Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Renomovaný profesor práva Paul Armstrong (Sean Connery) se ujme případu mladého černocha Bobby Earl Fergusona (Blair Underwood) odsouzeného k trestu smrti za brutální vraždu a znásilnění bílé jedenáctileté dívky. Muž v cele smrti ale tvrdí, že je nevinen. Po složitém pátrání se Armstrongovi podaří v obnoveném procesu dosáhnout Bobbyho propuštění, aniž by tušil, že tím ohrozí život svůj i vlastní rodiny... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (106)

easaque 

všetky recenzie používateľa

+2* hodnotím jenom ze starých vzpomínek z kina, kdy se mi to docela líbilo hlavně první polovina, pak to upadá do laciného béčka. Škoda, ale pro Novu či Primu to je ten správný MegaFilm ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1+ /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Tomas129 

všetky recenzie používateľa

SPOILERY! Nic moc. Mělo to pěkný začátek, ale pak to bylo takové naivní. Už jen logicky mě hned napadlo, že se mohli ti dva nějak domluvit a že to mohl vzít na sebe. A borce z Howardu to nenapadne? Nepravděpodobné... Alespoň z toho plyne jedno ponaučení, že se nikdy nemá všemu (někomu) hned na první pohled věřit :) ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Spoilery. V 90. rokoch Seanovi Conernymu ruplo v mozgových závitoch a ako hlavná hviezda a nejeden raz i ako producent sa podpísal pod viacero na prvý pohľad atraktívnych snímok, ktoré však dopadli dosť nešťastne, na pľace bolo dusno a vládla na ňom napätá atmosféra, nejeden raz sa pretáčalo a prestrihávalo a výsledkom sú divné filmy Vychádzajúce slnko, Pomstitelia, Šaman alebo práve Zabudnutý prípad (Katzenbergova kniha vyšla aj v ČR). Pritom dané filmy sú na prvý pohľad výborné, nič im nechýba, majú skvelé kastingy a parádne, originálne scenáre. Japonsko-americké vzťahy, uprostred džungle objavený liek na rakovinu, neprávom obvinený mladík v príbehu s rasistickým presahom. Viac vecí je na Zabudnutom prípade super: parádna dusná južanská atmosféru rasistických močiarov, mrazivá pachuť desivého zločinu a zaujímavý Ed Harris v kópii Hannibala Lectera. Bohužiaľ, je tu tiež obskúrne kastrovacie finále a smiešne prekombinovaný scenár. Román je o dosť lepší, občas sa v ňom postavy síce taktiež nesprávali logicky, ale oproti filmu je to hotové veľdielo. Film ku koncu zhlúpne dokonca do takej miery, až Conneyho upodozrievam, že sa mu ako šéfovi výroby nepáčil pôvodný koniec a tak musel režisér narýchlo dotočiť novú koncovku, v ktorej nedáva zmysel jednak kastrácia (kto a kedy mu to urobil?) a ani zúfalo ťažkopádne napojenie na hrdinovu manželku. Ono tých zmien oproti knižnej predlohe je veľmi veľa. Napr. v nej vystupuje rozvedený novinár Cowart, vo filme je z neho šťastne ženatý profesor práva Armostrong. Spracovaniu by viac pristala mini-séria a nie iba krátky celovečerák. Takže sa strihalo a strihalo a strihalo. Do filmu sa neprebojovala detektívka, babička má v podstate len cameo, detto Tannyho drsný podriadený. Vo filme chýba legendárna latrína, rovnako tak má oveľa menší priestor nielen Fishburne, ale tiež Harris, čo je ozaj škoda, ak vezmeme do úvahy dominante, uhrančivé výkony oboch pánov. Z Tannyho sa v takejto vykastrovanej (ehm) verzii stal v podstate tak trochu blbec. Samozrejme zápletka je na hrane paródie (hrdina z cely smrti vytiahne mladíka, o ktorom všetci hovoria, že je vinný a akonáhle sa mladík skutočne dostane na slobodu, hrdina pochopí, že je naozaj vinný a zvyšok filmu sa ho pokúša dostať späť do väzenia). Film je oproti knihe lepší azda len v lepšom vystihnutí dusnej atmosféry rasistického kraja plného bažín, močiarov a mŕtvych ramien. Režiséra Glimchera mimochodom spolupráca s Connermy zničila. O 4 roky neskôr natočil okamžite zabudnutú komédiu s Bobom Hoskinsom a Antoniom Banderasom (!) a následne skončil úplne. V románe sa mimochodom Conneryho postava nevolá Armstrong, ale Cowart a je to novinár. ()

xenopus 

všetky recenzie používateľa

Sean Connery se snaží (i když mi stejně přijde už trochu starý na tatíka desetileté S. Johansson), Laurence Fishburne se snaží, Ed Harris se velmi snaží, ale zase to jako celek moc nefunguje... Vynechme několik drobných iracionalit v námětu, které jsou zřejmé i většině "neprávníků", scénář je vcelku slušně zpracovaný, film utíká a má docela spád, ale prostě nikdo ničím nijak nevyčuhuje z průměru... V momentě, kdy pan Armstrong "vyřeší případ", je divák konfrontován s jinými fakty celého případu, které mohou spoustu lidí příjemně překvapit - i mě, podobné dějové zvraty mám rád. Ale jinak mi tenhle film vyšuměl z hlavy podobně rychle, jako utekla hodina a půl co jsem ho sledoval. Silnější 2*. ()

Brenda.Ch 

všetky recenzie používateľa

Vivat Ed Harris ! Velké překvapení, jak geniálně zahrál psychopata ! Jinak bohužel průměr. Věděla jsem, jak to skončí, a ten groteskní závěr, kdy chudák jeden vzdělaný chtěl zavraždit a nevěděl jak (pravděpodobně ve vězení zapomněl postup, ačkoliv nedlouho předtím podřezával s grácií) a hrdinný polda s učitelem advokátem jako správná dvojka vyrazili do ponurých bažin, aby mohli být snadnou kořistí...no díky bohu za aligátory. Začínalo to dost dobře, ale druhou polovinu filmu odflákli. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (1)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy "Vražedné alibi", kterou napsal John Katzenbach. Hlavní postava Paula Armstronga (Sean Connery) byla pro potřebu filmu pozměněna, zatímco postava Bobbyho Earla Fergusona (Blair Underwood) je věrna knižní předloze. (e.v.i.i.k)

Reklama

Reklama