Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Dráma
  • Horor

Recenzie (12)

plagát

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (séria) 

To malo byť čo? Neviem si to vysvetliť. Buď najali režiséra/ov úplne iného žánru a on/i si povedal/i “yolooo” alebo mu /im zabudli povedať, aký je koncept, názov a zmysel tohto seriálu. Budem sa tváriť, že táto séria sa nestala a nikdy nevznikla. Takto pokaziť skvelý seriál … v poslednej dobe to Netflixu skvelo “vychádza” … Premýšľam, čo pozitívne o tom povedať … ak by to bol iný seriál, tak fajn, ale je to Black Mirror! Dva  diely z 5 mali aspoň niečo spoločné s predchádzajúcim konceptom. Dva. Ospravedlňujem sa za rozhorčenie, ale som neuveriteľne sklamaná.

plagát

Malá morská víla (2023) 

Keď čítam niektoré recenzie, tak mi je ľúto, že sa mnohí na tomto filme vybúrili a udelili hodnotenie snáď ešte pred zhliadnutím filmu (ak vôbec). Sama som nebola nadšená voľbou herečky. O voľbe sestier ani nehovoriac, pripadalo mi to priam vtipné skombinovať mulatku červenovlásku, tmavšiu černošku a do toho fínsku albínku s bielymi vlasmi … no bizár, ak chceli takýmto spôsobom dokazovať rovnosť všetkých rás. Čakala som už iba, že spoza koralu vybehne Aziatka morská víla a máme to na kompletku. 😄 Ale späť k filmu … film proste nebol zlý - ani veľmi neohúri, ani veľmi nesklame, taký zlatý stred. Keďže aktuálne je v kinách dostupná iba dabingová verzia (čo je za mňa škoda), neviem zhodnotiť či sa niečo v anglických textoch piesní pomenilo. Z toho, čo som sa dočítala, tak veľmi nie, zato v SK a CZ dabingu bolo viacero novôt, ktoré sa od pôvodného a dokonalého spracovania líšili a mňa to mrzelo. Rozumiem, že nový film potrebuje aj nejakú zmenu, ale … nemusela byť. Ja mám rozprávku (bohužiaľ/našťastie?) napočúvanú hore dolu v češtine a mňa proste tá slovenská tak neohúrila, čo sa týka textov piesní. Nechcem uraziť SK dabing, ale na textoch som sa viac smiala ako spomínala na detstvo (ryby na cesnaku a podobné). Stále tajne dúfam, že ak sa k tomuto filmu niekedy vrátim, tak určite v CZ dabingu a dúfam, že ma nesklame tak ako v SK verzii, pretože, bohužiaľ, slovenské kiná CZ dabing neponúkajú.   Mimo toho celého som nové pasáže s trhom, piesňou Erika a novými piesnami Ariel nečakala a mňa len potešili, za mňa to film nepokazilo. Ak som náhodou predtým len nevidela nejakú extra predĺženú verziu z 89teho a bolo to tam, tak som mala aspoň osobné prekvapenie. A na záver, škoda len, že tam nebol ten francúzsky kuchár pre pobavenie.

plagát

Princezná zakliata v čase (2020) 

Takto zmätená z rozprávky som snáď ešte nebola. V poslednej dobe opakujúci sa motív vracania sa v čase mám rada a v rozprávke som ho ocenila, ale od začiatku do konca mi niečo vadilo. Až do konca som neprišla na to, či to bolo to, že som sa nijakým spôsobom nedokázala prepojiť s postavami a niektoré mi tam viacmenej prekážali, či to bolo len zle nastaveným dabingom slovenských hercov (naschvál som to pozerala v češtine, keďže väčšina postáv sú Česi), či to bolo tým, že rozprávka sa inšpirovala snáď desiatkou iných podobných fantasy filmov, či v určitých scénach zvláštne zvolenou hudbou, ktorá vo mne evokovala inú situáciu, ako na ktorú som sa pozerala - boli tam momenty, kedy som mala z dobre zvolenej hudby až zimomriavky, i také, kedy to za mňa nevyšlo tak, ako autori plánovali. Boli momenty, keď som si povedala, že mám pocit, že sa pozerám na zahraničnú produkciu a boli momenty, keď som nerozumela, prečo tú skvele rozbehnutú scénu pokazí nejaká iná, ktorá tú rozostavanú atmosféru rozbije (a to nespomínam zopár nelogických momentov, i keď si uvedomujem žáner filmu). Doteraz som veľmi zmätená a neviem, čo si mám o rozprávke myslieť, tak dávam zlatý stred za snahu niečo zmeniť.

