Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kultový politický thriller nakrútený podľa románu Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa de Gaullea. Začiatkom 60-tych rokov 20. storočia považovali bývalí členovia francúzskych légií osamostatnenie Alžírska a jeho odsúhlasenie francúzskou vládou za zradu svojich padlých spolubojovníkov. Vytvorili skupinu sústredenú na likvidáciu de Gaulla, avšak bez úspechu. Prezident sa tak stal najstráženejším človekom na svete. Po dolapení a zabití viacerých dôležitých členov skupiny si preto najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal, ktorý mal za úplne samostatnú operáciu zinkasovať pol milióna dolárov. Príbeh sa sústredí na prípravy atentátu a na snahu tajnej polície vystopovať Šakala. Film je klasikou svojho žánru a roku 1997 sa dočkal i remakeu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (402)

classic 

všetky recenzie používateľa

Už úvodná rekonštrukcia mi ukázala,v akých šlapajách sa bude uberať tento vynikajúci počin,ktorý neskorší remake hravo strčí do vrecka... Na prezidenta Charlesa de Gaullea sa najprv vrhnú neúspešní členovia francúzskych légii,ktorí sa ho snažia v úvodnom zábere zlikvidovať,potom„ štafetu ”preberá najatý nájomný vrah Šakal,ktorý v podaní Edwarda Foxa podáva strhujúci výkon. Postupne sa dostaneme na jeho spojky a na políciu,ktorá je mu„ vehementne v pätách”,ale je príliš inteligentný,aby ho len tak dostali,a tak zúčtovanie prichádza až na samý koniec. Freda poznám ako režiséra,ktorými jeho snímkami nepohŕdam,a tento počin ma bavil najviac. Šikovný strih ešte zintenzívňuje feeling klasických špionážnych snímkov. A rejža najlepších Bournoviek určite pozná toto milé dielko,ktoré vyzerá po celý čas chytro ako jeho Jason Bourne... ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Dnes stále rovnako komplexný, inteligentne vystavaný a pôsobivý thriller, ktorý inšpiroval vznik mnohých špionážnych, konšpiračných a politických klasík, produkovaných v nasledujúcich rokoch. Film do detailu sleduje prípravy na vraždu, sieť polície, tajných služieb, spravodajcov a informátorov členov OAS pripravujúcich atentát na de Gaulla. Edward Fox a Michael Lonsdale sú v hlavných úlohách vynikajúci, a ja nemám takmer čo vytknúť. Len kvôli spôsobu, akým sa kedysi točili takéto snímky, nemôžem dať 5*, ja si proste na tieto "napínavé filmy bez napätia" (i keď v prípade Šakala to nie je úplne pravda) neviem zvyknúť. 85% ()

Reklama

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Výtečně ztvárněný thriller o pokusu o atentát na prezidenta De Gaullea. Atentátník je vylíčen jako ryzí profesionál, který se neusměje, a když, tak jen kvůli zisku. Edward Fox jej zahrál zcela bezchybně. Je zajímavé sledovat Šakalův postup. Režisér nechává zcela nahlédnout také druhé straně - policii, která zde pracuje velmi transparentně a takřka bezchybně. Divák tak sleduje oba zároveň a vychutnává si to. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Poctivý thriller ze staré školy který stojí a padá na postavě hlavního (anti) hrdiny. Edward Fox je prostě příkladem tak těžkýho profíka, že se mu nedá nefandit i když dělá to co dělá. I když je od začátku všechno proti němu, tak nakonec kdyby se ten daný džentlmen co neměl být v pohybu nesehnul, tak by svůj nesplnitelný úkol provedl. Škoda jenom slabšího a utahanějšího středu filmu. Jinak fajn záležitost.65% ()

Disk 

všetky recenzie používateľa

Nádhera. Pomalu plynoucí drobnokresba najatého profesionála, který se chystal spáchat atentát na prezidenta Charlese de Gaulla. Má to naprosto skvělou atmosféru, vynikající a dokonale propracovaný scénář a Zinnemannovu perfekcionistickou režii, která nedovolí vydechnout. A skvělé herce, především fantastického Edwarda Foxe, který jako zabiják je jednoduše neodolatelný a šarmantní, zvláště dabuje-li ho svým nezaměnitelným hlasem Eduard Cupák. Původní dabing v kombinaci s novou remasterovanou kopií udělal svoje a já byl opět divácky unešen. Takhle to má být. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (27)

  • Film Šakal sa natáčal vo francúzskych mestách Menton, Nice a Tourtour. Natáčalo sa aj v Taliansku, Rakúsku a Anglicku. (dyfur)
  • Při natáčení se režisér radil se skutečným padělatelem dokladů. (kenny.h)
  • Fred Zinnemann i Frederick Forsyth patrně věděli, co dělají, když předem odmítli jakékoliv spojení s americkým remakem Šakal (1997). Forsythe nechtěl být ani v titulcích a Zinnemann prosadil odlišný originální název filmu. (kenny.h)

Súvisiace novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (viac)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (viac)

Reklama

Reklama