Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lady Guinevere (Julia Ormond) cestuje do Camelotu, aby sa stala manželkou hrdého kráľa Artuša (Sean Connery) - týmto sobášom totiž zaistí svojmu kráľovstvu ochranu pred agresívnymi vpádmi svojho suseda, princa Malaganta (Ben Cross). Ten sa samozrejme len tak ľahko nevzdáva - chystá sa ju ešte počas jej cesty prepadnúť! Našťastie je však práve nablízku chrabrý rytier Lancelot (Richard Gere), ktorý krásnej dáme v ťažkostiach rád pomôže – a nie naposledy! Keď sa totiž zákernému Malagantovi podarí krásnu Guinevere uniesť, je to práve Lancelot, ktorý ju zo zajatia vyslobodí! Spoločne prežité ťažké chvíľky oboch mladých ľudí naveky spoja – a hoci Lancelot sľúbi Guinevere večnú lásku, mladá kráľovná nechce a nedokáže podviesť svojho manžela, ktorému prisahala vernosť. No stačí jediný bozk na rozlúčku a kráľ si situáciu nesprávne vysvetlí... Jediným ako-tak dôstojným východiskom z nej ostáva už len súboj na život a na smrť... (TV Doma)

(viac)

Recenzie (323)

Suzana 

všetky recenzie používateľa

Ach, jak slaboučké a naivní v porovnání s filmovým eposem Johna Boormana. Prvoplánový scénář, který udeří na strunu zejména romanticky založeným divákům na mně nijak nezapůsobil. Conneryho jako Artuše jakžtakž snesu, Julia Ormond je pouze krásná….ale Gere a Lancelot – to nemůže fungovat. A taky, že nefunguje. Ve výsledku hodnotím jako průměrnou podívanou, od které prostě nic nečekejte ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $75miliónovTržby USA $37,600,435Tržby Celosvetovo $127,600,435║ v prvom rade to ide v šlapajách Costnerovho Robina Hooda, má to dobrú akciu, lokácie, výpravnosť, aj obsadenie újde a niekoľko dosť dobre vystavaných momentiek, tá romanca tam troška škrípe ale dá sa prekúsnuť /75%/ ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvý rytier je absolútne nezávadná "historická" popcornovka bez jedinej umeleckej ambície. Treba ju tak brať a možno sa vám bude páčiť. Je to niečo pre novších fanúšikov Angeliky alebo povedzme Sissi. Ciže pre sentimentálne ženy. Na tom nie je nič zlé, ale keďže ja som iba sentimentálny muž, takže film chváliť, ale ani haniť nebudem. Pokiaľ očakávate od podobných filmov historickú edukatívnosť a presnosť faktov, treba prepnúť. ()

Agatha 

všetky recenzie používateľa

Pro mě je tento film nejlepším zpracováním tohoto velmi oblíbeného námětu. Výborné herecké obsazení zaručí nevšední podívanou. I Richard Gere je ve své roli snesitelný postava Lancelota mu sedla. Sean Connery jako vždy - vynikající (jak on to dělá). A Julia Ormond je v roli lady Guinevery velmi půvabná a ze všech jejích filmů na mě tímto udělala největší dojem. Výborná hudba a dobrá kamera byly také dobře vybrány. Jen ten scénář působí místy trochu rozpačitě a vyumělkovaně. Historická věrohodnost sice veškerá žádná, ale tu snad ani nikdo nečekal. Vysoké hodnocení dávám i proto, že jsem to viděl už tolikrát a stále ještě mě to neomrzelo, prostě pěkná pohádka pro dospělé, příp. i pro děti. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všetky recenzie používateľa

Zatím nejhorší zpracování artušovské legendy, jaké jsem měla tu smůlu vidět. Connery vypadá, že každou chvíli dostane infarkt, rozhodně ne jako hrdý král, s hraním se taky moc nepřetrhnul, Julia Ormond má sice hezké vlasy a umí smutně poulit očka, leč nic dalšího už nepředvádí a R. Gere je případ sám pro sebe - neschopný, necharismatický, nesympatický a ošklivý. Tuhle sestavu by si před kameru pustil jen šílenec a to nejspíš režisér této tragedie vskutku je, jinak by jej nenapadlo sebrat mizerný scénář, unuděné herce a kulisy jako z ABC vystřihovánky a snažit se tuto nesourodou směs nějak zaznamenat pro budoucí generace. Nemám vůbec nic proti romantickým příběhům, jenže toto není romantika, nýbrž kbelík plesnivého medu rozlitý na plátno. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (22)

  • Filmári pracovali predovšetkým na mnohých miestach v Anglicku a Walese. Navštívili však aj mexický štát Durango. Film sa natáčal od 25. júla do 23. októbra 1994. (MikaelSVK)
  • Film sa odvracia od klasickej artušovskej legendy hlavne tým, že v ňom úplne absentujú magické prvky a tiež pre podstatný vekový rozdiel medzi Arthurom (Sean Connery) a Guinevere (Julia Ormond). (Arsenal83)

Reklama

Reklama