plagát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

No, čakala som väčší prúser. Toto si asi povedalo veľa ľudí. Mala som na začiatku zmiešané pocity, ale seriál ponúkal širokú škálu rôznorodých príbehov zo Stredozeme (za mňa ma bavila najviac trpasličia a hobbitia). Určité odchýlky od pôvodného príbehu som s nadhľadom prehliadla (u trpaslíc to bolo asi i príjemné), pre moju ďalšiu zvedavosť. Dostali sme odpovede na niektoré otázky, iné sa zasa vynorili. Pre mňa najväčší kameň úrazu bolo pomalšie tempo a slabší scenár, ktoré ma niekedy doslova uspávali, keď si môžem dovoliť to porovnať už len s najbližšie natočeným Hobbitom (o pôvodnej verzii od Jacksona ani nebudem fantazírovať, predpokladám, že tú neprekoná už nikto). Tam nebol čas si vydýchnuť a dej išiel ďalej a ďalej, avšak v seriáli by som stihla aj obed a niekto by mi to tromi vetami odrozprával. Asi som čakala ešte niečo viac vzhľadom na veľké milióny dolárov, ktoré seriál zhltol. Ale aby som len nekritizovala, tak CGI bolo skvelé, mestá a prostredie úžasné a Elrond si ma ako postava získal ešte viac ako predtým.

plagát

Wednesday (2022) (seriál) 

Plne si uvedomujúc všetko, čo seriál nemá dotiahnuté a akých chýb sa dopúšťal, ale i cez to všetko si ma získal svojím špecifickým kúzlom. Nostalgia z kultovej a nikdy nestarnúcej 90kovej Addams family, skvelý herecký výkon hlavnej hrdinky, humor, jemné prvky hororu, prvky romantickej teenagerskej komédie, na ktorú ma bavilo sa pozerať v spojení s bezemocionálnou hlavnou postavou 👌 … a i cez oči páliace CGI a Sherlocko-Potterovskú dejovú linku si Tim Burton podľa mňa neurobil hanbu. Seriál dostal z každého rožku trošku a vážne ma bavil, ako ostatné Burtonovky. Premýšľala som nad 4 hviezdami, asi to časom i zmením, ale nateraz mám z neho vážne pocit lepšieho seriálu pre porovnanie iných tohtoročných “skvostov”. Na záver mi nedá nespomenúť iba veľmi zvláštny výber herca Gomeza Addamsa, pri ktorom som mala zmiešané pocity, za mňa bol dôveryhodnejšie odprezentovaný v 90kových filmoch.

plagát

Žena v domě přes ulici od dívky v okně - Epizoda 8 (2022) (epizóda) 

Obsahuje SPOILERY! Doteraz som celý seriál celkom žrala a síce v ňom bolo aj dosť bizárov, ale dokázal ma udržať aj kvôli krátkosti jednotlivých epizód. Ale toto??? Uz rozumiem tomu pripojenému žánru komédie, pretože som sa doslova smiala (a vnútri plakala). Akoby sa scenáristi pri písaní sfetovali. Celá pointa by aj mohla byť dobrá, keby záverečný súboj nevyzeral ako paródia na Matrix s Kill Billom - čudné otočky a výpady, sila 9 ročného dievčatka, ktorému sa asi dostala do rany krv Hulka a mení sa na She hulk, nesmrteľnosť hlavnej postavy, prerože rana v slezine a guľka v lakti je len udreté koleno a do toho záver hodný Popolušky. Prečo? Aneb ako posrať celý seriál jednou epizódou. Bizár …

plagát

Sirota: Prvá vražda (2022) 

Film, ktorý nezodpovedá hlavnej charakteristike - horor, ale skôr psycho triller. Rozumiem, že hlavná zápletka sa v 1ke už vyzradila, ale viac sme sa počas filmu smiali, ako sa náááhodou zľakli.  Niektoré situácie sú vysvetlené rýchlosťou blesku, i keď sú kľúčové, počas filmu som mala skutočne zmiešané pocity, komu vlastne drzim palce, bizardné scény, ale chápem, predsa len je to vraj horor a tie nie vždy bývajú logické vo všetkom. Beztak, slabšie ako 1ka, ale je zaujímavé vidieť stretnutie viacerých psychopatov v jednom dome.

plagát

Filosofové (2013) 

Viem, že veľa ľudí so mnou nebude súhlasiť, ale mne sa film vážne páčil. Nebol to najfilozofickejší film v dejinách, ale páči sa mi myšlienka polokatastrofického filmu v myšlienkach študákov so zaujímavým vizuálom a známymi hercami v hlavných úlohách. Film občas pôsobí nelogicky (napríklad s voľbou umiestnenia školy či niektorými vyslovenými argumentami), ale i cez to všetko má film originálny námet a zaujímavý prehľad filozofických teórií a citátov. Sama som sa pristihla, že sa zamýšľam spolu so študentmi. Koniec filmu by síce mohol byť iný (prišiel mi nelogický, keďže postava učiteľa si týmto obdobím nešťastnej lásky a lability prešla predpokladám už dávno), ale zvyšok filmu hodnotím na 4 z 5.

plagát

Moon Knight (2022) (seriál) 

Waw! Nečakala by som, že budem z tohto seriálu taká nadšená. Konečne sa Marvel púšťa aj do iných projektov, ktoré vybočujú z klasického konceptu MCU - človek s viacerými osobnosťami, ktorý popri spoznávaní samého seba narazí na egyptského boha a šou sa može začať. Nápadité, i keď občas pôsobí seriál ako podivný CGI maglajz, ale nakoniec mi pri úžasnom hereckom výkone Oscara Issaca neprekážalo už nič. Zaujímavé kostýmy, prehľad egyptskej mytológie, nábeh na slabšieho “Deadpool hrdinu”. Už len dúfam v druhú sériu. Prvá séria pre mňa 4 z 5.

plagát

Falcon a Zimný vojak (2021) (seriál) 

Znova dostávame nádielku typického Marvel hrdinstva, avšak tentokrát bez kapitána-kapitána, ale Falcona-kapitána. Bolo príjemné, že tejto úlohy sa hlavný hrdina nezhostí hneď na začiatku a bez premýšľania, ale dostaneme i psychologický vývoj postáv/y, ktoré/á sa skutočne niekam posúvajú, podotýkam nielen smerom hore, ale i dolu.  Mám iba obavu do budúcnosti, či práve Falco-kapitán dokáže dostatočne zaujať diváka bez neprítomnosti Zimného vojaka, s ktorým sa celý seriál skvelo dopĺňali a vytvorili skvelé duo, na ktoré sa dobre pozeralo - vizuálne, humorne i z psychologického hľadiska. Samotný Falcon mi však príde malo výrazný, i keď má už dve superhrdinské úlohy, stále mi príde, že tam chýba iskra. Musím ešte  spomenúť postavu “nového kapitána”, u ktorého si nie som istá, či som jeho prítomnosť správne pochopila. U mňa vyvolala neskutočný hnev a nechutenstvo už na začiatku, ale neviem či to mal byť zámer alebo mi herec vážne nesadol. 😄 Vo všeobecnosti seriál hodnotím na 3 z 5.