Reklama

Reklama

História Červenej armády

(TV film)
  • Česko Historie Rudé armády (viac)
Francúzsko, 2021, 2x60 min

Réžia:

Michaël Prazan

Obsahy(1)

Mýtus o Červenej armáde bol jedným zo základných pilierov Sovietskeho zväzu - a to po celých 70 rokov jeho existencie. Bol to nástroj strachu i obdivu. I symbol oslobodenia - od nacizmu. Ako ďaleko však zašli vodcovia ZSSR pri udržiavaní imidžu tejto ozbrojenej sily? (RTVS)

Recenzie (8)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Predvalecna cast je tradicne prehlidka superkrutosti a Rusove se tomu dodnes nepostavili celem. Vse je brano kvuli omezenemu formatu letem svetem. Je treba receno ze sovetsti vojaci v roce 1942 trpeli hlady a byl trestan kanibalismus. Pozdeji vsak byli vojaci zasobovani od Americanu veprovyma konzervama a dalsimi potravinami, coz bojeschopnost vyrazne posililo. Stejne tak bitva o Stalingrad je omezena na napadani Nemcu ze zalohy pomoci kanalu. Obcas se ale dozvite detaily, jako jeden z nesmyslnych rozkazu Stalina v prvnich dnech valky "povoluji vystrilet jen dva naboje za den". Kapitole sovetske odstrelovacky je venovano vice filmoveho casu,ale take nebylo receno vse podstatne. Zivotnost odstrelovace byla tri tydny. Stalin na schopneho Zukova opravdu zarlil a po valce ho odstavil do duchodu. Druhý dil strucne shrnuje novodobější historii. Poslání sovětských válečných zajatců Stalinem do Gulagu, uměle vyvolaný hladomor na Ukrajině prodejem obilí do zahraničí za valuty na budování průmyslu a kolektivizací, válka v Afghánistánu, kterou prosadil sef KGB Andropov pres protesty ministra zahraničních veci Andreje Gromika apod. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Koľko krutých vodcov sa zmestí do histórie jedného národa? Koľko premrhaných ľudských životov - znivočených, pošliapaných, odvlečených, znásilnených, uvrhnutých do hladu a chudoby? Toto sa robí vlastnému národu? Podľa hesla: "ľudí je mnoho"? Potreba mocných hromadiť a hromadiť a kŕmiť svoje egá... To nemá koniec a už vôbec nie šťastný. ()

Reklama

petikacka 

všetky recenzie používateľa

O druhé světové sbírám informace vlastně od dětství, aniž bych to chtěla. Až jsem si myslela, že už vím úplně všechno. Nicméně se mi pouze potvrdilo rčení, že "Čím více vím, tím víc si uvědomuji kolik toho nevím". A tento dokument mi to jenom potvrdil... Jeden se má pořád co učit z historie. Za mě 100% ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Působivý dokument ve dvou dílech o Rudé (Sovětské) armádě. V prvním díle je těžištěm Velká vlastenecká válka, ale není opomenut vznik RA, která se rychle zbavila ideálů demokracie a pod vedením Trockého se stala ozbrojenou účinnou silou bolševiků.  V druhém díle je těžištěm nasazení v Afghanistánů, ale opomenuty nejsou ani zásahy v Maďarsku a Československu. V dokumentu nejsou zamlčena ani válečná zvěrstva a ani morální rozklad zesílený právě Afghanistánem. Při službě v ČSLA v 80. letech jeden často slyšel, ať je rád, že neslouží v Sovětské armádě. A vskutku, šikana a dehumanizace tam byla na podstatně vyšší úrovni. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Prvá časť lepšia ako druhá, predsa len ide o hlbšiu históriu, ale celkovo veľmi fajn, napriek tomu, že ide o západný dokument, až tak protiruský nie je, ak teda nepovažujete pravdu za protiruskú. To, že vojaci v druhej svetovej boli dosť nekultúrne hovadá a znásilňovači je známy fakt. Aj to, že ich "obeta" miliónov padlých nebola o hrdinskej obete, ale o tom, že istý boľševický krivák s tvárou doďobanou a prašivými fúzmi bol ochotný obetovať koľkokoľvek svojich ľudí, pretože ako sám povedal: "Smrť jedného človeka je tragédia, smrť miliónov ľudí je len štatistika." Takže nejakých 20 miliónov padlých, to je len záznam na špinavom papieri, ale dostal Sovietov k víťazom vojny a k ovládaniu veľkej časti sveta. Ako to ďalej dopadlo už vieme a žiadne tieto ideologické vojny nemôžeme podporovať, pretože aj tak najviac a vlastne skoro výlučne trpia nevinní. Avšak istí diskutéri zabudli na to, že nielen z východu zlo menom vojna pochádza, napriek tomu tu onanujú, ako keby im strýčko Joe hodil štvrťák na rohlík. Lebo po roku 1945 tu je aj iný svetový policajt, dokonca hlavný žandár, ktorého však niektorí pokrytecky adorujú, pochlebujú mu a keď by mu hodili na hlavu aj napalm, tak to neodsúdia a povedali by niečo ako náš poslanec ušoplesk Osuský o Srboch: "to je humanitárny napalm a ja blbec som si to vlastne zaslúžil." No ale od popieračov kritického myslenia a vlajočkárov ťažko očakávať niečo iné, keď za to isté, za čo hania napríklad Rusko, tak za to chvália Izrael. Morálnym kompasom im krúti ako keby sa nachádzali v poli priemyselného magnetu. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama