Reklama

Reklama

Skúška

Nemecko / Irak / Katar, 2021, 89 min (Alternatívna 86 min)

Obsahy(1)

Rojin, Iračanka kurdského pôvodu a žena so zlomeným srdcom, trpí depresiami po snúbencovom zmiznutí. Popri tom sa pripravuje na prijímacie skúšky na univerzitu. Pokiaľ neuspeje, otec ju donúti k sobášu. V opačnom prípade by mohla žiť emancipovanejším životom a vyhnúť sa osudu svojej staršej sestry Shilan. Tá je nešťastne vydatá za konzervatívneho muža, ktorý od nej vyžaduje, aby bola ženou v domácnosti. Keď Shilan vidí, ako sa jej mladšia sestra snaží uskutočniť svoj sen, zúfalo jej chce pomôcť urobiť skúšky, a to akýmkoľvek spôsobom. Jej rozhodnutie vystaví obe sestry veľkému tlaku doma aj v škole, pretože sa zapletú do korupčnej siete. (HBO Max)

(viac)

Recenzie (13)

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

S. A. Korki a jeho film The Exam nechcú spasiť svet, len upozorniť na problémy, ktoré na Blízkom Východe reálne existujú. Silu filmu je potrebné nájsť v jeho jednoduchosti – zbytočne neodbočuje nikam, ani nijak sa nesnaží umelo nafukovať dĺžku príbehu. Jeho hlavné postavy budia dojem reálne exitujúceho človeka, ktorý to nemá jednoduché. Cheating, (nielen) na prijímačkách je samozrejme nepekné a nefér voči tým, ktorý k tomu venujú čas a silu. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Keď som počul, že dve Kurdky sa zapletú do korupčnej siete, prvé, čo mi napadlo bolo, že asi ide o dve migrantky, ktoré Hamran zabudol zastaviť na hranici (hoci tam ťažko na hraniciach nájsť ženu) a tie vstúpili do hnutia Oľano. Našťastie nebolo tomu tak, len opätovné poukázanie na ťažkú realitu, kde v islamských krajinách žena má hodnotu tovaru, má rodiť deti, povinne sa vydať a jedine štúdium ju ako tak môže zachrániť, ale aj to jej musia tí páni v bradách s patriarchálnym koránom dovoliť. Nemožnosť vymaniť sa z tohto systému je určite niečo, na čo treba poukazovať. Je však zaujímavé, ako na jednej strane vo filmoch ukazujeme, že život podľa koránu je niečo vrcholne zaostalé a práva potláčajúce, ale akonáhle pán s touto knižkou prekročí hranice Schengenu, už je jeho viera a svetonázor obohacujúcim... ()

Reklama

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

[KVIFF 2021] To, že asi jeden z nejčitelnějších a nejlépe odvyprávěných filmů bude irácké nebo spíše kurdské drama mě docela překvapuje. Ale já už jsem za to jenom vděčný. Film má jasnou linii, kde se chce pohybovat. Vychází mu to slušně, jelikož je jasně dáno, jaký je problém a jak docílit výsledku. Občas vás nasere to házení klacků pod nohy, ale tam si asi musíte zvyknout, že takový už je islám. Film je to nakonec i napínavý a do posledního momentu nevíte, co vás bude čekat. Taky dost překvapí humorné pasáže, které jsou buď pro Češi důkazem, že jsme zvrácení a nebo to je opravdu objektivně vtipné. Pak to moc nekoresponduje s koncem, který je vlastně silně smutný až depresivní a máte větší chuť někomu namlátit, když nejsou schopní se chovat civilizovaně a pak se diví, když se kvůli nim někdo zabíjí. Největší vtip na tom je, že film jsem původně vůbec neměl vidět, ale volný čas a anotace tomu chtěli... nakonec je to jeden z nejlepších filmů celého festivalu. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci film o podvádzaní na skúškach na univerzitu, ktorý pôsobí nanajvýš poburujúco. Pohnútky hlavnej hrdinky samozrejme chápem, ale aj tak si neviem predstaviť, čo robia na univerzite študenti, ktorí sa dostanú na školu takýmto spôsobom, a tým pádom asi výuku zvládať tiež nebudú (jedine, že by tiež podvodom). Film je inak výborný, svojim spôsobom aj napínavý, a v neposlednom rade aj poučný. Morálna dilema a zúfalstvo dominujú celým príbehom, a napokon sa predsa len ukáže, že podvádzať sa nevypláca. 4* ()

kajas 

všetky recenzie používateľa

Už po přečtení synopse jsem byla zvědavá a nakonec jsem se dočkala jednoho z nejsilnějších zážitků letošních Varů. Velmi napínavý příběh, který by se asi nemohl stát jinde než v muslimské zemi. Měla jsem sice trošku problém s hlavní hrdinkou (možná, že kdyby se učila více a déle...), ale silný námět přebil všechno. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (1)

  • Dej sa odohráva v kurdskom meste Sulajmáníja a hoci tu nie je uvedená žiadna časová pečiatka, tak z hlásení v rádiu vyplýva, že sa odohráva okolo roku 2017, pretože počuť správy o bezprostrednom vyhnaní ISIL z jeho mosulskej pevnosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama