia sa sami priznávali jedna radosť! Toto bola ale poctivá detektívka! ()

Smrt v přestrojení (1998) (S01E05) 

Tí sektári mi už kus liezli na nervy a zrejme nielen mne. ()

Stín smrti (1999) (S02E01) 

Neviem či len ja som taká pribrzdená, že niektoré scény musím viackrát pretáčať, hlavne čo sa týka osôb a ich mien, keďže každý má nejaké anglické meno a ešte aj priezvisko :-) tiež som trocha znervóznená keď sa časť deja odohráva v tme a neprehľadnosti, ale všetko sa vysvetlilo a postupne začalo dávať zmysel plus niečo človeka môže napadnúť aj samého, čo mám vo filmoch moc rada. Barnaby v podstate nevysvetlil zločiny ani tak priamym dôkazom ako skôr logickou úvahou, no záver bol prekvapivý, z môjho pohľadu aj kvôli priveľkej brutalite najmä prvých dvoch prevedených vrážd. Z toho dôvodu dávam štyri hviezdy keďže mi z toho bolo tak kadejako. Aj z tej krátkej scény v posteli mi bolo blivno. Som totiž zvyknutá na pohodovú prítomnosť Poirota, kde sa aj na naivných reakciách príbuzných mŕtvoly obvykle dobre zasmejem. Toto je surovejšie, no možno o to reálnejšie a dovolím si povedať, že aj bystrejšie. A Barnaby so seržantom Troyom to chvalabohu vedia príjemne odľahčiť. Nechápem že som tento seriál tak dlho prehliadala. ()

Škrtičův les (1999) (S02E02) 

Perfektné. Je ale pravda, že kým sa nevysvetlila scénka so založením ohňa, ktorá sa udiala mimo Barnabyho, príbeh by sa nedalo poskladať. Celkom som sa zasmiala, keď Barnaby pohrdlivo  spomenul nápadné dôkazy na úrovni Agathy Christie, ale má na to právo, je fakt veľmi bystrý. Spoiler: Scénka vo vani trocha pripomínajúca Hitchcockove Psycho je asi jediná úplne neuveriteľná- keď uvážime že slabá matka so smrťou na jazyku bez problémov surovo zapichne mladšieho a poriadne dlhého syna. Navyše to, že to malo byť v rámci nejakej pomsty za vraždy, ktoré spáchal, by akurát naznačilo, že nebola o nič charakternejšia ako jej syn. Reálne by každá normálna matka radšej udala syna na polícii, než ho zabíjala. ()

Jedenáctka mrtvého muže (1999) (S02E03) 

Brilantne vymyslené. Seržant Troy usudzuje asi tak ako to napadne každého smrteľníka. ale Barnaby je našťastie dosť múdry a dokáže odhaliť zákulisný plán. V diele vystupuje aj chlapec homosexuál, ktorého sme mohli vidieť v časti Stín smrti. ()

Smrt vandráka (1999) (S03E01) 

Toto už bolo na mňa troška moc dopletené a temné./ Medzičasom som svoj večný problém zapamätania si viacero postáv s anglickými menami a priezviskami vyriešila tak, že zadám názov epizódy do vyhľadaváča, dopíšem- postavy a nájde mi stránku postavy.cz, kde sú prehľadne jednotlivé časti popísané aj s menami podozrivých a porovnám ak treba. ()

Soudný den (2000) (S03E03) 

Pravdaže nepravdepodobné (snáď), občas troška strašidelné keď tam od začiatku funí nejaké "čudo", ale opäť zaujímavé pátranie, kde sa v tom snažíte nájsť logiku a napokon to do seba začne zapadať. Ako tak pozerám ten mladý kanec bol mladý Orlando Bloom! Pekné. ()

Hlasy ze záhrobí (2000) (S03E04) 

Záhadná epizóda, ktorú okoreňuje Barnaby svojimi správne anglicky suchopárnymi a trefnými hláškami. Dobre, rozriešenie možno nebolo nijako zvlášť oslňujúce, ale napínavé to bolo po celý čas. ()

Zahrada smrti (2000) (S04E01) 

Prehliadka psychošov, ktorí ma celkom dosť iritovali, vrátane tej mladej, čo sa zdá byť hlúpa hus. Vražda zeleným jedlom fakt nechutná, ako správne podotkol inšpektor Barnaby, niekto ju ozaj nemal rád :-) ale výsledok sa vlastne aj mohol dať čakať a v podstate sa ponúkal, len sme nevedeli bližšie rodinné detaily, ktoré sa postupne objasnili. ()

Temný podzim (2001) (S04E05) 

Vyzeralo to veľmi sľubne a napínavo a príbeh sa dobre rozvíjal, no záver bol veľkým sklamaním, motív veľmi slabučký a protichodný a chýbalo mi aj Barnabyho dedukovanie. Až na Barnabyho kopec nevýrazných mužov a žien. Škoda. ()

Zkažené ovoce (2001) (S04E06) 

Priznávam, že veľmi som nepochopila odkiaľ mohol vrah vedieť o plánoch tej Joan Farley, aby ju napodobnil a ten motív na spáchanie takýchto brutal vrážd mi prišiel celkom slabý, ale je to napínavé vyšetrovanie s Barnabyho dedukciou a usvedčením páchateľa, pri ktorom to troška riskol ( vo veci s predmetom v kabelke sa mohol mýliť a vlastne páchateľ by bol trocha hlúpy, keby tam niečo podstrčil rovno za prítomnosti policajtov ). ()

Smrtelná bylina (2002) (S05E02) 

Záveru epizódy sa mohla venovať väčšia pozornosť, bol pomerne dosť urýchlený, takže som si Barnabyho vysvetlenie musela ešte raz pretočiť. Inak veľmi kvalitný prípad. ()

Zvoní ti umíráček (2002) (S05E03) 

Troyovi sa zapaľujú lýtka a Barnaby má ako vždy správnu dávku irónie, dej bol super, ale musím povedať že páchateľov motív ma v konečnom dôsledku moc nenadchol a jeho správanie koncom epizódy bolo maximálne hlúpe vzhľadom na to, že predtým sa správal tak opatrne. Pri vraždách v Midsomeri mi je niekedy niektorej postavy fakt ľúto, ako napríklad tu toho astmatika. Musím si pripomínať že veď je to len herec, ale hrajú to teda fakt dobre. ()

Tajomná pivnica (2005) (S08E06) 

Chcela som dať za 4 kvôli podľa mňa až extrémne pomstychtivému profilu vraha a že som celkom nepochopila z akej presnej príčiny od neho vymámili tie peniaze, ale za rozhovor Barnabyho a Dana na konci pridávam aj poslednú ()

Štyri svadby a jeden pohreb (2006) (S09E05) 

Herculovsky zamotané, tie slzičky a pohľady na konci ma nechali chladnou. Barnaby a jeho spolupracovník sympatickí. ()

Reklama

Reklama