Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (137)

J.F.B. 

všetky recenzie používateľa

“If I ever start referring to these as the best years of my life — remind me to kill myself.” Další American Graffiti to není. Ačkoliv soundtrack je svou kvalitou plně srovnatelný – i když většina písní nepatří k něčemu, co bych normálně poslouchal. Ale třeba začnu. Největší problém je pro mne v postavách – nedokázal jsem se s nimi tak ztotožnit, jako s aktéry American Graffiti, většina mi nepřišla nijak zvlášť sympatická nebo zajímavá – samozřejmě mimo božského Matthewa McConaugheyho jako Woodersona a pak asi Sabriny (Christin Hinojosa). Ostatní mne často dost štvali, či mi přímo vadili a skoro vůbec mi na nich a jejich osudech nezáleželo. Také mám jistý (ovšem stále plně nepotvrzený) pocit, že Linklater poněkud podlehl idealizaci středoškolského vozového parku, kde je na můj vkus až moc blyštivých aut v perfektním stavu (i když některá jsou třeba skoro 20 let stará)... chtělo by to o něco víc ošklivých úsporných vozítek, různých Brouků, Fordů Pinto, Valiantů, Toyot atd. – i když podle pár dobových fotek to vážně mohlo na některých parkovištích takhle vypadat. Nejklišovitější hláška na závěr: “That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.” (x) (x) [viděno 8.9.2020] ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Viem, že nebudem prvý kto bude zrovnávať, ale inak to ani nejde. Toto sú Americké graffiti pre novú generáciu. Rovnako vtipné, rovnako nedejové. Tiež tu začínalo veľa známych hercov, ale zasadenie snímku na koniec sedemdesiatych rokov mi sedí omnoho viacej, ako nič nehovoriace roky päťdesiate, a jeden z najlepších soundtrackov vôbec zase viac, než nejaký Buddy Holly. Milujem túto tému a subjektívne je pre mňa Linklaterov film lepší ako Lucasove spomienky (aj keď Graffiti mám tiež hodne rád). 85% ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Linklater je dobrý vypravěč a dokáže zaujmout hlavně minimalistickým pojetím svých příběhů, což dokázal se svou romantickou trilogií s Ethanem Hawkem. Bohužel v tomhle případě se mu nedaří tolik zaujmout a film stojí za vidění snad jen kvůli plejádě začínajících herců, kteří zde ve většině případů začínali svou hereckou kariéru. ()

bobby_jean 

všetky recenzie používateľa

Ach, tolko casu sa pozerate na bandu sopliakov, ktori slopu a hulia a nazyvaju to uzivanim si zivota... K tomu este teatralne hrdina odmietne podpisat trenerovi listok, ze nebude hulit, lebo sak jeho slobodu mu nikto brat nebude :) velmi velmi stupidne, film by mal dat divakovi nejaky odkaz. Nie som si uplne ista, co si ma clovek zobrat z tohto... Obrovske plus je soundtrack, vdaka tomu sa to dalo vydrzat ()

Tyler:D 

všetky recenzie používateľa

Linklater si tentokrát zaspomínal na svoje teenagerské časy a mňa znovu sklamal. Toto bol v poradí už 6. film, ktorý som od neho videl a znovu som sa väčšinu času nudil, znovu mi chýbal hlbší príbeh, ale hudba bola výborná aj herci boli v pohode (Afflecka som ani nespoznal). Takže priemerný film, pri ktorom netreba veľmi rozmýšľať. 50% ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (34)

  • Aj napriek tomu, že Matthew McConaughey hrá už dávno zmaturovaného chalana, ktorý sa stále obšmieta a baví so stredoškolákmi, v skutočnosti bol mladší než väčšina ostatných hercov hrajúcich stredoškolákov. (Real Tom Hardy)
  • V roku 2004 traja bývalí spolužiaci režiséra Richarda Linklatera (menami: Wooderson, Slater a Floyd) podali žalobu, ktorá tvrdila, že rovnomenné postavy z filmu sú na nich založené. Súd žalobu zamietol. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (viac)

Reklama

Reklama