Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lady Guinevere (Julia Ormond) cestuje do Camelotu, aby sa stala manželkou hrdého kráľa Artuša (Sean Connery) - týmto sobášom totiž zaistí svojmu kráľovstvu ochranu pred agresívnymi vpádmi svojho suseda, princa Malaganta (Ben Cross). Ten sa samozrejme len tak ľahko nevzdáva - chystá sa ju ešte počas jej cesty prepadnúť! Našťastie je však práve nablízku chrabrý rytier Lancelot (Richard Gere), ktorý krásnej dáme v ťažkostiach rád pomôže – a nie naposledy! Keď sa totiž zákernému Malagantovi podarí krásnu Guinevere uniesť, je to práve Lancelot, ktorý ju zo zajatia vyslobodí! Spoločne prežité ťažké chvíľky oboch mladých ľudí naveky spoja – a hoci Lancelot sľúbi Guinevere večnú lásku, mladá kráľovná nechce a nedokáže podviesť svojho manžela, ktorému prisahala vernosť. No stačí jediný bozk na rozlúčku a kráľ si situáciu nesprávne vysvetlí... Jediným ako-tak dôstojným východiskom z nej ostáva už len súboj na život a na smrť... (TV Doma)

(viac)

Recenzie (323)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Artuš neprojde kvůli paroží Camelotem, neboť Guinevera je zamilována do cukrouše Lancelota. Naprostá tragédie a fraška, která nebýt Conneryho, byla by absolutně nekoukatelná. Vzhledem k celkovému vyznění filmu považuji za velmi překvapivé, že Lancelot nevyznal lásku Artušovi a neodcválal s ním v dál uzavřít registrované partnerství. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Jerry Zucker se pustil do historického eposu a dopadlo to slabě. Chybí zde vše, co má správný historický film mít. Souboje jsou nezvládnuté, bitky až trapné, a na to nejsem zvyklý. Zucker prostě na tohle nemá. Není divu, že Richard Gere působí dojmem, že se zde ocitl omylem, Julia Ormond ničím neoslní, a tak hereckou čest zachránil charismatický Sean Connery. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvý rytier je absolútne nezávadná "historická" popcornovka bez jedinej umeleckej ambície. Treba ju tak brať a možno sa vám bude páčiť. Je to niečo pre novších fanúšikov Angeliky alebo povedzme Sissi. Ciže pre sentimentálne ženy. Na tom nie je nič zlé, ale keďže ja som iba sentimentálny muž, takže film chváliť, ale ani haniť nebudem. Pokiaľ očakávate od podobných filmov historickú edukatívnosť a presnosť faktov, treba prepnúť. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všetky recenzie používateľa

Zatím nejhorší zpracování artušovské legendy, jaké jsem měla tu smůlu vidět. Connery vypadá, že každou chvíli dostane infarkt, rozhodně ne jako hrdý král, s hraním se taky moc nepřetrhnul, Julia Ormond má sice hezké vlasy a umí smutně poulit očka, leč nic dalšího už nepředvádí a R. Gere je případ sám pro sebe - neschopný, necharismatický, nesympatický a ošklivý. Tuhle sestavu by si před kameru pustil jen šílenec a to nejspíš režisér této tragedie vskutku je, jinak by jej nenapadlo sebrat mizerný scénář, unuděné herce a kulisy jako z ABC vystřihovánky a snažit se tuto nesourodou směs nějak zaznamenat pro budoucí generace. Nemám vůbec nic proti romantickým příběhům, jenže toto není romantika, nýbrž kbelík plesnivého medu rozlitý na plátno. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Americká představa historie a mytologie, tedy notně stylizované kostýmy i kulisy, spousta cukrkandlové romantiky a Richard Gere, kterého vážně nemusím, seladona slizkého. Průměrná rodinná podívaná, jednou jsem to vydržela bez újmy na své psychice, ale podruhé se sledovat nechystám. Třetí hvězdička za Seana Conneryho, moc charismatický děda:-). 50% ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (22)

  • Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich artušovských filmov, ktoré vo väčšej či menšej miere čerpali z "Le Morte d'Arthur" od Sira Thomasa Maloryho (1415-1471), tento film jasne čerpal z romancí napísaných francúzskym básnikom Chrétienom de Troyes (1130-1191), ktorý vlastne vymyslel postavu Lancelota. (Arsenal83)
  • Hudbu k filmu mal pôvodne zložiť skúsený skladateľ Maurice Jarre. Dostal však len štyri týždne na napísanie deväťdesiatich minút hudby a keďže to považoval za málo času, ponuku odmietol. Následne bol najatý na poslednú chvíľu Jerry Goldsmith, ale tomu ostalo na nahratie hudby len tri a pol dňa. Napriek časovým obmedzeniam Goldsmith dodal majstrovské dielo. (Arsenal83)
  • Ve scéně, kdy Lancelot (Richard Gere) podruhé zachrání lady Guineveru (Julia Ormond), mu Artuš (Sean Connery) přinese a dá na ramena košili. Ta je pak v dalších záběrech střídavě položená na obou ramenou, poté jen na jednom a poté opět na obou. (johnnymay)

Reklama

Reklama