Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

O tom, že soľ je nad zlato a drahé kamene sa presvedčil aj kráľ "Já Prvý" a všetci jeho poddaní. Po tom, ako vyhnal zo zámku svoju najmladšiu dcéru Marušku, zakázal zároveň používať soľ. Čoskoro však zistil, že soľ a pravá láska sú skutočne nad všetky poklady zeme... Rozprávková komédia Byl jednou jeden král sa stala jedným z najpopulárnejších českých filmov všetkých dôb. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (666)

T2 

všetky recenzie používateľa

Famózna rozprávka, taká čo nemá na našom území obdoby. Plejáda hereckého obsadenia je sama o sebe neskutočná v skratke Jan Werich - Vlasta Burian - Irena Kačírková - Lubomír Lipský - .... krásne vytvorené kulisy len dolaďujú herecký koncert. ║Návštevnosť Československo 5,914,257 (ako Top.2 v našej histórii)║ ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Lidová klasika, které nemám to srdce ubrat ani hvězdičku. Ono ale také není proč. Už jen všechny společné scény s mistry Werichem a Burianem v čele s "přiměřeným" vařením zahánějí myšlenku na jakékoli nižší hodnocení. Takže- mám několik oblíbenějších pohádek, ale tahle veselohra se k pravé podstatě tohoto krásného žánru blíží snad nejvíce. 90% ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Pravda stojí za každú bolesť. Áno presne tento citát spolu s citátom, že svojho otca má rada ako soľ sú najkrajšie vety, ale tých je tu požehnane, napríklad pre mňa kúzelné české slovíčko přetrhdílo. Veľa múdrostí, právd v hláškach, ktorých je v tejto rozprávke veľa. „Ty si čí?“ „Otec svojho syna.“ Škoda len, že naše dievča tu svojho otca v noci zavádzalo, čo by sa dalo považovať za klamstvo. Iný krásny citát hovorí, že človek nemá zostárnuť, pokiaľ nezmúdrie a s tým súhlasím, vlastne je tu mnoho s čím súhlasím a na rozdiel od Fričovho spracovaného diela od Wericha a Brdečku, toto od Zemana na motívy knihy Boženy Němcovej sa mi páčilo viac, škoda len, že dokopy to netvorí jedno veľké dielo, to by bola nádhera, lebo ten budovateľský duch a tie piesne tomuto chýbajú, avšak nie je to zbytočne dlhé a nemá to toľko rozpačitých miest ako to Fričovo dielo, kde sa striedajú extrémy. Samozrejme Werich ako kráľ nemôže chýbať, škoda len, že podobných filmov nebolo viac. ()

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Další z řady našich pohádek, které si označení „kultovní“ zaslouží zcela po právu a neměla by vám (nám) během Vánoc ujít. Mám rád tento příběh o „síle“ soli, stejně jako mám rád Jana Wericha. Princezna Maruška (Milena Dvorská) nebyla vůbec „k zahození“, ovšem ty její sestry doslova na ránu…Každopádně bez nich by to prostě nebylo ono, stejně jako bez rázné vdovy… ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Jan Werich a Vlasta Burian v dokonalé souhře dvou hereckých mistrů, kteří pod režijní taktovkou Bořivoje Zemana a s pomocí dalších skvělých hereckých osobností, vytvořili nadčasovou pohádku s prvky fantasy, která přežila už několik dekád. Tehdy mladičká Milena Dvorská, charismatický Vladimír Ráž, trojice vykoukaných princů, kouzelná babička (její scéna s Burianem chytá za srdce), ale i nekonečný dalekohled, lívanec pro celé království či duchařská scéna, zakončená slavnou Burianovou hláškou (Tajtrlík). Je tady prostě spousta báječných postav, scén i trvanlivých pravd. Film, který tehdy v československých kinech navštívilo 6 milionů (!!) diváků. Společně s Čerty nejsou žerty a Císařův pekař/Pekařův císař, moje nejoblíbenější česká pohádková komedie a neochvějná vánoční jistota. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (46)

  • Most z ktorého sa na príkaz sypala soľ do vody, ide ponad rybník Vítek. Most sa dostal do filmu minimálne ešte dvakrát, a to v rozprávke Z pekla šťastie (1999) a v dráme Všetci moji blízki (1999). Most, ktorý je kultúrnou pamiatkou, bol postavený v roku 1781 a tvorí ho 5 oblúkov z lomového kameňa. Bol súčasťou pôvodnej cesty medzi Starou Hlínou a Třeboní a dopravným účely slúžil do roku 1988. Most zničili záplavy v roku 2002. O rok neskôr bol opravený a pri jeho rekonštrukcii bol použitý pôvodný materiál a vzhľad sa maximálne priblížil pôvodnej podobe. (Raccoon.city)
  • Když se král Já I. (Jan Werich) a rádce Atakdále (Vlasta Burian) rozhodnou nabrat zlato a jiné klenoty, zmizí v půlce akce ze záběru závěs, který nad nimi visel. (Malory)
  • U Vlasty Buriana (rádce Atakdále) bylo známo, že těžko snášel konkurenci. Výjimku v tomto tvořil právě Jan Werich (král Já I.), kterého Burian uznával a velice ho jeden čas trápila vážná Werichova nemoc. (Nach)

Reklama

Reklama