Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (289)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Keď to nechápeš sám, neviem ti to vysvetliť.“ Klasický western, ktorý nezostarol, ale už v čase vzniku zrejme pôsobil... jednoducho. Šerif (majestátny Gary Cooper) sa práve oženil s kvakerkou (Grace Kellyová) a opúšťa úrad. Medzitým sa vyskytne asi 24 hodinové obdobie, počas ktorého nebude mať mesto šerifa. A práve počas neho, vlastne už teraz, na pravé poludnie, na stanici zastaví vlak, ktorý vypľuje do tohto zaprášeného miesta krvilačného psychopata, na ktorého tu čakajú kumpáni. Šerif ho kedysi dostal a súd mu udelil slučku, ale v poslednej chvíli mu vymeral len doživotie a práve ho zrušil (nevedno prečo, ale vlastne je to fuk). Hodiny neúprosne odratúvajú posledné minúty k dobe, ktorá zo všetkého najviac pripomína šerifovu samovraždu. Hrdý, „správny muž“ sa totiž rozhodol neutiecť, ale v mestečku zostať napriek protestom čerstvej manželky. V neľútostne sa ukrajujúcom čase zháňa pomoc, ale rad za radom mu účasť v samovražedne pôsobiacej misii odmietajú priatelia, pomocníci, zástupcovia, sudcovia i hodnostári. Zostáva sám a hodiny práve odbili 12... Napriek celkovej „jednoduchosti“ to rozhodne má niečo do seba, pričom to „niečo“ bolo dokonca nominované na sedem Oscarov, z toho dve nominácie premenilo na zlato. Najväčším plusom je temná zápletka „radšej zomriem, ako stratím sám seba“ a dominantný Cooper. ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Uvedomujem si,že je dosť lepších a omnoho akčnejších westernov,ktoré odo mňa plný počet hviezd nedostali.Tie však ako hlavnú hviezdu nemali Garyho Coopera.Neuveriteľný herec,ktorý takmer vôbec nehrá,a predsa je jedným z najlepších a najpresvedčivejších hercov,akých som kedy videla.Neskutočne krásne oči,neskutočne príťažlivá tvár.A to mal v čase nakrúcania 53 rokov.Ja som sa zamilovala do ďaľšieho klasického herca,ach jo..... ()

Reklama

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Skoro o půlnoci sledoval jsem V pravé poledne. A nebyl to dobrý nápad. Absolutní neakce mne uspávala. Film má hodinu dvacet pět minut a z toho první hodinu deset se vůbec nic neděje. Gary Cooper lítá jak splašenej po městě a shání pomoc. Kdyby film zachránilo alespoň těch závěrečných deset minut, ale gradace žádná, totální zklamání. Film se přitom odehrává v reálném čase, ale tuto pozoruhodnost, ze které se dalo mnohé vytěžit, Fred Zinnemann trestuhodně promrhal. ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Je pravda, že šerif s tváří a hlasem Johna Waynea by nikdy nežádal o pomoc muže od rodin a raději by zemřel sám... v krajním případě by se bandě gaunerů postavil s opilcem a chromým starcem po boku. Je pravda, že Howard Hawks by takový western nikdy nenatočil, jenomže Fred Zinnemann nebyl kovboj, ale humanista. Nemluvě o tom, že s vědomím neúspěchu o takovou pomoc žádat, vyžaduje také odvahu, nemluvě o tom, že tento film je opravdu o něčem jiném! ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Čistý žánrový film, ve kterém vše šlape jako hodinky. Odehrává se prakticky v reálném čase mezi dvěma klíčovými událostmi v životě šerifa Kanea (skvělý zralý Coop). Zatímco krátce před polednem se žení (s porcelánovou panenkou Grace Kelly) a odkládá svou plechovou hvězdu, v poledne má přijet vlakem jeho archnemesis a vyzvat ho k souboji. Celé město odmítá riskovat a Kane stojí v pravé poledne svému arci nepříteli tváří v tvář... Předlohou je časopisecká povídka z roku 1947 The Tin Star. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (70)

  • Nejoblíbenější film Billa Clintona. Jen během svého osmiletého období (1993 - 2001) ve funkci prezidenta Spojených Států ho viděl sedmnáctkrát. (džanik)
  • Děj filmu se odehrává v roce 1888, když ale šerif (Gary Cooper) prochází městem a jsou prázdné ulice, na některých místech jsou vidět telefonní sloupy. (Novalinda)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama