Reklama

Reklama

Utajený pasažér

  • USA Stowaway (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Utajený pasažér omylem poškodí základní systémy podpory života vesmírné lodi, která letí k Marsu. Zásoby docházejí, důsledky pro misi můžou být fatální a posádku čeká nelehká volba. (Netflix)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (256)

classic 

všetky recenzie používateľa

„Čierny pasažier” cestuje načierno, ale nie vo vlaku, odkiaľ by ho v podstate nechal sprievodca ihneď vykázať, teda lepšie povedané, asi skôr by ho na najbližšej stanici nechal namieste vyhodiť, či prinajlepšom by si na ňom tiež zgustli aj takí železniční policajti, ktorí by ho taktiež spucovali, čo si to vlastne dovoľuje cestovať bez platného cestovného lístku, no len tentokrát našťastie nie sme na (ne)bezpečnej železničnej trati, ale v hlbokom a chladnom vesmíre, kde mi asi dáte za pravdu, že to nie je jednoduché, len tak kohosi "vymrskať" z 200 km výšky a oveľa viacej, ani keby trebárs zoskočil pomocou padáku, ako Felix Baumgartner zo stratosféry, čo sa zapísal do rekordných štatistík. Posádka vesmírnej lode MTS-42, pozostávajúcej z trojčlennej skupiny, zrovna v takomto zložení - z veliteľky Barnettovej, ďalej z doktorky Levensonovej, a nakoniec z biológa Kima, ktorá mimochodom mieri počas dvoch rokov k Marsu (všetci sa stále hrniete na "červenú planétu" , a pritom ste ešte ani poriadne nepreskúmali Mesiac !), keď určité okolnosti ich napokon prinútia zvážiť svoje stanovené ciele, ktoré už trochu naznačujem o pár riadkov vyššie. Už podľa samotného názvu filmu, je vari každému nad slnko jasné, že čoskoro natrafia na ďalšieho, nepozvaného člena, ktorý tu nemal nielenže ani čo pohľadávať, nieto dokonca s nimi pokračovať až do cieľa, pričom vďaka nepriaznivej situácii, im začne pomaly dochádzať kyslík, a tak sa toto kvarteto pohromade, asi do vytúženej kolónie nakoniec (ne)dostane, však ? / Režisér a scenárista strhujúceho, dobrodružného a mrazivého filmu Arctic: Ľadové peklo z roku 2018, Joe Penna pre zmenu nakrútil nemenej podnetné, extra psychologické a komorné sci-fi, ešte psychologickejšie, než vynikajúca "Ad Astra" , a mimoriadne zamerané na "EQ," teda emocionálny kvocient, pretože postavy sa do extrémnej hĺbky zamýšľajú nad svojimi konaniami, a následkami z toho vyplývajúcimi, a to najmä Zoe Levensonová, ktorá pociťuje neuveriteľnú empatiu voči čiernemu pasažierovi... Obsadenie nebije do očí, kvôli čomu som si mohol lepšie vychutnávať príbeh, čo je miestami pritiahnutý za vlasy, alebo hudba výborne korešponduje s atmosférou. Na zamyslenie je tu síce viacero vecí, napríklad scenár, no i napriek tomu ponúka pozoruhodný vývoj vzťahov a udalostí, ktoré sa v tomto žánri každý deň nevidia. Od snímku som podľa hodnotenia čakal menej, no dostalo sa mi viac. Aj výsledných 60 %  by si v skutočnosti zaslúžili sedemdesiat, čo bohužiaľ táto stupnica neumožňuje, je to skrátka niečo medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. ()

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Já jako chápu, že by si tím nijak nepomohli, ale to jako vážně neřešily jak a proč se jim tam objevil prostě ten týpek ve "stropě"? Mě přijde dost absurdní, že ho prostě přijali jak nic, ale já bych prostě potřebovala a chtěla znát detail, proč tam je a kdo ho tam dal či proč tam safra je! Vždyť zkazil ten několikaletý výzkum..A ne jednomu člověku...Mě ta skupinka nějak nesedla...Celkově mi to nesedlo - bylo to dost předvídatelné a vlastně až nudné..já nepotřebovala, aby to tam explodovalo, ale aby mu "nerozmluvila" (pardon za spoiler) dát si tu injekci... ()

Reklama

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Měl jsem vzhledem k hodnocení a komentářům velké obavy. Ty se naštěstí nenaplnily. Ano, kdo viděl trailer, ví celou zápletku. Bohužel jsem ho také zahlédl, tak tím byl můj dojem bohužel znehodnocen. Ale ač se podobné filmy v posledních dvou letech objevují jak na běžícím pásu, je Pennův propracovaný do příjemných detailů, neobsahuje žádné zhovadilosti a má stále slušné tempo a atmosféru. Vůbec hned počáteční start z pohledu jedné pilotky a první dojmy z pobytu v kosmu byly hodně příjemné. Jak se tu zmiňuje, nevysvětlený zavřený bubák za deklem, zamrzí. Ale až ze samotného závěru jsme byl trochu zklamán či rozpolcen. Důvod, proč si komplikovat život byl takový trochu uměle nadsazený. Ale Penna naštěstí i tak zvládl závěrečné drama s gracií, nenásilně a lidsky. ()

Jenda 

všetky recenzie používateľa

První, co mě vykolejilo, byly technické hlouposti. O zápletce jsem věděl z traileru a to mi film vlastně zkazilo. Za to si netflix může sám. I když mám některé zdejší herce rád, tak jsem nedokázal do osudu jejich postav vcítit a docela se nudil. Lepší je si pustit survival od stejného režiséra s Madsem Mikkelsenem, nebo doporučuji pustit si zase Sunshine. ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(62/2021) / Ďalšia Netflix produkcia. Hodnotenie odradzuje ale rozhodne tu máme celkom slušný kúsok konečne. Pomaličké, postupne vystavané s veľmi podareným castingom. Stále mám ale pocit, že sa z toho dalo vytrieskať trochu viac. Bohužiaľ hlavne záver mi prišiel trošku nedotiahnutý a úplne nevyšla ani žiadaná gradácia, vyvrcholenie ktoré malo byť tým klincom. Slušné komorné scifičko. (7/10) ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (3)

  • Ve filmu je představena myšlenka rotace lodě na dlouhém laně k vytvoření „umělé gravitace“ – je to jeden ze zvažovaných způsobů pro skutečné dlouhé kosmické lety (např. na Mars), jak bojovat s negativními účinky stavu beztíže na lidské tělo. Z praktických důvodů se ale v realitě uvažuje o vytvoření menší síly než pozemské přitažlivosti. (Jarek572)
  • Když David (Daniel Dae Kim) vytahuje láhev na kyslík, je slyšet úder – ve vesmíru by ale žádný zvuk slyšet nebyl. (Jarek572)

Reklama

Reklama