Reklama

Reklama

Dead Awake

Trailer

Obsahy(1)

Po tom, čo jej rodinu zasiahne tragédia spôsobená spánkovou paralýzou, sa Kate (Jocelin Donahue) snaží nájsť odpovede na otázky, ktoré táto téma prináša. Zisťuje, že väčšina obetí spánkovej paralýzy hovorila o strašidelnom monštre, ktoré sa ich v tomto bezbrannom stave snažilo zabiť. Rozhodne sa spojiť s lekárom, ktorý sa fenoménom zaoberá, a zistiť, prečo stovky rokov starý démon osoby s týmto problémom terorizuje. (Marceloo)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (27)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Spánková paralýza je vědecky podložený jev, o němž si tvůrci (jen zběžně) přečetli dostupné materiály, a nějakým způsobem je toto téma uchvátilo. I přes jejich fascinaci jim následně připadalo, že udělat stominutový film na téma odborné přednášky, je v podstatě pro hororové účely nepřijatelné, tudíž se vydali cestou Noční můry v Elm Street, Kruhu a Insidious. A rovnou všechny tři jmenované filmy vykradli. Tenhle filmový lup se ale neproměnil ve zlaté hororové kamení, je to jen levná "bižu", která neoslní. Ve skutečnosti člověk určitě může zemřít ve spánku, nebude za tím ale vždy spánková paralýza, jak se nám tenhle film snaží vehementně namluvit. Jako hlavní doplněk tohoto jevu, či spíše diváckou atrakci, autoři zvolili škaredou babiznu, která bezprostředně, co se spící osoba dostane do stavu paralýzy, své oběti škrtí a likviduje. Babka vypadala vtipně, film s ní nabyl na energii, jinak ale záživnost, napětí i strašidelná atmosféra, na kterou film evidentně cílil, znatelně zaostávala za očekáváním, v horším případě scházela úplně. Zlá bábrle kde se vzala, tu se vzala, její původ by patrně nerozkryl ani kapitán Exner, z filmu jsem pochopil, že trpí extra dlouhověkostí. Herecké výkony bych ani nenazýval herectvím. Jeden herec katastrofálnější než druhý. Všem hrůzám vévodila herecky strašná Jocelin Donahue v připitomělé dvojroli jednovaječných sester Kate/Beth. K zapamatování byl snad jen Jesse Borrego, jehož "vědec" byl jevem natolik polapen, uhranut a fascinován, až mě jeho (pa)vědecké analýzy bavily. Vousáč Jesse Bradford byl rád že je rád. Gore momenty na nule. Objevil jsem i menší chybky ve filmu: oběť spí a má v pokoji rozsvíceno, v pokoji zesnulé oběti hraje hudební věž, nikdo tam ale předtím nebyl, stižená oběť dokonale do detailu nakreslí do deníčku démona, který ji ve spánku pronásleduje, nad takovou kresbou by i Burian s Bornem bledli závistí a odevzdali skicáky Knižákovi, já osobně bych po probuzení nenakreslil ani čárku. Finální část je nejhutnějším úsekem filmu. Po ní si ale režisér neodpustil tradiční poslední "céčkový" záběr filmu. A film končí coby průměrná trotlovina. Neotřelé téma, mající určitý slibný potenciál, uchopil v minulosti málo vytížený režisér Phillip Guzman hodně volně. Škoda. Mělo se na tom zapracovat. 5/10 ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Brutálne klišovité (scény z Dead Awake ste videli už v stovkách hororov) a neuveriteľné predvídateľné (pri množstve záberov som dokázal odhadnúť čo sa bude diať niekoľko minút vopred). Avšak, na druhej strane, pozeralo sa na to celkom dobre. Filmári, ktorí za snímkou stáli, nenatočili žiadnu prevratnú novinku, ale taktiež si ňou nespravili žiadnu hanbu. Jednoducho klasická americká vykrádačka (babizňa je niečo medzi záporáčkami z Grudge a Ring), ktorá žánrových nadšencov na jedno zhliadnutie nijak neurazí. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Koľko krát "narazil" fanúšik horor žánru na "spánkovú paralýzu"?? Ja si skutočne neviem spomenúť na snímok, ktorý by sa venoval tomuto "nápadu", a tak za túto myšlienku palec nahor. Bohužiaľ však, ani pár svetlých momentov, kedy sa tvorcovia všemožnými silami snažili vystrašiť diváka, nezaručí tomuto snímku úroveň nad 50 %. To by totiž múdre hlavy "Dead Awake" museli uznať, že 100 minútová stopáž s toľkými zbytočnými, hluchými pasážami, je skrátka absolútne "cez plece" - 45% ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Body hore za dobrý a pomerne originálny námet. Mnohí z nás si niečo podobné prežili, veď niekedy sa stáva, že vás počas zaspávania alebo prebúdzania "niečo priľahne" a vy sa nemôžete pohnúť. Zakomponovanie tejto myšlienky do hororu preto nie je vôbec zlý nápad. Len žiaľ jej rozvedenie do príbehu už bolo ďaleko od toho čo som od filmu očakával - ten boj s babizňou ma vôbec neoslovil, skôr naopak, miestami som sa cítil trápne. Kto toto mohol vymyslieť? Napr. to s tým adrenalínom a iné podobné trapošiny.... škoda. Hlavne preto, že hororová stránka nebola až tak úplne zlá, niektoré momenty celkom zamrazili, aj keď mi tu chýbal nejaký moment prekvapenia, aby ma aspoň trocha myklo na stoličke. No babizňa bola urobená fajn, aj jej pohyb sa mi páčil, mám rád také nesúvislé, trhané plazenie, napr. Kórejci sú v tom majstri. Suma sumárum slabučký priemer. 50/100 ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Po tom, čo jej rodinu zasiahne tragédia spôsobená spánkovou paralýzou, sa Kate (Jocelin Donahue) snaží nájsť odpovede na otázky, ktoré táto téma prináša. Zisťuje, že väčšina obetí spánkovej paralýzy hovorila o strašidelnom monštre, ktoré sa ich v tomto bezbrannom stave snažilo zabiť. Rozhodne sa spojiť s lekárom, ktorý sa týmto fenoménom zaoberá, a zistiť, prečo stovky rokov starý démon terorizuje osoby s týmto problémom. - Na Dead Awake som bol velmi zvedavý, pretože to napísal človek, ktorý priniesol prvý diel jednej z najuznávanejších moderných hororových sérií. Tá kreativita sa preniesla aj sem a Dead Awake ponúka celkom uveritelný pohlad na problematiku spánkovej paralýzy. V dvojitej úlohe sa objavila parádna hororová herečka Jocelin Donahue, ktorej som vďaka tomu, že si už niečo v mnou videných hororoch odžila, všetky situácie veril a držal som jej palce. Strašenie bolo intenzívne, duch/démon nechutný a nepríjemný a so záverom som tiež spokojný. Ale keby ma nejaký duch zobudí, tak uškrtím asi ja neho. Spracovanie je fajnové, pretože to má peknú hudbu, len kamera občas používa trochu nevhodné filtre a miestami pôsobí chaoticky. Plusové body dávam za čiernu mačku, pretože mám takú istú doma a asi v polke filmu som sa išiel za ňou pozrieť von a akurát priniesla obrovského potkana bez hlavy. Ako dopisujem tento komentár, začínam mať z toho stále lepší pocit, takže určite odporúčam. + Brea Grant + herečka z Insidious: Chapter 2, Summer Camp a Holidays + herec z From Dusk Till Dawn: The Series + herec z Nocturna + herec z Contracted: Phase II ()

Galéria (22)

Reklama

Reklama