Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film ACID HOUSE je složen ze tří povídek:
MASAŘKA - Boab má fakt těžkej den; opustila ho holka, vyhodili ho z práce, vyloučili z fotbalového týmu a navíc je vyhozenej z bytu. Ještěže Bůh chodí do stejnýho baru jako on...
MĚKKEJŠ - Johnny je prostě "měkkejš"... Stará se o nevlastní dítě své manželky, která klidně spí se sousedem. Když s ním přijde do jiného stavu, je to zase Johnny, který neumí říct ne...
ACID HOUSE - Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě...

Irvin Welsh (autor scénáře kultovního filmu TRAINSPOTTING) ve svých povídkách zabývá klasickými, a přitom moderně pojatými tématy lásky a zrady, manželství a dětí, náboženství a víry v Boha. Každá za tří filmových epizod je samostatným celkem, i když se zde charaktery jednotlivých postav překrývají Jedním z hlavních motivů celého filmu jsou (stejně tak jako v TRAINSPOTTINGU) drogy způsobující ztrátu kontroly nad promarněným a zdánlivě zbytečným životem. Film je velmi kvalitní sondou do života anglické mládeže, a tím i celé anglické společnosti. Režisér Paul McGuigan byl v r. 1998 za tento film nominován na cenu nejlepšího debutujícího režiséra na Filmovém festivalu v San Sebastian. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (176)

BuryGol 

všetky recenzie používateľa

Ujetost. Totální. Fakt. Čekal jsem původně, že to bude o feťácích (aspoň podle názvu), ale nakonec to bylo dobrý i tak. První příběh-nevim kdo to vymyslel, ale i když to musí bejt dobytek, patří mu respekt. Něco možná bylo nechutný až moc, jinak dobře zpacovaný. Druhej příběh-nejreálnější, dobře udělanej, a bohužel ze života. Já bych s tou čubkou vyrazil dveře už v tý hospodě. Třetí příběh-totální sci-fi s příchutí LSD a výměny duší. Asi to vymyslel stejnej dobytek, co dělal první příběh. Celkově vzato-parádní prasárna na dobrou noc, kdy musim ráno vstávat do práce a potřebuju klidnej spánek :-D. Mohlo to bejt ještě lepší, takže dávám 4. A potěšil skotskej akcent. Jinak na Trainspotting asi nikdy nic mít nebude. ()

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Akýkoľvek ďalší mnou pozretý film podľa predlohy Irvina Welsha - hoci ich dosiaľ nebolo príliš mnoho - sa takmer s určitosťou nezbaví ťažkého údelu prirovnania ku kultovke menom Trainspotting. To je skrátka fakt, s ktorým treba počítať, pokiaľ si vyberiete preniesť na filmové plátno niektoré z diel práve tohto autora. Avšak jediná ďalšia adaptácia Welshových diel, ktorú som dosiaľ mal možnosť vidieť - a to konkrétne Filth - bola od tohto údelu do značnej miery oslobodená, respektíve to mala oproti tejto snímke omnoho ľahšie, a to v tom, že bola adaptáciou o viac než celú dekádu novšou, a teda vizuálne úplne odlišnou, alebo aj v tom, že sa odohrávala v rozdielnejšom prostredí. Acid House sa však rovnako ako Trainspotting zameriava na škótsku spodinu, špinavé prostredie, chudobu, odvrátenú stranu spoločnosti, a teda porovnávanie bolo všadeprítomné. V tomto porovnávaní pochopiteľne snímka obstáť nemohla, ostatne jej tvorcovia nemali k dispozícii určite ani porovnateľný rozpočet ani tak kvalitných hercov, avšak čímsi (najmä teda myšlienkou a svojským prejavom, za čo však vďačí najmä Welshovej matérii) nepochybne zaujala, malo to niečo do seba. Áno, poviedkový formát nie je niečo, čomu by som vyložene holdoval a väčšinou sa tomu naopak práveže vyhýbam, avšak v tomto prípade sa to vcelku dalo. Za nešťastné však hodnotím kvalitatívnu značnú nevyváženosť jednotlivých poviedok a aj ich usporiadanie, nakoľko boli usporiadané zostupne, od najlepšej Masařky (ktorej by som dal samej o sebe určite hviezdičky 4), cez stredného Měkkejša (ten bol taký typický trojkový priemer) až po najslabší Acid House (čo je pritom paradoxné, nakoľko šlo o titulnú poviedku, no a papierovo mala aj najlepšie obsadenie v podobe Ewena Bremnera, no bola až priveľmi experimentálna, neviem, možno sa len priťažko adaptovala do filmovej podoby a v tej knižnej bola omnoho vydarenejšia, ťažko povedať, musím si to v dohľadnej dobe prečítať nech môžem porovnávať), a teda táto zostupnosť vo mne vo výsledku príliš dobrý dojem nezanechala. 60% ()

Reklama

Maynard. 

všetky recenzie používateľa

Jediný, co mi po skončení filmu vrtalo hlavou bylo to, jak jen sem to mohl dokoukat až do konce? To už vážně dočista jeblo? :o). 3 povídky, z nichž jsou všechny tři naprostý sračky, který vymyslel a natočil nějakej šílenec, kterej měl v sobě pravděpodobně napumpováno několik deka tvrdých drog. Mrknul sem se na to, páč v tom hrajou některý herci z Trainspottingu. Jo, kdo přirovnává (aspon trochu) tenhle brak k tomuhle legendárnímu snímku, tak je stejnej blázen jako tenhle rejža. Je vidět, že tomuhle rejžovi se nedaří nic, co mu přijde pod ruku. Uf, já sem tak rád, že už mám tohle za sebou... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tento film dostal nálepku film v duchu Trainspottingu, s čím príliš nesúhlasím. Každá poviedka je originálna, s nadprirodzenými a dosť šialenými prvkami. Občas je to fakt dekadentná zábava, občas dosť brutálna záležitosť. McGiugan chce šokovať, čo mu nezazlievam práve kvoli originálne napísaným poviedkam. Najmenej mi sadol mäkkýš, dal by som v ňom prednosť happyendu. ()

Étienne 

všetky recenzie používateľa

Irvine Welsh v nadväzujúcej línii na Huberta Selbyho Jr. pracuje s degradáciou ľudskej dôstojnosti, sociálnou, politickou i ekonomickou tematikou, všetko s motívmi feťákov, futbalu, sociálnych rozporov... Tri poviedky s mystickým, absurdným alebo sci-fi podložím na seba viac-menej nadväzujú podobne ako v Selbyho Poslednej odbočke na Brooklyn... Ich sfilmovanie je síce zručné, ale má jednu nevýhodu: prišlo až po Trainspottingu... Práca s psychológiou postáv je výborná, v poslednej poviedke sa však už niečo vytráca a prichádzajú aj prvé mínusy... Aj tak však stojí dielo nie len za prečítanie, ale určite i za vzhliadnutie. Vrelo odporúčam (mimochodom, opäť skvelý Brenner)... PS: Kto spoznal Welsha? ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (3)

  • Pre Ewena Bremnera a Kevina McKidda je to druhá adaptácia Welshovho diela, v ktorej si zahrali. Ako Spud a Tommy sa už stretli v snímke Trainspotting (1996). Minirolu si opäť strihol autor predlohy Irvine Welsh. (BlackTom)

Reklama

Reklama