Reklama

Reklama

Rok, ktorý zmenil planétu Zem

  • Česko Rok, který změnil Zemi (viac)
Trailer
Veľká Británia, 2021, 48 min

Réžia:

Tom Beard

Kamera:

Richard Szkiler

Hrajú:

David Attenborough (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Doposiaľ nezverejnené zábery ukazujú, ako život v lockdowne otvoril prírode cestu k zotaveniu a rozkvetu. Keď sme sa zastavili, Zem našla rytmus v moriach, na oblohe a na súši. (Apple TV+)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (36)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Prekrásny vizuál! Tie drony dokážu naozaj divy, a na takýto profesionálny kinematografický účel sú naozaj obrovským prínosom. Samozrejme, aj po obsahovej stránke veľmi vydarené. Krásne defilé vedľajších účinkov pandémie a s ňou súvisiacich lockdownov. To, že príroda a klíma počas toho zažíva renesanciu, nebol síce žiadny nový objav, ale vidieť to v konkrétnej vizualizácii celkom pohladilo po srdci. Aspoň na niečo bola (resp. stále je) tá korona dobrá... Necelých 50 minút dokumentu ubehlo ako voda, a človeku je až ľúto, že to nebolo o kus dlhšie (to je vlastne najväčšie negatívum celého projektu). Isto by sa ešte našlo aj niečo ďalšie povzbudzujúce, tak za to hviezda dole. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Ako dokument je nádherný to sa musí nechať a z veľkej časti aj pravdivý. Lockdown toho zmenil veľa, on priestore pre zvieratá či čistejšom vzduchu nemôže byť hádam žiadnych pochybností. Čo však inštitúcie ktorých fungovanie je nevyhnutné pre spoločnosť aj počas pandémie a ktoré, povedzme na našom malebnom Slovensku 5 mesiacov z dôvodu obmedzení spoločného stravovania používajú jednorázové plastové obaly, ktorá nakoľko nie je možné recyklovať z dôvodu veľkého znečistenia končia v komunálnom odpade? O plastových príboroch nehovoriac. A keď cestou do práce potrebujete odhodiť do odpadkového koša povedzme pri autobusovej stanici použitú vreckovku nájdete v nich neskutočne veľa plechoviek od piva či fliaš od alkoholu pretože pandémia pôsobí nielen na zvieratká. Áno, opäť je to z veľkej časti o zodpovedností ľudí lenže ak sa človek nemá problém porozprávať aj s pracovníkmi Technických služieb vie že množstvo odpadu sa v priebehu pandémiu ich odhadom zdvojnásobilo...Hodnotu dokumentu rozhodne nepopieram, lenže je to klasické žime v lepšom súlade s prírodou, s čím súhlasí v§čšina ľudí. Ale ako to spraviť nato žiaden dokument, nech je akokoľvek dobrý, odpoveď nedá. ()

Reklama

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Nádherné. Úchvatné a v tomto případě tentokrát opravdu mimořádné záběry zvířat v jejich ne tak úplně přirozeném prostředí. Celé je to ale o tom, jak je naší planetě bez nás lidí líp. Takže úvah na téma, zda jsme si tu pandemickou čistku zasloužili (zasloužili) je na místě. Další důkaz toho, že se musíme okamžitě probrat a něco dělat. Jinak samotný dokument má kromě úchvatných záběrů samozřejmě i úchvatný komentář sira D. a ani zde nechybí správné hraní na celou škálu citů a emocí. Jedna z věcí, kterou by měl vidět každý. 100%. ()

Zagros 

všetky recenzie používateľa

Pokud někdo neví, jaký má vliv na přírodu a planetu Zemi lidská činnost, není lepší věc, než si pustit tento dokument. Uzávěry v době COVIDu byly nejmasovějším vědeckým experimentem v lidských dějinách. Zastavila se výroba, necestovali jsme, turismus neexistoval a … příroda se neuvěřitelně probrala. Jsem rád, že podobné uzávěry už skončily. Nicméně doufám, že si to vezme co nejvíce lidí k srdci a alespoň částečně omezí svůj konzumní způsob život, zbytečná cestování, nepotřebné nákup apod. Příroda a planeta Země si dokáže jednoduše poradit sama. Od nás stačí jediné… nechat ji na pokoji, případně se pokusit žít s ní v souladu. Jméno Davida Attenborougha dává dokumentu důvěrihodnost a dodává mu na uvěřitelnosti. Pro mě je ideálním doplňkem k jeho dokumentu z roku 2020: David Attenborough: Život na naší planetě. Obojí doporučuji všemi deseti. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama