Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (289)

movie 

všetky recenzie používateľa

Ještě snad nikdy mě nic tak zoufale nenudilo. A to má HIGH NOON pouze 85 minut. Zaujalo mě pouze užití skladby "Do Not Forsake Me" od Texe Rittera, která se ve filmu neustále opakuje a dává téhle táhnoucí nudě zvláštní až bizární nádech. Nevýhodou HIGH NOON je určitě fakt, že vznikl jen rok před příchodem širokoúhlého formátu, neboť formát 1.37 : 1 z něj nedělá takovou vizuální baštu, za kterou se leckdy vydává a kterou by teoreticky mohl být. ()

Kass 

všetky recenzie používateľa

Úchvatný Garry Cooper (jako ztělesněná spravedlnost a lidská důstojnost) se postaví před občany malého westernového městečka a před blížící se hrozbou ze strany nemilosrdných zabijáků bude zpytovat svědomí každého z nich jak se k téhle situaci postavit. Na svou dobu snímek překvapí velmi dobrou prací s reálným filmovým časem. Grace Kelly stvrzuje své postavení nejkrásnější herečky jakou kdy filmové plátno spatřilo. ()

Reklama

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Brilantní westernová klasika s nezapomenutelným Gary Cooperem v roli neohroženého osamělého šerifa Kanea. Celý film žene kupředu hudba ( Do Not Forsake Me, Oh My Darlin' / On this, our weddin' day / Do not forsake me, oh my darlin' / Wait, wait along // I do not know what fate awaits me / I only know I must be brave / And I must face a man who hates me / Or lie a coward, a craven coward / Or lie a coward in my grave // ). Viz: http://www.youtube.com/watch?v=QKLvKZ6nIiA Hudba tepe v rytmu kyvadla hodin a hodiny se objevují v příběhu neustále, neboť čas je důležitý, čas se krátí. Soudce mizí, novomanželka mizí, expřítelkyně mizí, zástupce šerifa i dobrovolníci mizí, všichni přátelé mizí. Zbývá samotný šerif se sluncem nad hlavou a čtyři pistolníci proti němu... Nesmrtelný film, oslava hrdinství a kritika zbabělosti. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=16901 ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Niekedy je problém, keď majú scenáristi do stanovenej stopáži napchať dej, ktorý zahrňuje často aj niekoľkoročný sled udalostí. Tu bol problém opačný, ako si za skoro hodinu a pol poradiť s vyše hodinovým časovým úsekom a to pokladám za ešte väčšiu prekážku. Tú sa však podarilo preskočiť bez zaváhania. Napätie aké som vo westernoch nepocítil už dávno, akurát tá citová a dramatická skladba vzťahov je pomerne strohá a nedoriešená, čo je na toľké hviezdy na pľace pomerne veľká škoda. Zaujímavé je, že obávaný súper, na ktorého sa vlastne čaká celý film vystupuje na scéne možno päť minút, ale ide z neho strach väčší ako pri niektorých pochybných súčasných horroroch. Trošku ma zmiatol aj debilný ksicht Lloyda Bridgesa a každú chvíľu som čakal, kedy na mňa niečo vyškľabí. 80%. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Keď to nechápeš sám, neviem ti to vysvetliť.“ Klasický western, ktorý nezostarol, ale už v čase vzniku zrejme pôsobil... jednoducho. Šerif (majestátny Gary Cooper) sa práve oženil s kvakerkou (Grace Kellyová) a opúšťa úrad. Medzitým sa vyskytne asi 24 hodinové obdobie, počas ktorého nebude mať mesto šerifa. A práve počas neho, vlastne už teraz, na pravé poludnie, na stanici zastaví vlak, ktorý vypľuje do tohto zaprášeného miesta krvilačného psychopata, na ktorého tu čakajú kumpáni. Šerif ho kedysi dostal a súd mu udelil slučku, ale v poslednej chvíli mu vymeral len doživotie a práve ho zrušil (nevedno prečo, ale vlastne je to fuk). Hodiny neúprosne odratúvajú posledné minúty k dobe, ktorá zo všetkého najviac pripomína šerifovu samovraždu. Hrdý, „správny muž“ sa totiž rozhodol neutiecť, ale v mestečku zostať napriek protestom čerstvej manželky. V neľútostne sa ukrajujúcom čase zháňa pomoc, ale rad za radom mu účasť v samovražedne pôsobiacej misii odmietajú priatelia, pomocníci, zástupcovia, sudcovia i hodnostári. Zostáva sám a hodiny práve odbili 12... Napriek celkovej „jednoduchosti“ to rozhodne má niečo do seba, pričom to „niečo“ bolo dokonca nominované na sedem Oscarov, z toho dve nominácie premenilo na zlato. Najväčším plusom je temná zápletka „radšej zomriem, ako stratím sám seba“ a dominantný Cooper. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (70)

  • Henry Fonda roli Willa Kanea přijmout nemohl proto, že se v té době (éra McCarthyismu) za svoje politické aktivity nacházel na “šedé listině“ (v letech 1947 - 1955 mohl působit výlučně na jevišti). (džanik)
  • "Do Not Forsake Me, Oh, My Darlin'" byla první písní z “nemuzikálového“ filmu, která získala sošku Akademie. (džanik)
  • Výroba trvala 38 dní, vrátane 10 dní skúšania. (westerns)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama