Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy zmizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov bez jalovice, aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši: Trnková jalovicu doviedla domov a práve na Štedrý večer nastáva medzi rodinami túžobné zmierenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (69)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný príspevok do kazuistiky alkoholovej toxikológie. A nielen alkoholovej ale aj tej susedskej. Umelecky i kostýmovo presvedčivá adaptácia literárnej klasiky. Za zmienku stojí najmä skvelý kameramanský výkon rozkmitaného vnímania sveta naslopancov, alko halucinácie a výstižné dialógy ukazujúce opilecké poňatie spravodlivosti, dohadovanie kšeftov a následnú kocovinovú ublíženosť. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Pred všetkými filmami o ožran párty amerických tínedžerov bola Rysavá jalovica. Dominantnú časť stopáže strávi hrdina v riadne potrundženom stave a vďaka tomu sa dostane do mnohých roztomilo úsmevných situácii. Króner bol pán. Atmosféra slovenskej dediny na maxime. Tunajšie hodnotenie ale samozrejme vôbec nereflektuje filmárske kvality tohto diela (alebo jednoducho nedokážem takéto veci náležite oceniť). 6+/10 ()

Reklama

Maras.L 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert čtyř hlavních představitelů v čele s bezvadným Jozefem Krónerem. Jednoduchému příblěhu akorát sedla hodinová stopáž a pro vánoční čas je díky pozitivnímu závěrečnému poselství Rysavá jalovica jako stvořená. Také bych vyzdvihl až surrealistické stvárnění Adamových opileckých přeludů, které mě ve filmu hodně překvapily. ()

duddek 

všetky recenzie používateľa

Adaptace tehdy 85 let starého díla Martina Kukučína: zimní, předvánoční příběh "kapcáře" Adama Krta z Adamoviec (kapce jsou vysoká soukenná obuv, nošená zvl. v zimě), který jde na trh a za utržené :) peníze má pořídit něco adekvátního. Smlouvá o jalovici, až nakonec uspěje u "kmotra" Trnky. Jenže tehdy to teprve začíná... a v této tvrdě matriarchální společnosti snad ani nelze nečekat, že za vším bude žena, když se jim kráva najednou ztratí. A je Krt následně vyhnán z domu a Trnka ho musí dlouze hledat... Asi je potřeba být trochu Slovák, aby to člověk plně docenil (třetí hvězda je čistě za idylický závěr). :) P. S. Překvapilo mě, že už tehdy měli perníčky se zrcátkem (hodně podobné tradičním záhřebským licitarům) a dělali andělíčky ve sněhu (Krtova žena Eva v jedné vidině). ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Klasika z pera Kukučínovho nesie jasný Ťapákov rukopis. Výborné herecké obsadenie i prevedenie. Humor síce už pamätá nejaké tie rôčky, ale určite neurazí. Škoda, že posolstvo abstinencie sa nijako nepretavuje v našich životoch, bohužiaľ. Odporúčam aj novšiu verziu poviedky - Dlhá cesta domov z cyklu Nesmrtelní v opäť výbornom prevedení Lukáša Latináka. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných lokalitách: Habovka, Zuberec, Hámričky, Trstená a Oravský Biely Potok. (dyfur)

Reklama

Reklama