Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (348)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Práve sa dozvedel, že mu zomrel otec.“ Keď som to pred rokmi sledoval v správach, doba je taká, že i tragédie a vojny vnímame akoby cez sklo, že sa nás to netýka. Ale keď si dané udalosti zrekapitulujeme, zistíme, že to bola séria neuveriteľných momentov, šialených nápadov a vôbec materiál nie stvorený pre film, lebo by nikto neuveril, že sa niečo také naozaj mohlo stať. No ale ono sa to naozaj stalo. Tešil som sa na gigantickú nálož strhujúcich scén a absolútneho dojatia. Preto ma zarazilo, že prvú hodinu (film má skoro dve a pol hodiny) to vyzerá tak, ako keby Thajčania natočili z piety k udalosti film snažiaci sa pôsobiť dokumentárnym štýlom (asi ako Greengrassov Let číslo 93?), pričom sa im síce podarilo zohnať Vigga Mortensena, Joela Edgertona a Colina Farrella, ale nemohli ich poriadne zaplatiť a tak im dali len cameá. Takže ich postavy sú utláčané do úzadia a hlavné postavy hrajú miestni herci, o ktorých ste nikdy predtým nepočuli a je vysoko pravdepodobné, že už ani nikdy viac počuť nebudete. Pravdupovediac na mňa slávni Hollywoodčania pôsobili skôr rušivo, než exkluzívne. Hlavne bol ale problém v tom, že napriek tomu, že udalosť je sama osebe strašne silná, vo filme je spracovaná akosi divne, nudne, proste sa nevie odlepiť od zeme, neustále sa iba atraktívne rozbieha a potom jej to zase skape a musí znova naštartovať a znova tam zaradiť jednotku. Keď už som začal byť fakt otrávený, preklopil sa film do svojej druhej polovice, slávni herci dostali poriadny priestor a keďže príbeh začal pomaly ale isto smerovať k nevyhnutnému finále, začalo sa tým pádom viac pracovať s emóciami a v konečnom efekte som síce spokojný, ale na 4* to teda nevidím ani omylom. Páčili sa Edgertonove, Farrellove a Viggove roly; dobrovoľníci, ktorí sú tak trochu istým spôsobom šialení, ale ide im o dobrú vec a hoci by sa samozrejme radi vrátili domov živí a zdraví, uvedomujú si, že to možno až taká samozrejmosť nebude. Napriek tomu do toho idú, aby urobili dobrý skutok, čo je v dnešnej dobe v podstate sci-fi. Čiže po tejto stránke super. Inak nuda. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Jo vzpomínám si, že jsem v mediích tohle sledoval a tušil jsem, že ta záchrana musí být mimořádně těžká, ale neměl jsem ani páru jak moc, to mě odhalil až tenhle biják. Který byl neskutečně věrohodně natočen, ale zdržel se nějakých vyšponovaných scén a působil komorně, ale o to silněji.  Původně jsem si říkal, že se film bude věnovat i pozici těch děti co byli uvězněni v jeskyni, ale nakonec se jede výhradně s pozic zachránářů, což vůbec nevadilo, naopak jsou to neskuteční hrdinové a velká poklona před jejich záchranou děti. Ron Howard je mistr režie a Viggo s Colinem mají nádherné civilní role, které zvládají mistrovsky adekvátně jejich hereckému umění. Jsem rád, že Amazon Prime neplýtvá hereckým a režisérským talenem jen po barevné hejbátka jako Netflix a točí skutečnou kvalitu. ()

Reklama

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Silný příběh, dle rychlého pátrání na netu nijak zásadně scénáristicky "nevylepšený", tzn. nezprasený. Věrohodné realistické zpracování, výborně zachycená celková atmosféra události, nejenom v samotné jeskyni a při ponorech, ale i v jejím okolí na povrchu. Jen mě trochu mrzelo, že se režie víc nevěnovala členům uvízlé skupinky, zvlášť v prvních devíti dnech před jejich objevením, které by byly určitě zajímavé, ale ze kterých divák bohužel neuvidí ani vteřinu. Pro zajímavost po téhle záchranářské anabázi prý stoupla roční turistická návštěvnost jeskynního komplexu Tham Luang ze 40.000 na 1,3 milionu lidí. Naprosto chápu, být někdy v severním Thajsku, taky se tam určitě budu chtít podívat. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard je pre tieto based on true events filmy vždy správna voľba. Dokáže natočiť do bodky presný film, akurát mu občas chýbajú vyššie ambície, aby sa z jeho filmov stali skutočne vynikajúce kúsky (Rush budiž výnimkou). A to je aj prípad Thirteen Lives. Fantasticky nasnímaný (kamera neznámeho Sayombhu Mukdeeproma by si zaslúžila filmové ceny, dokáže prehľadne nasnímať ako scény pod vodou, tak v stiesnených priestoroch, ale ponúknuť aj veľkolepé pohľady na okolitú džunglu), fantasticky ozvučený film s vynikajúcimi hercami (Mortensen, Farrell, Edgerton) zobrazujúci nedávnu udalosť záchrany trinástich thajských chlapcov zo zaplavenej jaskyne, ktorý aj napriek enormnej 149 minútovej stopáži ani na minútu nedrhne, no aj tak sa nemôžem zbaviť dojmu, že aj napriek týmto slovám chvály som čakal viac. Ron Howard totiž natočil úplne neškodný film pre všetkých, aby prakticky pobavil každého člena rodiny a ponúkol štandardné veľkolepé filmové zobrazenie jednej tragickej udalosti, ale po celý čas sa bojí pritlačiť na pílu. Či už emočne - k žiadnej postave si tu človek nevybuduje vzťah; alebo čo sa týka napätia - o tom ako neuveriteľne dlho trval jeden ponor cez jaskyňu sa tu divák dozvie prakticky len z mapy, samotné scény sa odohrajú do pár minút akoby sa Howard tentoraz bál pritlačiť na pílu a celé dianie zobraziť aspoň trochu surovejšie. Vo výsledku však solídne natočená rekonštrukcia udalostí, no až príliš na taký ten absolútne nekonfliktný hollywoodsky spôsob. A ak o danej udalosti nič neviete, o to lepšie, pretože v takom prípade dokáže ponúknuť aspoň kúsok napätia. CELKOVO: 7/10 ()

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard si odskočil od potížemi pronásledovaného a studiem ovládaného Solo: A Star Wars Story of the Ages k „relativně skromné produkci“. Relativně skromné je myšleno sarkasticky, protože tahle produkce musela být peklo sama o sobě. Hrozně se mi líbilo, že tohle nebyl příběh o hrdinských hollywoodských hvězdách, ale většinou jsme naprosto logicky sledovali, jak k problému přistupují thajští rodiče, děti, policisté, NAVY SEALs atd. Ano, Mortensen a Farrell mají ve skutečnosti status megahvězd, ale tady působí jako obyčejní lidé a taky se tak chovají. Howard je na tenhle typ survival příběhů v podstatě expert, takže dostáváme opět dávku napětí, emocí a radosti v krásném balení pod vedením thajského kameramana Sayombha Mukdeeproma. P.S.: Nic pro klaustrofobiky. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (9)

  • Původně měl film zamířit do kin. Jenže studio MGM se rozhodlo odlotiž premiéru a zapracovat na marketingu, a to v reakci na fantastické testovací projekce. Amazon však mezitím MGM koupil a film byl nakonec uveden jen v hrstce zámořských kin. (Duoscop)
  • Během natáčení byli přítomni konzultanti, kteří se v roce 2018 účastnili reálné záchranné akce. (Duoscop)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (viac)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (viac)

Reklama

Reklama