Reklama

Reklama

Botticelli, Florencia a Mediciovci

  • Česko Botticelli – Florencie a Medicejští (viac)
Trailer 2
Taliansko, 2020, 94 min

Réžia:

Marco Pianigiani

Hrajú:

Stephen Mangan (rozprávač), Emilio Puggioni

VOD (1)

Obsahy(1)

Renesančná Florencia Lorenza Mediciho bola hlavným mestom umenia a kultúry, ktoré však malo aj svoju temnú stránku - politické intrigy, boj o moc a brutálne násilie. Sandro Botticelli (1445 - 1510) bol umelec, ktorý vo svojich dielach dokázal zachytiť jas i tiene tejto nezabudnuteľnej éry a ovplyvniť tak umenie i kultúru v nasledujúcich storočiach. Jeho snaha nájsť a zachytiť ideálnu krásu fascinuje ľudí dodnes. (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Aj vďaka Sandrovi je z Florencie jedna z najkrajších mestských pamiatok na celom svete. A pritom sa ani Sandro v skutočnosti nevolal, ale meno Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi potrebovalo veru skrátiť. A aj to Botticelli je zaujímavé: znamená to "súdoček", čo sa odvíja od prezývky jeho brat, ktorý bol zrejme zavalitej postavy a možno aj chlastal. Najznámejší je tento "renesančný influencer" pre svoje necirkevné maľby Zrodenie Venuše a Primavera, no tých cirkevných namaľoval prekrásnych oveľa viac, hlavne Madony. Dokument výborne popisuje nielen jeho život, ale aj život v samotnom meste, ako sa žilo za vlády Mediciovcov, čo to bol za režim, ako umenie slúžilo politike i propagande. Vďaka na dokument naozaj hojnej stopáži sa tu darí odkryť veľmi veľa informácií. Naozaj vyčerpávajúce a hodnotné dielko. Keby chcel niekto napísať o Botticellim napísať seminárnu prácu, stačí, že len prepíše komplet tento dokument. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Historicky dokument o jedne z nejznamejsich rodin ci spis rodinnem klanu, o ktere jsem toho moc nevedel. Dozvite se, ze do 19. stoleti byl malir Botticelli zapomenuty, ale vznikla "Botticelli manie'. Nyni je popularni, protoze je velmi popovy. Ma nadani zobrazit sexualitu a androgenni svet univerzalni krasy. V galerii Ufizi ve Florencii jsem byl a pred umelcovymi obrazy tak stal primo. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Svižný, obsáhlý dokument, chvílemi mě vyrušoval rychlý střih a zbytečně krátké záběry na obrazy, ale nevadí. Kvalitní počin. Vidět Primaveru v galerii Uffizi, kdy až v tu chvíli člověku dojde, jak nepřenosná krása to je, že se žádná fotografie, reprodukce, záběry ani omylem nepřibližují reálu, je zážitek. Nadčasový, rafinovaný, vtipný autor nejen loga, ale i pekla, jak si ho představujeme dnes, nebo autor vnímání ženské krásy. Mistr sytosti barev, grafický vypravěč, kkonal v bídě jako Mozart, byl zapomenut na tři sta let, jako Vivaldi, předchůdce da Vinciho, Raffaela a Michelangela, významný Florenťan.  "Florencie je všechno a všechno ostatní je nic." ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekný dokument, ktorý každého milovníka umenia chytí za srdce. Sandro Botticelli patrí medzi mojich obľúbencov, vždy ma fascinovali jeho krásne diela. Dokument krásne mapuje jeho život a rôzne fázy jeho tvorby, ovplyvnené aj dejovými súvislosťami a vplyvmi politiky a cirkvi. Najradšej mám jeho mytologické obdobie, predovšetkým Zrodenie Venuše a Primavera (bolo úchvatné ich vidieť naživo v Uffizi). Bolo zaujímavé sledovať, čo sa dialo s Botticellovými dielami po jeho smrti a ako dlho trvalo, kým sa opäť dostali na svetlo sveta. Tie novodobé inšpirácie sa mi však vôbec nepáčia (ale tak to mám celkovo s vnímaním moderného umenia). Každopádne, 5* úplne zaslúžene! ()

Reklama

Reklama